Athena ve Mitolojik Özellikleri

29.04.2020

 

Athena ve Mitolojik Özellikleri

Yunan mitolojisinde akıl, sanat, strateji, barış ve savaşın tanrıçası. Zeus ile Metis'in kızı. Roma mitolojisinde Minerva adıyla anılır. Pallas, adı ile de bilinen Athena, Minos ve Miken Uygarlıklarında evleri, sarayları ve kentleri koruyan yılan tanrıdan türediğine inanılan Roma mitolojilerin de karşılığı olmasına rağmen daha ziyade Antik Yunanlıların sahiplendiği bir tanrıça olmaktadır. [1]

Athena, Yunan ve Helen uygarlıklarının en çok saygı duyulan Tanrıçaların başında gelmektedir ve doğumu ile ilgili efsane de çok ilginçtir.  Zeus, Merkür gezegeninin koruyucusu bilgelik tanrıçası ve güzeller güzeli Metis’e âşık olmuş en sonunda onu elde etmeyi başararak hamile bırakmıştır. Lakin Metis hamile kalınca Metis’ten doğacak erkek çocuğunun kendisini yok edebileceği ihtimali nedenliyle Metis’i yutar. Fakat hamile Metis’in karnındaki bebek olan Athena, Zeus’un kafasında yumru olarak büyümeye başlar. En sonunda Zeus,  demir ve ateş tanrısı Hephaistos'a emrederek baltasını alnındaki yumruya vurmasını emreder. Zeus’un alnındaki yarılan yumrudan kalkanı ve zırhı ile birlikte Athena dünyaya gelir. [2] Atena’nın doğum şekli ile Roma mitolojisindeki karşılığı olan Minerva’nın doğum şekli bir birinin aynısıdır.  Athena, Atina’yı temsil ederken Minerva ise Romalıların başkentini temsil eden bir tanrıçadır. [3]

Athena, heykelleri kabartmaları ve resimlerinde kalkan, mızrak, zeytin dalı ve baykuş ile birlikte betimlenir. Athena üzerinde zırhı, kalkanın üzerinde öldürdüğü Medusa’nın betimlemesi ve başında ise miğferi ile betimlenen bir tanrıçadır.   Kalkan ve mızrak savaşı, zeytin dalı barışı, gök gözlü baykuş da bilgeliği temsil eder. Kalkanını öldürdüğü Gorgon’un kafası ile süslemiş, dev Pallas’ın derisinden kendisine bir zırh yapmıştır. [4]Gorgon,  sağ tarafındaki damarlarından zehir, sol tarafındaki damarlardan ise şifalı kan akıtan bir canavardır.. Athena’nın kalkanın adı Aegis’dir Bu kalkanın üzerindeki Gorgon  resmi ise  gözlerine bakanları taşa çeviren saçlarından yılanlar sallanan içlerinde Medusa’nın da bulunduğu üç kız kardeşi temsil eder.

Artemis'in karşıtı bir tanrıça olarak karşımıza çıkan Athena’nın hiçbir sevgilisi olmamış, bu yüzden Athena Parthenos yani "Bakire Athena" olarak bilinmiştir. Zeus'un en sevdiği kızı dır ve Zeus'un yıldırımlarını  bir tek o kullanabilir.[5]

Atina kentine de adını veren Atina’nın kurucusu olarak kabul edilen, bu nedenle de Atina’daki Parthenos Tapınağı adına inşa edilen Athena, kentlerin koruyucusu olarak bilinmektedir.

Athena  önceleri evcil, sanatçı ruhlu, bilgeliği ve aklı temsil eden  bir tanrıça olduğu halde gerekirse de akıl bilgeliğini de kullanarak savaşan, kalkanı, mızrağı ve zırhıyla düşmanları mağlup eden bir tanrıçadır.  Lakin onun savaşçılığı Ares’in savaşçılığına benzemez. Ares ‘ten farklı olarak sevecen, barışçıl, iyi huylu, bilge ve akıllı bir tanrıça olan Athena savaşı,  kaba güçle değil akıl,  strateji ve bilgelik ile kazanmayı tercih eden temkinli bir tanrıçadır.  

Athena trompet, flüt, çömlek, tırmık, saban, gemi ve savaşta kullanılan at arabasını icat eden bir tanrıça olarak kabul edilir.   Efsanelere göre Atina şehrinin kuruluşun da Poseidon ile Athena yarışmaya girmiş,  Poseidon üç başlı mızrağıyla yerleri yararak evcil atları dünyaya getirmiş, Athena ise mızrağını yere saplayarak zeytin fidanını çıkartmıştır. Şu halde atları dünyaya getiren denizler tanrısı Poseidon iken Zeytin ağacını yaratan tanrı olarak da Athena gözükmektedir.

Athena  kendi tapınağında Poseidon ile beraber olan Medusa’ya çok öfkelenmiş, o yüzden Medusa’yı baktığı canlıyı  taşa çeviren, yılan saçlı çirkin bir yaratığa çevirmiş, en sonunda da  Medusa'yı öldürmek üzere yola çıkan Perseus'a da yardım etmiştir. 

Athena, Gorgon canavarı öldüğü zaman bu canavarın akan kanlarını toplayıp Asklepios’a vermiştir. Asklepios bu şifalı kanla ölüleri diriltmeye kalkışır. 


İLGİLİ LİNKLERİMİZ

KAYNAKÇA 

  • [1] Büyük Larousse, Milliyet Yayınları,  c.II, s. 974
  • [2] https://web.archive.org/web/20150621220834/https://fe-mitolojisozlugu.com/mitoloji_sozlugu/ata_auditoryum/athena.html
  • [3] https://tr.wikipedia.org/wiki/Minerva
  • [4] Büyük Larousse, Milliyet Yayınları,  c.II, s. 974
  • [5] https://tr.wikipedia.org/wiki/Athena

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar