Abdal Sırrı Nedir ve Beyitlerle Örnekleri

10.06.2015




ABDAL SIRRI

 

 Abdal sırrı tabiri Batıni tarikatlara mensup kişilerin  tarikat dışındakilerinden sakladıkları bilgileri ifade eder. Bu tabir tarikata mahsus olan ve tarikata mensup olmayanların bilmesine sakınca duyulan, tarikata ait  hususiyetlerini gizli tutma çabaları için kullanılmıştır.  Bu dervişler tarikat dışındaki kişilere bu  sırları vermektense ölmeyi tercih edecek kadar bu sırları gizlemekle mükelleftir. 

Tarikat mensuplarının  tarikat dışındakilerin bu tip sırlarına   vakıf olmalarına asla tahammül edemezler. Tarikat kanunlarına göre bu sırları ifşa edenin cezası ölümdür. Eğer ifşa eden olursa onu da öldürmekten bu yüzden çekinmezler.  Bu sırlar içinde”  Kızılbaş  Sıırı, Bektaşi sırrı, “ Nusayti sırrı”, “ vavidan, hurufi sırrı” en  meşhur ve gizli sırlardır. Bu cemaatlere mensup kişilerin bu cemeatlere ait sırları ele vermesinin cezası mutlak surette ölümdür.

İfadelerden de anlaşıldığı gibi Abdal sırrı, dervişin mensup olduğu cemaat veya tarikatının, tarikat dışındaki kişilere ifşaası yasak olan sırlardır. Abdallar kendilerine sır olarak bildirilen bu bilgileri saklamakla ölseler sahi  tarikatın sırlarını yabancılara ifşaa etmemek ile mesuldür. 

Sırrın bir kısmı asla ve asla cemaat dışındaki hiç kimseye söylenmez. Ancak sırların bir kısmı   Hurufilerin kitabı olan İlm-i Cavidan 'da olduğu gibi  rakamlar, rumuz ve şifrelerle üstü kapalı işaret edilebilir. 

Cur' adanından ene'l Hakkın yesin  Mansur - var
Tekye'yi Hak'ta bugün  kattal esrar isteyen   ( Hayali) 

Hayali bu beytinde bazı Hurufi inançlarına dair olan sırlara işaret ettiği gibi Hallac-ı Mansur'un öldürülmesi  ile esrarın öldürücülüğü üzerine telmihler de bulunmuştur. 

Sorma aşık abdalın sırrın helak eyler seni
Bunların esrarı  zahid key katı kattal olur. ( Baki)

( Ey aşık abdala sırrını sorma. Bunların  esrarı ziyadesiyle öldürücüdür. ( Bu şiirde Baki tevriye yapmış, abdalların esrar içtiğine de telnmih ederek sırlarını öğrenenleri öldürdüklerini de ifade etmek istemiştir. )

Abdal sırrı divan şiirimizde karşımıza sık sık çıkan bir mazmun olmaktadır

Sır vermek olur sırrı ayan eylemek olmaz.   ( CenabiPaşa)

Saklarım aşkı kemankeş  sırrı gibi sinede
Ol kemanı ebruya ikrar etmedim  etmem yine  ( Fatin) 

 İLGİLİ LİNKLERİMİZ

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar