Harry Potter Azkaban Tutsağı Konusu Özeti ve J. K. Rowling

20.07.2020


 

 Harry Potter  Azkaban Tutsağı  ve J. K. Rowling Hakkında Gerekli Notlar

 

Harry Potter ve  Azkaban Tutsağı, özgün adı Prisoner of Azkaban  J. K. Rowling’in ( 31 Temmuz 1965, İngiltere,) yazmış olduğu ve her bir serisi de best seller olmayı başarmış olan Harry Potter serisinin üçüncü eseri olan bir gençlik romanıdır.

Harry Potter ve  Azkaban Tutsağı ilk kez 8 Temmuz 1999’da yayımlanmış serinin ilk eseri olan  Harry Potter Felsefe Taşı ve  Harry Potter ve Sırlar Odası  eserleri gibi çok yoğun ilgi görmüş, serinin bu eseri de tıpkı diğer ilk iki romanı gibi satış rekorları kırmış, filme de uyarlanmıştır.

Yazarı J. K. Rowling’i dolar milyarderi yapan Harry Potter  serisinin bu üçüncü  eseri  olan Harry Potter ve  Azkaban Tutsağı adlı roman serinin ikinci romanı olan Harry Potter ve Sırlar Odası adlı romanın devamı niteliğindedir ve onun bittiği yerden başlar.  Azkaban Tutsağı, Harry Potter ve Sırlar Odası  adlı romanından da hemen bir yıl sonra 1999 da basılmıştır.

Harry Porter Serisi tüm dünyada 2018 yılına kadar dört yüz milyondan fazla kopya satmış, serinin tüm romanları filme de çevrilmiş, filmleri de dünyanın hemen her yerinde en çok izlenen filmler arasına girmeyi başarmıştır. ( bkz Harry Potter Felsefe Taşı ve J. K. Rowling Hakkında Bilgiler ve Özeti )

 

Azkaban Tutsağı  Özeti

Harry , o yaz tatilini Dursley ailesinin yanında geçirirken eniştenin ablası  Marge de bu aileye misafir gelmiştir.  Marge adlı misafir Harry’in anne ve babası hakkında kötü şeyler söylemiş Harry ‘de onu bir balona çevirmiş ve evden ayrılmıştır.  Evden ayrılan Harry bir köpekten korkarak büyülü otobüse binip cadıların dinlenme yeri olan için Çatlakkazan’a gitmeye karar verir.  

Bu büyülü otobüste eline geçen bir gazetede Voldemort’un destekçisi bir mahkûmun Azkaban tutsağından kaçtığı haberini okumuştur. Çatlakkazan’a geldiğinde Azkaban’dan kaçan Sirius Black adlı mahkûmun kendisini öldürmek için hapisten kaçtığını da öğrenir.

Büyücüler okulu tekrar açılacağı için Harry, Ron ve Hermione okula gitmek için trene binerler. Fakat aniden her taraf buz kesilir ve trenin içine ruh emici girerek Harry’nin ruhunu emmek için saldırır. Fakat Profesör Lupin ‘de oradadır ve ruh emiciyi kovalar. Ruh emiciler Azkaban muhafızlarıdır ve kaçak mahkûm Sirius Black’i yakalamaya çalışmaktadırlar.

Okula geldiklerinde Hagrid’in Sihirli Yaratıkların Bakımı Dersi’ne girmişlerdir. Bu derste Şahgaga adındaki çok gururlu yaratıklar olan Hipogrifler anlatılmaktadır. Harry hipogrif ile dost olmuştur. Ama Malfoy, bu yaratığı Harry’den kıskanmış, Şahgaga’da  Malfoy’a vurmuştur.  Bu arada Harry, kaçak mahkûm Sirius’un yakınlarındaki bir kasabada görüldüğünü öğrenir.  Üstelik Harry, kaçak mahkûm Sirius Black’in vaftiz babası olduğunu ama Harry’in ailesine ihanet ederek ailesinin yerini Voldemort’a haber veren kişi olduğunu da öğrenmiş olur. Yani bu kaçak mahkûm aynı zamanda Harry’in ailesinin ölümüne neden olan ve Veldemort’a ailesini öldürmesi için yardım eden kişidir

 Harry, bunun üzerine ruh emicileri kovan Patronus büyüsünü de öğrenir. Harry,  ailesinin ölümüne vesile olan Sirius Black’i bulmak için çapulcular haritasını da ele geçirir.  Fakat bu haritayı Profesör Snape’e yakalatır. Bu sırada Malfoy’un babasının ısrarı üzerine Şahgaga ölüme mahkûm edilmiştir. Bu sırada Harry, Ron ve Hermione , kaçak mahkum Sirius Black ile karşılaşırlar.

Bunun üzerine Harry, hemen Sirius Black’e saldırmış ama Profesör Lupin içeri girerek Harry’in elinden asasını alıp gerçeği anlatmıştır. Prof Lupin ve kaçak mahkûm Sirius aslında Harry’nin babasının en yakın arkadaşlarıdır. Sirius, Harry’nin anne ve babası öldüğü için büyük bir üzüntüye kapılmıştır. Harry’in anne ve babasının ölümüne neden olan asıl kişi ise Pettigrew’dir.  Bunun üzerine Harry, ailesinin ölümüne neden olan. Peter Pettigrew’i öldürmeye kalkışır ama Peter kendini bir fareye çevirip Sirius’un suçlu olduğunu söyleyip oradan kaçar.  Harry ve arkadaşları Peter’i Azkaban’a göndermek için yola çıkarlar ama Profesör Lupin bir kurt adamdır ve Dolunay çıktığında Kurt adama dönüşmektedir. Akis gibi dolunay Çıkmış ve Prof. Lupin, Kurtadama dönüşmüştür.

Üstelik Kurtadama dönüştüğünde kimseyi tanıyamamakta ve gördüğüne saldırmaktadır. Lupin , Kurtadama dönüştüğünde Sirius Black  yaralanır ve göle doğru yuvarlanır. Lupin, bu defa  Harry’e saldırır ama  bir kurt sesi duyunca  Lupin, o kurda doğru yönelir. Oradan kaçan  Harry ‘de Sirius’un yanına gider. Tam bu sırada da ruh emiciler gelir ve Harry ile Sirus’un ruhunu emmeye başlamışlardır. Tam ölecekleri sırada patronus büyüsü yapılır ve kurtulurlar.

Sirius tekrar Azkaban’a gönderilmiş, Hermione de masum olanları kurtarmak için zamanı geri almaya karar vermiştir. Bu nedenle ilk önce Şahgaga’nın öldüğü dakikaya giderler. Önce Şahgaga’yı kurtarırlar. Ardından Lupin’in gelecekteki kendilerine saldıracağını da bildiklerinden. Kurt sesi çıkartarak Lupin’i de engellemiş olurlar.

Ardından Hermione ile birlikte Şahgaga’nın sırtına binip Azkaban’a giderek Sirius’u kurtarırlar. 

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar