Ahmet Mithat Efendi'nin Esrar-ı Cinayet Romanı ve Özeti

12.05.2020

Ahmet Mithat Efendi'nin Esrar-ı Cinayet Romanı ve Özeti


Esrar-ı Cinayet, Ahmet Mithat Efendi

Esrar-ı Cinayet, Ahmet Mithat Efendi’nin ilk kez 1884 yılında yazdığı yayımladığı polisiye, aşk ve macera türündeki bir eserdir. Esrar-ı Aşk, Türk edebiyatında ilk polisiye roman örneği olarak kabul edilmiştir.

ŞAHIS KADROSU:

Kalpazan Mustafa:  Her şeyi aşık olması nedeniyle yapan cinayetler işleyen ve mektuplarında itiraf ve ihbar eden adam

Hediye Hanım:  Değerli eşyaları Avrupa’ya kaçıran bunun için de katili kullanan her şeyden haberdar olan bir kadındır.

Peri: Uğruna cinayetler işlenen kadındır. Halil Suri tarafından cinayete kurban gider.

Halil Suri:  Eşya kaçakçısıdır. Peri’den kendisiyle olmasını istemiş Peri kabul etmeyince kadını öldürmüştür.  Emeline ulaşamayınca onu da öldürür.

 

Esrar-ı Cinayet Özeti

1870’li yıllar içinde bir yıldır.  Bir gazete de İstanbul Boğazı’na yakın Öreke Taşı denilen kayalıkta bir kadın ve iki gencin cesedinin bulunduğu yazmaktadır.  Bu cinayeti çözme görevi de Komiser Osman Sabri ve polis memuru Necmi ‘ye verilmiştir.  Polisler bu iki cinayetlerin faillerini ve nedenlerini araştırmaya koyulur.

Bu cinayetlerden sonra bu cinayetler ile bağlantılı olduğu düşünülen Halil Suri adında bir genç de intihar eder. Fakat yapılan inceleme Halil Suri’nin de cinayete kurban gittiği, intihar etmediğini ortaya koymaktadır.

 Komiser, Osman Sabri ve polis memuru Necmi tüm cinayetlerin kırk yaşlarında çok güzel ve zengin bir kadın olan Hediye’nin etrafında oluştuğundan şüphe duymaktadır.  Emniyet ekipleri Hediye Hanım’ı sorgular ve Hediye Hanım da tüm cinayetleri Kalpazan Mustafa isminde bir kişinin işlediğini söylemek zorunda kalır.  Emniyet güçleri Kalpazan Mustafa'yı araştırmaya başlar. Elde edilen bilgilere göre Kalpazan Mustafa, yurt dışındadır ve Tercüman-ı Hakikat gazetesine yurt dışından mektuplar göndermiştir. ( bu gazete Ahmet Mithat Efendi' nin çıkardığı gazetedir.) 

Ekipler Tercümanı Hakikat gazetesine giderek bu mektuplara ulaşır. Bu mektuplar Kalpazan Mustafa’nın itirafları şeklindedir ve olaylar çözülmeye başlanmıştır.

Kalpazan Mustafa, tüm bu cinayetleri Peri adındaki sevdiği bir kadına olan aşkından dolayı işlemiştir.  Emniyet güçleri  de ölen gençler arasındaki sırları ortaya çıkarmaya başlar.

Hediye Hanım, Halil Suri ve diğer gençler Avrupa’ya değerli eşya kaçırmakta, kaçakçılık yapmaktadırlar. Kalpazan Mustafa ilk önce Hediye Hanım ile bir ilişki kurmak istemiş ama daha sonra Peri’ye âşık olmuştur. Fakat, Halil Suri’de Peri’nin peşindedir.  Halil Suri, Peri’ye birlikte olmayı teklif etmiş ama Peri bu teklifi kabul etmeyince Halil Suri.,bu kadını öldürmüştür.

Halil ve arkadaşları Öreke Taşı denilen kayalıklarda mehtabı seyrederlerken Kalpazan Mustafa, adamlarını göndererek gençleri öldürtmüş ama Halil Suri yaralı olarak olay yerinden kaçmıştır. Ama, Kalpazan Mustafa, Halil Suri’nin peşini bırakmamış onu önce bayıltmış, sonra da İntihar süsü vermek için onu  tavana asmıştır. Bu olaylardan sonra Kalpazan Mustafa Avrupa’ya kaçmış ve oradan da itiraf mektupları yollamıştır.  

Ahmet Mithat Efendi Hayatı Edebi Kişiliği Eserleri

Dürdane Hanım Roman Özeti Ahmet Mithat EFENDİ

Felatun Bey İle Rakım Efendi Hakkında Konu Özet İnceleme Ahmet Mithat Efendi

Ahmet Mithat Efendi Jön Türk Romanı Konusu Hakkında Özeti

Pariste Bir Türk Konusu Özeti ve Ahmet Mithat Efendi Hakkında

Henüz On Yedi Yaşında Ahmet Mithat Efendİ

Ahmet Mithat Efendi ve Müşahedât Hakkında Özet ve İnceleme

Ahmet Mithat Efendi'nin Esrar-ı Cinayet Romanı ve Özeti

Ahmet Mithat Efendi Dünyaya İkinci Geliş yâhut İstanbul’da Neler Olmuş

Ahmet Mithat Efendi Çengi Romanı Hakkında İnceleme ve Özet

Mithat Efendi Hasan Mellâh Hakkında Konu ve Özeti

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar

Sevim Kınalı

Sevim Kınalı

4 years ago

Ayşe Hanım merhaba. Yazıma yaptığınız beğeni sizi yakından tanımam için bir kapı açtı. Öncelikle bu tür yazıların, kitap eleştirisi, özeti, ayrı bir öneme sahip olduğunu düşğndüğümü belirtmek isterim. Ayrı bir yazma disiplini ve dolayısıyla farklı bir yazma süreci vardır. Elbette her tür yazının bir değeri vardır. Yeter ki estetikle ve sevgi, saygı çerçevesinde yazılsın. Bu tür yazıları kaleme alanlara naçizane tavsiyem eserle ilgili çıkarımlara da yer vermeleri. Tabii yazdığınız şekliyle de okuyucuya ışık tutacaktır ama o satırlar da yazınıza özgünlük katacaktır. Yazı yolunda da hayat yolunda da siz değerli kalemimize başarılar diliyorum. Yazılarınızı takip edebilmek ümidiyle. Sevgiler. Selamlar.

Sevim Kınalı

Sevim Kınalı

4 years ago

Düzeltme: ... düşündüğümü...

Sevim Kınalı

Sevim Kınalı

4 years ago

Bir de son anda fark ettim. Gözünüzden kaçmış olabilir. Yazı kategorisi anı-hatırat değil kitap özetleri, eleştirileri olacak.

Ayşe Gönül

Ayşe Gönül

4 years ago

@aysegonul756 | Uyarı ve tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Bu siteye yararlı bilgileri için zaman zaman giriyor, bazı üyelerin şiirlerini vb de okuyorum. Okumayı sevdiğim halde çok yazan biri değilim. Yine de okuduğum bir kaç kitabı burada paylaştım. Bu ise lisede ödevimdi. Yani çok iddialı değilim. Bir kaç kitap incelemeniz dikkatimi çekmişti. Elinize sağlık. Kategoriye dikkat etmemişim. Çok teşekkür ederim.

Sevim Kınalı

Sevim Kınalı

4 years ago

@sevimkinali980 | Nazik ve güzel yanıtın için teşekkür ederim. Kalemi de kitabı da elinden düşürme. Okuma sevgin çok değerli. Zaman zaman üretken olmak bile seni geliştirecektir. Okumak da yazmak da bir sevdadır. Başarılar diliyorum.