Ezilenler Hakkında Konusu Özeti Dostoyevski

14.05.2020

Ezilenler  Hakkında Konusu Özeti Dostoyevski


 

Ezilenler   Romanı Hakkında

 

Ezilenler   (Rusça özgün adı  Униженные и оскорблённые, Unizhennye i Oskorblyonnye) büyük Rus romancısı Fyodor  Dostoyevski’nin yazmış olduğu bir romanıdır.

Kitabın adının Türkçe tercümesiEzilmişler ve Aşağılanmışlar” şeklinde olan bu kitap Türkçeye Ezilenler olarak çevrilmiş,  bu kitap Dostoyevski’nin Sibirya’daki sürgünden dönüşte yazdığı ilk roman olma özelliği taşımıştır.

 Ezilenler adlı kitap ilk kez 1861 yılında yayımlanmış, yazarın gençlik yıllarındaki öz geçmişinden derin izler taşıyan bu roman, bu nedenle birçok yönden anı türünde bir roman olmak özelliği de kazanmıştır.

Ezilenler adlı roman Fyodor  Dostoyevski’nin romancı olarak ünlenmesinden büyük katkısı olan Karamazov Kardeşler ,Suç ve Ceza ,Kumarbaz , Budala  adlı romanlarından önce yazdığı ilk önemli romanı olarak kabul edilmiştir. Yazarın bu romanı başlangıçta olumlu eleştiriler almamış Vanya karakteri ile büyük ölçüde kendisini anlatan yazarın bu eseri sonraki dönemlerde yazarın en önemli romanları arasında sayılmıştır.

Romanın Genel Konusu

Yazar bu romanında çarlık Rusya’sındaki sınıf farklarına dayalı sistemde aristokratların ve ezilen köylülerin arasında yaşanan sınıf çatışmalarını ve aşağı tabaka insanlarının her şartta ezildiği konusunu işlemiştir. Toplumda  nufuzlü kimselerin her şartta haklı çıktıklarını aşağı katmanlardaki zavallı insanların ise üsttekiler tarafından nasıl ezildiğini  aşk hikayeleri içinde anlatmıştır.

Romanın Özeti

Yoksul bir yazar olan ve para kazanmak için çok uğraşan Vanya (İvan Petroviç), köyde büyük bir arazinin kahyalığını yapan Nikolay Sergeyeviç İhmenev’in  kızı Natalya Nikolayevna’ya  (Nataşa)aşıktır. Vanya, âşık olduğu Nataşa’dan üç yaş büyüktür ve ailesini kaybetmiştir.  Nataşa ile Vanya bir birlerine yakınlaşmışlar ve evlenmeye karar vermişler ama Nataşa daha sonra köyde büyük bir çiftliği olan Prens Valkovski'nin oğlu Alyoşa'ya ilgi duymaya başlar. Bu sırada olanları üzüntü ile izleyen Vanya ‘nın dedesi de ölmüş,  yanına aldığı kimsesiz, küçük Nelli' ile yaşamaya başlamıştır.

Prens Pyotr Aleksandroviç Valkovski,  kendine ait olan Vasilyevskoye Çiftliğinin idaresini Nataşa’nın ailesine vermiş,   İhmenevler, Prens’in çiftliğini on beş yıl boyunca kendi çiftlikleri imiş gibi çok güzel idare etmişlerdir.  Prens, oğlu Alyoşa’yı çevresinden uzaklaştırmak için çiftliğe göndermiş,   Nataşa’nın ailesi de Alyoşa’ya iyi niyetle sahip çıkmıştır. Ancak Nataşa ile Alyoşa arasında yakınlaşamaya başlayınca Pens oğlu Alyoşa ile Nataşa’nın yakınlaşmasından rahatsız olmuştur.

Aslında Nataşa’nın ailesinin böyle bir planı yoktur ama Prens bunu oğlu Alyoşa ile Nataşa’yı evlendirme planı olarak algılar, Bu yüzden Prens, Nataşa’nın babasını hırsız olmak ve kendisini dolandırmak ile suçlayarak mahkemeye verir. Nataşa’nın ailesi de davayı daha iyi takip etmek için Petespurg’a taşınırlar.

Vanya ise Petespurg’ da üniversite eğitimini tamamlamış ilk romanını da bitirmiş durumdadır. Nataşa ve ailesi Petesburg’a taşındıklarında Vanya’nıın  Nataşa’ya olan aşkı yeniden depreşir. O esnada üniversite eğitimini tamamlayan İvan Petroviç de ilk romanını yeni bitirmiş, hayata tutunmaya çalışmaktadır. İhmenevlerin şehre gelmesiyle Nataşa’ya olan tutkusu yeniden alevlenir. Fakat her şeye rağmen Nataşa ile Prensin oğlu Alyaşo arasında ilişki devam etmektedir.  Genç Prens Alyoşa Petersburg’a taşınanan Nataşa ile görüşmeye devam eder. Alyoşa’nın babası Volkovski bunu öğrenince oğluna çok sinirlenir ama oğlu Alyoşa’yı a ile Nataşa’dan uzaklaştırmaz.

Prens oğlu Alyaşo’yu Nataşa’dan kurtarmak için oğlunu Katerina adında soylu bir genç kız ile tamıştırıp oğlunu bu kız ile evlendirmek ister.  Nataşa’nın babası da prensin oğlu ile kızının yakınlaşmasına karşıdır. Fakat annesini ve babasını dinlemeyen Nataşa evden kaçarak Alyoşa ile yaşamaya başlar. Vanya, bu duruma çok üzülmüş ama hem Nataşa, hem de Nataşa’nın ailesi ile de bağını koparmamıştır.

Vanya’nın yanına aldığı Nelli ise artık büyümüş,  Vanya'ya âşık olmuştur.  Üstelik Alyoşa kısa bir süre sonra Nataşa’dan bıkarak Katerina ile beraber olmaya başlar. Bu sırada Vanya, maddi zorluklar içindedir. Yeni bir roman yazmakta şöhret kazanmak için de bir umut duymaktadır. Vanya’nın sağlığı da bozulmakta ve bir türlü istediği romanı yazamadığından maddi sıkıntılar içindedir. Kaldığı ev rurbetli olduğu için sağlığını daha da çok bozmaktadır. Bu nedenle Vanya, kendisine başka bir ev ararken tesadüfen tanıştığı bir adamdan aldığı ipucu ile bakmak için yanına aldığı Nelli’nin babasının Alyoşa’nın babası Prens Valkovski olduğundan şüphelenmeye başlar. Vanya bu konuyu araştırır ve Nelli’nin babasının Prens Valkovski olduğunu ortaya çıkarır. Vanya bir yandan Nelli’yle ilgilenirken bir yandan da henüz evlenmemiş olan Nataşa ve Alyoşa’yı ziyaret etmeye devam eder.

Alyoşa artık Katerina ile ilgilenmekt. Nataşa’yı ihmal etmektedir. Nataşa, durumu kabullenmiş görünse de bu duruma daha fazla dayanamaz ve ailesinin yanına dönmek zorunda kalır. Nataşa’nın annesi ve babası da kızlarını tekrar kabul etmek zorunda kalırlar.  Vanya,  Nelli ile ilgili gerçeği Prens’e anlatır. Nelli’nin annesi Prens’ten hamile iken  başka bir adam onu kandırmış ve Nelli’nin annesi  o adamla kaçıp Prensi terk etmiştir.  Nelli’nin annesi  çok geçmeden ölmüştür. Prens bu hikayeyi dinledikten sonra Nelli’yi sahiplenir.

Bu sırada Nataşa , Alyoşa’yı terk edip ailesinin yanına döner. Nelli ise kısa bir süre sonra hastalanıp ölmüştür. Vanya , eve dönen Nataşa ile yeniden yakınlaşır.

 Nataşa’nın ailesi  karı koca İhmenevler de Nataşa ile Vanya’nın  evlenmesine onay verirler. Bu zaman zarfında Vanya  Petroviç, hem sağlığına hem de , paraya ve şöhrete kavuşmayı ummaktadır. 

İLGİLİ YAZIMIZI TIKLAYIN

 

Budala Hakkında Konu Özet Tahlili Dostoyevski

Karamazov Kardeşler Hakkında Konu Özet Tahlili Dostoyevski

Suç ve Ceza Hakkında Konu Özet Tahlili Dostoyevski

Kumarbaz Hakkında Konu Özet Analiz Dostoyevski

Dostoyevski Yeraltından Notlar Hakkında Konu Özet Tahlil

Beyaz Geceler Hakkında Konu Özet Dostoyevski

Fyodor Dostoyevski ve Delikanlı Adlı Romanı

Ezilenler Hakkında Konusu Özeti Dostoyevski

Fyodor Mihail Dostoyevski İnsancıklar Konusu Özeti ve İnceleme

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar