Fyodor Dostoyevski ve Delikanlı Adlı Romanı

06.05.2020

Fyodor Dostoyevski ve Delikanlı Adlı Romanı


Fyodor Dostoyevski ve Delikanlı Adlı Romanı

 

Delikanlı adlı roman  Dostoyevski’nin1875 yılında yazdığı  ve yayımladığı beş büyük romanından biridir.  Roman, yazarın Karamazov Kardeşler  adlı romanından önce yazılmış, şahıs kadrosu bir hayli kalabalık,  insan hayatını diğer eserlerinden daha fazla sorguladığı insani ilişkiler, kuşaklar arası çatışmaları konu edinen bir romanıdır.  Yazarın bu eseri fazla felsefi sorgulamalara fazla dalmakla suçlanmış,  buna rağmen yazarın en başarılı romanlarının arasında görülmüştür.

Roman, kuşak çatışması, insan hayatı, insan ilişkileri, hayatın amacı vb üzerine yoğunlaşmış baba oğul çatışması üzerinde kurgulanan mektup tarzındaki roman, yazarın beş büyük romanından birisi ama teknik ve vaka planı yönlerinden de kusurlu ve sıkıcı bir romanı olarak kabul edilmiştir.

Dostoyevski 'nin Delikanlı adlı romanı, 1978 yılında Jeanne Moreau'nun yönetmenliğinde sinemaya da uyarlanmıştır.

KONUSU

Mektup  şeklinde yazılmış olan roman aynı kadına aşık olan baba ve oğlun öyküsüne dayanır.  "Arkadiy Makaroviç" isimli genç,  zevk ve kadın düşkünü bir babanın gayri meşru bir ilişkiden doğan bir oğludur.  21 yaşında bir genç olan Arkadiy'in, babası Versilovdan  bir mektup alarak onunla yaşamak üzere Peterburg’a gider. Fakat delikanlı babasının aşk yaşadığı kadına aşık olur.

DELİKANLI ROMAN ÖZETİ

Genç Dolgorukiy kadın ve zevk düşkünü bir adamın gayrı meşru çocuğudur. Dolgorukiy’in babası toprak sahibi bir zengindir.  Dolgorukiy, babasından ayrı bir hayat sürerken bir gün babasından bir mektup alır. Babası onu yanına davet etmekte ve birlikte yaşamayı teklif etmektedir.

Dolgorukiy, babasının daveti üzerine Petesburg’a gelir ve babası ile yaşamaya başlar.

Dolgorukiy, aşkını itiraf etmek konusunda çekingen davranan toplumsal değerlere zıt davranışları olan  farklı bir karakterde bir gençtir. Baba ve oğul arasındaki duygusal, ideolojik ve manevi tezatlar bulunmaktadır ve baba ile oğul arasında kuşak çatışmaları da çıkar. Dolgorukiy babası gibi düşünmeyen sıra dışı bir yaşam tarzı olan biridir ve onun hayata bakış açısı ve yaşam biçimi civardaki gençlerden de farklıdır.

Dolgorukiy içine kapanık, arkadaşlık kuramayan yalnız yaşamayı tercih etmiş biridir. Dolgorukiy bu nedenle zaman zaman kendi davranışlarını da sorgular. Çevre ve babası ile çatışmakta ama ruhsal dengesini kurmak için kendi bildiği gibi yaşamaya karar veren biridir. Fakat bu durum çevresi ile çatışmaya girmeye zorlamakta bu ise bir başka sorunlara yol açmaktadır.

Buna rağmen Dolgorukiy kendi doğrularına uygun bir hayat yolu seçmiş,  babasının çevresinin baskısına karşı savaşmayı da göze almıştır. Bu yüzden Dolgorukiy öz babası Versilov ile felsefe,siyaset tanrının var olup olmadığı gibi konularda sık sık tartışmaktadır.

Kendisini bir özgürlük savaşçısı gören Dolgorukiy, kendi ruh dünyası ve kendi dışındakilerle olan çatışmaları arasında denge kurmaya zorlanır. Hatta denge yerine çatışmalara girmiştir. Delikanlı’nın özgür yaşamak anlayışı, bireyselliği hiç beklemediği zorluklarla savaşmasını gerektirmekte onun toplumdan dışlanmasına da yol açmaktadır.  

Babasının aşk yaşadığı kadına aşık olmuş, bu ise hayatında bir çok çatışma doğurmuştur. 

İLGİLİ YAZIMIZI TIKLAYIN

 

Budala Hakkında Konu Özet Tahlili Dostoyevski

Karamazov Kardeşler Hakkında Konu Özet Tahlili Dostoyevski

Suç ve Ceza Hakkında Konu Özet Tahlili Dostoyevski

Kumarbaz Hakkında Konu Özet Analiz Dostoyevski

Dostoyevski Yeraltından Notlar Hakkında Konu Özet Tahlil

Beyaz Geceler Hakkında Konu Özet Dostoyevski

Fyodor Dostoyevski ve Delikanlı Adlı Romanı

Ezilenler Hakkında Konusu Özeti Dostoyevski

Fyodor Mihail Dostoyevski İnsancıklar Konusu Özeti ve İnceleme

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar