KategorilerYabancı Roman Özetleri Romancılarİnsancıklar Konusu Özeti İnceleme Dostoyevski

İnsancıklar Konusu Özeti İnceleme Dostoyevski

28.05.2020

İnsancıklar  ve Fyodor Mihail Dostoyevski Hakkında

İnsancıklar adlı roman Fyodor Mihail Dostoyevski’nin yazmış olduğu ilk romanı olmaktadır. Yazar bu romanının henüz 23 yaşında iken yazmış 1845 yılında yazmaya başladığı romanı bir yıl içinde bitirmiştir.  Kitap hakkında bilgi veren kaynaklara göre Rus  edebiyatının ilk toplumsal romanı sayılan bu romanın basılması ile de Dostoyevski dha bu ilk romanından itibaren tanınmış bir romancı haline de gelmiştir.

Dostoyevski bu romanını 1845 yılında kışın başlarında kaleme almaya başlar. Bu sırada Grigoroviç adlı bir arkadaşı ile aynı evde yaşamaktadır.  Dostoyevski bu romanını bitirir bitirmez evdeki arkadaşı Grigoroviç okutmuş, romandan çok etkilenen arkadaşı da bu romanı yazar ve yayımcı Nekrasov'a götürmüş, el yazma bir dosya halindeki bu romanı çok beğenen Nekrasov da eleştirmen Belinski'ye vermiştir.  Yayıncı ve eleştirmen Beliski’nin “ Yeni bir Gogol doğuyor “ şeklinde düşündükleri Dostoyevski’nin bu romanı aynı yıl basılmış, 1846,  okurlar tarafından da büyük ilgi gören roman bir anda Dostoyevski’yi henüz 23 yaşında iken tanınmış bir romancı haline getirmiştir.[1]

Rus toplumunu pek çok yönden irdeleyen roman, Rus edebiyatının ilk sosyal ve toplumsal romanı olmak özelliği taşıdığı kabul edilen bir romandır. Roman acımak duygusu üzerinden hareketle yaşlı bir adamın genç bir kıza duyduğu saygın bir aşk konusu etrafında Rus halkının duygusallığı, vicdan ve fedakarlığı üzerinde  durmuştur.

Gidip gelen mektuplar şeklinde yazılmış olan roman, halkın yaşadığı sosyal ve maddi sorunları dile getirmekteki başarısı, ilginç konusu, acıma, vicdan, aşk dayanışma ve yardımlaşmalarını konuları üzerinden Rus halkının karakterlerini ve duygu dünyalarını analiz etmek yolunda da başarı göstermiştir.

Mektupların içeriği, günlük yaşantılarındaki olayları, bu olayların kendilerinde biraktığı izleri ve birbirlerine karşı hissettikleri duyguları içermektedir. Ayrı zamanda Makar'ın saygılı ve çekimser bir üslup ile Varvara'ya duyduğu aşkı anlatmaktadır.
Burada anlatılan kişiler, olaylar aynı zamanda dönemin Petersburg hayatına da ayna tutmaktadır. Geçinme derdi, yaşam koşulları, yoksulluk gibi olaylar iyi işlenmiştir.

İnsancıklar  Konusu

Makar, bir hayli saf, çok temiz kalpli,  fakir bir kâtiptir. Uzaktan bir akrabası olan öksüz kalan ve başından bazı kötü olaylar da geçen Varvara Alekseyevna’ya yardım etmeye çalışır.

Makar,  çok acıdığı Varvara'ya sahip çıkmaya çalışırken ona aşık olmuş, ama aşık olduğunu kendisine bile itiraf edememiştir.  Lakin aslında kendisi yardıma muhtaç iken elinden gelebilecek bütün imkânları Varvara’nın maddi sorunlarını çözmek için harcamaya başlar. Lakin en sonunda Varvara, zengin bir adam bulmuş ve evlenmeye karar vermiştir.

Kitabın Özeti:

Makar Alekseyevich yaşlı, fakir ve kâtip olarak çalışan bir memurdur.  Makar Alekseyevich, uzaktan da akrabası olan öksüz bir kıza âşık olmuş, aslında fakir birisi olduğu halde çoğunlukla acıma ve vicdan , bir hayli de d aşk  nedeni  Varvara Alekseyevna’ya elinden gelebildiğince yardımcı olmaya çalışır.

Varvara Alekseyevna’nın başından bazı kötü olaylar da geçmiş ve Varvara bu kötü olayları da saklamaya çalışmaktadır.  Makar ve Varvara aslında bir birlerinden çok da uzak yerlerde değillerdir ama mektuplaşma yoluyla iletişim kurmaktadırlar. “ 7 Mayıs, Sevgili Kızım Varvara Alekseyevna, Ah kuzucuğum, ah biricik kızım. Demek artık kalbimden geçenleri bile hissedebiliyorsun… “Ne olur… diyordum içimden; şu kuzucuğum perdeyi azıcık aralasa da; odanın içinde gezindiğini, sıhhatte olduğunu görebilsem…” Baktım, perdenin ucunu kıvırıp kına çiçeğinin saksısına tutturmuşsun. Seni, uzaktan da olsa, görebileceğim küçücük bir aralık bırakmışsın. Ne saadet!.. Teşekkürler, binlerce teşekkürler…”

Makar, imkânlarını çok zorlayarak Varvara’ya maddi yardımlarda bulunmakta, her ikisi de mektuplar yolu ile bir birlerine destek olmaktadırlar.

Esasında Makar’ın kendisi yardıma ve bakıma muhtaç biridir. Fakat Makar, adındaki bu “ İnsancık” kendisinden yaşça çok küçük olan bu kıza aşık olmuş, aklına da hiçbir kötülük gelmeden kendisini bu küçük kızın tüm maddi sorunların çözmek hususunda sorumlu hissetmeye başlamıştır.  Aşkı, insancıllığı ve saygın bir sorumluluk duygusu ile davranan Makar, tüm imkânlarını bu genç kızın ekonomik ihtiyaçlarını gidermek hususunda tüketir.  Oysa yoksul, laf anlamaz ve biraz da kalın kafalı bir ihtiyar olan Makar, ceketinin kopan düğmelerini bile yerine koyamayacak kadar yoksul bir adamdır. Bu genç kız Makar’ın yaptığı bu yardımlara karşın, aslında vefasız veya nankör de değildir.

9 Nisan, Saygıdeğer, Koruyucu Meleğim Makar Alekseyeviç, Mektubuma başlamadan evvel size çok kırıldığımı belirtmek istiyorum. Gönderdiğiniz hediyeleri alırken ne kadar üzüldüğümü bilemezsiniz. Size kaç defa söyledim; benim için masrafa girmeyin, hiç bir şeye ihtiyacım yok diye! Bunları alabilmek için kendinizi en lüzumlu ihtiyaçlarınızdan mahrum ettiğinizi biliyorum ve bu beni çok üzüyor. Şimdiye kadar yaptığınız iyilikleri unutmadım; size minnettarım.”

Makar’ın  aşkı da oldukça saygın ve saygılıdır. Genç kız zaman zaman Makar’ı evine davet etmiş ama Makar, laf ve dedi kodu olur düşüncesi ile genç kızın evine dahi gitmeye çekinmiştir.

Makar ile Varvara tüm dertlerini bir birlerine mektuplarla anlatmakta Makar ise paraları bir başkası ile Varvara’ya göndermektedir.  Makar, bu genç kıza âşık olduğu halde mektuplarında bu kıza “anacığım “  hatta zaman zaman da “kızım “ diye hitap etmektedir.

En sonunda Makar’ın tüm imkânları tükenmiş olur, aksine Varvara’da umutsuzluğa düşmüştür. En sonunda Varvara, zengin bir adamla tanışır ve onunla evlenmeye karar verir. Başta Makar da bu konuya olumlu yaklaşır ama Varvara, nikahlandıktan sonra  onsuz yaşayamayacağını anlar.

Varvara, nikâh kıymış ve kocasıyla gidecektir. Yaşlı kâtip nikâhtan sonra en son mektubunu yazar. “Bundan sonra kime mektup yazacağım ben? Söyleyin meleğim artık kime Anacığım diyeceğim? …Öleceğim Varenka mutlaka öleceğim kalbim bu acıyı kaldırmaz. ….Salt sizin için yaşıyordum siz varsınız diye belgeleri temize çekiyor gezip dolaşıyor hissettiklerimi mektuplara aktarıyordum…..Bakın yağmur iniyor bu soğuğu göğüsleyecek ölçüde sağlıklı değilsiniz. Arabanız da koruyamaz sizi mutlaka soğuk alırsınız. Daha şehir sınırlarındayken arabanız yuvarlanır parça parça olur. Biliyorsunuz Petersburg arabaları sağlam değildir.”

İLGİLİ YAZIMIZI TIKLAYIN

 

Budala Hakkında Konu Özet Tahlili Dostoyevski

Karamazov Kardeşler Hakkında Konu Özet Tahlili Dostoyevski

Suç ve Ceza Hakkında Konu Özet Tahlili Dostoyevski

Kumarbaz Hakkında Konu Özet Analiz Dostoyevski

Dostoyevski Yeraltından Notlar Hakkında Konu Özet Tahlil

Beyaz Geceler Hakkında Konu Özet Dostoyevski

Fyodor Dostoyevski ve Delikanlı Adlı Romanı

Ezilenler Hakkında Konusu Özeti Dostoyevski

Fyodor Mihail Dostoyevski İnsancıklar Konusu Özeti ve İnceleme

KAYNAKÇA


[1] https://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0nsanc%C4%B1klar

Yorum yapmak için lütfenKayıt Olunya da