Harry Potter Felsefe Taşı ve J. K. Rowling Hakkında Bilgiler ve Özeti

14.07.2020


Harry Potter  Felsefe Taşı ve J. K. Rowling Hakkında Gerekli Notlar

 

Harry Potter ve Felsefe Taşı (İngilizce özgün adı:  Harry Potter and the Philosopher's Stone), J. K. Rowling’in ( 31 Temmuz 1965, İngiltere,) yazmış olduğu ve her bir serisi de best seller olmayı başarmış olan Harry Potter serisinin ilki olan bir gençlik romanıdır.

Rowling, Harry Potter Felsefe Taşı kitabını yazmaya başladığında işsiz ve bir çocuk annesidir. İşsizlik maaşı ile geçinmekte olan yazarın bu romanı  ilk kez 30 Haziran 1997'de Londra Bloomsbury Yayınları tarafından basılmış, roman büyük bir etki yaratmış  ilk önceleri Nestlé Smarties Hikâye Ödülü , Britanya Kitap ödülünü alan roman daha sonra pek çok ödüle de layık görülmüş,  roman yayınlandığı 1997 yılından 2001  yılına kadar 5 milyon kopyadan fazla satış rakamına ulaşmıştır.

 Exeter Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı mezunu olduktan sonra işsizlik maaşı ile geçinmeye çalışan J. K. Rowling’in yazmış olduğu Harry Potter serisi toplamda yedi eserden oluşur. Serinin ilk eseri olan Felsefe Taşı adlı romanının ilk baskısı 1997 yılında olmuş, romanın çok büyük ilgi görmesi üzerine  J. K. Rowling, 2007 yılına kadar on yıl içinde Harry Potter serisine toplamda yedi roman daha ilave etmiştir.   Bu roman serisi 2015 yılından itibaren ise Harry Porter’in oğlu Albus karakterinin romanları şeklinde devam eder.   Harry Porter Serisi tüm dünyada 2018 yılına kadar dört yüz milyondan fazla kopya satmış, serinin tüm romanları filme de çevrilmiş, filmleri de dünyanın hemen her yerinde en çok izlenen filmler arasına girmeyi başarmıştır.

Sadece roman yazarak dolar milyarderi olmayı başaran ilk yazar olmak ile de ünlü olan yazarın Harry Porter Serisini oluşturan romanları şunlardır:

Harry Potter ve Felsefe Taşı (26 Haziran 1997)
Harry Potter ve Sırlar Odası (2 Temmuz 1998)
Harry Potter ve Azkaban Tutsağı (8 Temmuz 1999)
Harry Potter ve Ateş Kadehi (7 Temmuz 2000)
Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı (21 Haziran 2003)
Harry Potter ve Melez Prens (16 Temmuz 2005)
Harry Potter ve Ölüm Yadigârları (21 Temmuz 2007)

 

 

Harry Porter Özet

 

Harry Potter’ın anne ve babası da Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulundan mezun olan kişilerdir. Harry, anne ve babasını kaybetmiş Büyücülük Okulu müdürü Albus Dumbledore onu alarak teyzesinin evine bırakmıştır.

Harry, teyzesi, eniştesi ve kuzeni Dudley ile birlikte büyümeye başlar. Fakat hem eniştesi hem de ona kötü davranmakta bu nedenle küçük Harry, teyzesinin evindeki merdiven boşluğunun altında kötü bir odada yaşamaya çalışmaktadır.

Harry’nin 11. doğum günü gelirken Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulundan Harry’e bir kabul mektubu gelir.  Bu mektubu eniştesi alıp okur ve Harry’in bu mektubu okumasına izin vermez. Harry’in eniştesi büyücüleri birer ucube olarak görmekte Harry’i hiç sevemediği halde Harry’in bu okula gitmesine engel olmak istemektedir.

Fakat mektuplar peş peşe gelmektedir ve en sonunda evin her yerine mektup yağmaya başlar ve bu mektuplardan biri Harry’in eline de geçer. Bunun üzerine Eniştesi evdekileri alarak denizin ortasındaki bir adaya ve adanın içindeki küçük eve götür.  Böylece Harry’in okula gitmesine de engel olmaya çalışmıştır.

Harry, teyzesi, eniştesi ve Dudly ile bu küçük kulübede yaşarlarken adaya Hagrid adında yarı dev bir yaratık çıkıp gelir. Hagrid adındaki dev Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu’ndan gönderilmiştir ve okulun anahtar sorumlusudur.  

 

Hagrid, Harry ile konuşarak gönderilen mektupları neden okumadığını ve okula gelemediğini sorunca Harry' de olanları anlatır. Bun üzerine Hagrid’de küçük Harry’e annesi ve babası hakkında bilgiler verir.  Harry’in anne ve babasının trafik kazasında değil karanlık büyücü Voldemort tarafından öldürülmüş olduğunu söyler. Harry’in annesi ve babası da büyücüdür ve  Harry’in de büyücü adayı olduğu için bu okula gelmesi gerektiğini anlatır.

Bunun üzerine Harry,  kendisine doğruları anlatmayan teyzesi ve eniştesine kızarak Büyücülük Okuluna gitmeye karar verir. Böylece Hagrid ile birlikte büyücülük okulunda lazım olacak eşyaları almak için alış verişe çıkıp, asa, uçan süpürge, büyücülük kitapları, baykuş gibi şeyler alırlar.

Londra King's Cross Tren İstasyonundan hareket eden Harry trende Ron ve Hermione ile tanışır ve onlarla yakın bir dostluk kurar. Ron ve Hermione’de bu okula gitmektedir.

Üç arkadaş birlikte Hogwarts’taki Büyücülük Okuluna gelirler. Bu okulda kimin hangi binada ve sınıfta ders görecekleri eski püskü bir şapka tarafından belirlenmektedir. Okulda dört bina ve dört sınıf bulunmaktadır. Bu bina ve sınıfların ikisinden kötü kalpli büyücüler çıkmaktadır. Gryffindor ve  Hufflepuf adlı binalara ve sınıflara giden büyücü adayı çocuklardan iyi büyücüler  Ravenclaw ve Slytherin’den ise kötü büyücüler çıkmaktadır. Harry ve arkadaşları bu şapka tarafından iyi büyücülerin çıktığı sınıfa gönderilir. Harry’nin rakibi olacak Malfoy ise kötü büyücülerin yetiştiği Slytherin’ne seçilir.

Harry, Ron ve Hermione ise Gryffindor binasında büyücülük derslerine başlamışlardır. Bundan sonraki her gün çok farklı maceralar içinde geçmeye başlar. Harry, iyi büyücülerin yetiştiği Gryffindor’a seçildiği için "Malfoy" ailesinin düşmanı olmuş, Malfoy’lar ile Harry arasında daha il günden itibaren mücadele başlamıştır.

Harry ve arkadaşlarının uyması gereken pek çok kural ve pek çok büyü de vardır. En önemli yasaklardan birisi okulda bulunan üçüncü koridora girmektir. Fakat Harry ve arkadaşları bu yasaklara uymayarak bu koridora girerler. Oysaki bu yasaklı koridorda üç başlı bir canavarın koruduğu “Felsefe Taşı”  vardır. Felsefe Taşı kime ait olursa o sahibine büyük bir güç ve ölümsüzlük vermektedir.  Üstelik Harry’nin anne ve babasını öldüren kötü büyücü Voldemort da bu taşın peşindedir. Felsefe taşını ilk önce Harry taşı bulur. Bunu fark eden Voldemort ona saldırır ama Harry,  Voldemort’u da mağlup etmeyi başarır.

Büyücüler okulunda sınıflar arasında çeşitli müsabakalar yapılmakta Harry ve arkadaşları bu müsabakaları kazanmak için Gryffindor binası ve amansız rakipleri Malfoy ile rekabet etmek zorundadır. Lakin Harry, bu müsabakalarda üstün başarı göstermiş ve birinci olmuştur.

Okul tatil olunca herkes tatile ve ailelerinin yanına gitmek için trene binmişlerdir. Fakat Harry ‘in gidecek bir evi ve ailesi yoktur. 

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar