Harry Potter Ateş Kadehi Özeti J. K. Rowling

21.07.2020


Harry Potter Ateş Kadehi ve J. K. Rowling Hakkında Gerekli Notlar

 

Harry Potter ve  Azkaban Tutsağı  (İngilizce özgün adı: Harry Potter and the Goblet of Fire)   J. K. Rowling’in (   31 Temmuz 1965, İngiltere) yazmış olduğu ve her bir serisi de bestseller olmayı başarmış olan Harry Potter serisinin üçüncü eseri olan bir gençlik romanıdır.

Harry Potter Felsefe Taşı,  Harry Potter ve Sırlar Odası ,ve  Harry Potter Azkaban Tutsağı   adlı eserlerin her birinin en çok satanlar listesi içerisine girmesi sonrasında)   J. K. Rowling,  Harry Potter ve  Ateş Kadehi adlı serinin dördüncü romanını da yazar. Harry Potter ve  Ateş Kadehi ilk kez 8 Temmuz 2000'de yayımlanır. Serinin bu eseri de tıpkı diğer üç romanı gibi satış rekorları kırmış, filme de uyarlanmıştır.

Yazarı J. K. Rowling’i dolar milyarderi yapan Harry Potter serisinin dördüncü romanı olan Harry Potter ve  Ateş Kadehi, bu roman serisinin devamı olmaktadır. ( bkz Harry Potter Felsefe Taşı,  Harry Potter ve Sırlar Odası ,ve  Harry Potter Azkaban Tutsağı   )

Harry Porter Serisi tüm dünyada 2018 yılına kadar dört yüz milyondan fazla kopya satmış, serinin tüm romanları filme de çevrilmiş, filmleri de dünyanın hemen her yerinde en çok izlenen filmler arasına girmeyi başarmıştır. Harry Potter ve  Ateş Kadehi romanı da filme uyarlanmış,  romanın filmi de 18 Eylül 2005'te vizyona girmiştir.

 

ROMANIN ÖZETİ

Büyücüler okulu yine tatile girmiş, Harry, geçen yaz da olduğu gibi yaz tatili için yine Dursley'lere gitmiştir. Fakat bir müddet sonra arkadaşı Ron, onu Kovuk’a davet eder. Kovuk'a gittikten birkaç gün sonra Ron ve Weasley ailesi ile Dünya Kupasını izlemeye giderler.  Orada ölüm yiyenler ve Woldomart ile karşılaşırlar.

Okul yeniden açılmış Harry de okula tekrar dönmüştür.  O yıl Hogwarts’da büyücülük turnuvası olacaktır. Bu turnuvada Ateş kadehi denilen sihirli eşyanın seçtiği aday öğrenci diğer okullara karşı okulunu temsil etmek zorundadır.  Hogwarts'ı Cedric Diggory temsil edecektir.  Fakat garip bir şekilde Harry’in de ismi geçer  ( Çünkü Deli Göz Moody kılığındaki Barty Crouch şaşırtma büyüsü yapmıştır) Yarışma günü öncesinde de bir balo düzenlenir ve Harry de balo da dans etmek için Cho’ya dans teklif eder.  Fakat Cho ise Cedric'e söz verdiğinden bu teklifi reddeder. Ron ise Hermione ile katılmayı düşünmektedir. Fakat Hermione ise baloya başka bir takımın şampiyonu ile katılır.  Bunun üzerine Ron, Hermione’yi çok kıskanır. Bu nedenle Harry ve Ron baloya katılacak arkadaş bulamadıkları için ortalıkta kalmışlardır. Bu sırada Harry, Parvati ve Lavender'ı görmüş ve baloya birlikte gitmeyi teklif etmiştir. Böylece Harry ile Pervati ;  Ron ile Lavender'ın kardeşi Padma  hep birlikte baloya katılırlar.

Üç büyücü turnuvasına katılacak olan Harry,  Deligöz Moody'nin kılığına girip bu turnuvada ne yapacağını öğrenmek için uğraşır. Harry bu sayede Hagrid’den ilk görevinin ejderhalar olacağını öğrenir. Bunun üzerine bu bilgiyi Cedric'e de iletir.  Harry canavarları alt edebilmek için Hermione'yle birlikte çağırma büyüsü üzerinde çalışır ve yarışmaya bu şekilde çıkmıştır.

Yarışma başlayınca Harry ile canavar karşı karşıya gelir. Harry’in görevi ekderhanın yumurtasını almaktır.  Harry,  ateşoku süpürgesi ile ejderin dikkatini dağıtıp yumurtasını almış ama alırken yaralandığı için puanı kırılmıştır. Böylece Cedricle  birlikte aynı puanı alarak birinci olmayı başarırlar. i aynı puanla birinci olurlar.  İkinci görevi ise Cedric öğrenmiş bu defa da Harry’e o söylemiştir. İkinci görev Hogwarts'ın içindeki göle dalıp gölün dibindeki deniz halkından birini kurtarmaktır. Fakat Harry gölün dibinde bir saat boyunca nasıl kalacağına bir çözüm bulamamıştır.

Görevden önceki gece Harry uyuyakalır ve Dobby onu göreve çağırır ve Dobby ona göle girmeden önce ona galsamotunu yutmasını tembih eder.  Harry bu otu yutup göle girince birden bire su içinde nefes alabildiğini fark eder. Gölün içindeki deniz halkını da bulur.  Kasabanın meydanındaki heykelin çevresine, Hermione ve Ron  ile birlikte bir çok tanıdığının bağlanmış olduğunu görür. Harry, yerden bir taş alarak Ron’u kurtarırken, Victor Krum’da  Hermione'yi kurtarmaya çalışır. Cedric ise kendi dostlarını kurtarmaya gayret eder.

Harry de Ron ve Fleur'un kız kardeşini kurtarıp suyun üstüne çıkarır. Rakibi Fleur, suya girememiş ve kardeşini kurtardığı için Harry’e minnettar kalmıştır. O günün şampiyonları yine Cedric ve Harry olmuştur.

Üçüncü görev,  bir labirentteki yaratıkları ve büyü tuzaklarını geçip en sondaki kupaya dokunmaktır. Bunu başaran oyuncu kupayı alacaktır. Harry ve Cedric labirente dalarlar Barty Crouch yardıma gelip  Harry'in yaratıkları ve tuzakları aşmasına yardımcı olur. Böylece Cedric ile Harry aynı anda kupaya kupaya dokunmuşlardır. Kupaya dokundukları anda da kendilerini Voldemort'un olduğu bir mezarlıkta bulmuşlardır

Bir sürü ölüm yiyenle beraber onları bekleyen Voldemort, Harry'nin kanı ve Kılkuyruk'un yardımı ile yeniden diriliverir. Böylece Harry, annesini ve  babasını öldüren Voldemort ile savaşmaya başlamıştır. …..

 

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar