Harry Potter Zümrüdüanka Yoldaşlığı Özeti ve J. K. Rowling

21.07.2020


 

Harry Potter  Zümrüdüanka Yoldaşlığı  ve J. K. Rowling Hakkında Gerekli Notlar

 

 Zümrüdüanka Yoldaşlığı  (İngilizce özgün adı: Harry Potter and the Order of the Phoenix) J. K. Rowling’in (   31 Temmuz 1965, İngiltere) yazmış olduğu  Harry Potter Felsefe Taşı,  Harry Potter ve Sırlar Odası ,ve  Harry Potter Azkaban Tutsağı ,  Harry Potter Ateş Kadehi Özeti’inden sonra gelen Harry Potter serisinin beşinci kitabı olmaktadır.

Harry Potter  Zümrüdüanka Yoldaşlığı   ilk kez 20023 yılında yayımlanmış yazarın bu eseri de tıpkı serinin diğer romanları gibi  çok büyük satış rakamları yakalamış, diğerleri gibi  filme de uyarlanmıştır.

Romanın film uyarlaması 2007 yılında vizyona girmiştir.

 

ROMANIN ÖZETİ

Ruh emicileri Harry Potter ve kuzeni Dudley'ye saldırmış ruh emicileri uzaklaştırmayı başaran Harry,  yasak olan bir büyü kullandığı iddiasıyla mahkemeye çıkarılmıştır.  Ancak Dumbledore, Harry ‘e tarafa olarak Harry tüm suçlamalardan kurtarır. Harry ve Dumbledore , Sihir Bakanlığı ve büyücü dünyasına Voldemort'un yeniden ortaya çıktığını söyleseler de  kimse onlara inanmaz.  

Bunun üzerine Dumbledore, Voldemort geri ortaya çıktığı için Zümrüdüanka Yoldaşlığı'nı toplayarak tedbir almaya çalışır.  Zümrüdüanka Yoldaşlığı i Voldemort'un kötülüklerine karşı koymak için kurulmuş olan  bir örgüttür ve bu örgüt bu sorunu çözmek için faaliyete geçmeye başlar.

Sihir Bakanlığı, Büyücüler Okuluna Dolores Umbridge adında birini atamıştır.  Dolores Umbridge, Hogwarts’ı sanki bir diktatör gibi yönetmeye başlamıştır.  Üstelik bu yeni müdür Karanlık Sanatlara Karşı Savunma dersindeki büyü derslerini de öğretimden kaldırmıştır.  Bu dersin müfredattan kaldırılması Voldemort’a karşı savaşmak zorunda olan öğrencileri savunmasız bırakacak demektir. Harry, bu nedenle bu dersin kaldırılmasına karşı çıkmış ama bu nedenle de idareden ceza almıştır.

Bunun üzerine Harry, Hermione ve Ron kafa kafaya vererek Dumbledore'un Ordusu adında gizli bir örgüt kurarlar. Bu örgütün amacı müfredattan kaldırılan Karanlık Sanatlara karşı büyü derslerinde öğretilecek olan konuları öğrencilere öğretmektir.  Eğer öğrenciler bu dersleri öğrenmezlerse karanlık güçlere karşı savunmasız kalacaklar ve Voldemort’un kötülüklerine karşı kendilerini savunmayı öğrenemeyeceklerdir.

Bu sıralarda Voldemort, tehdidini arttırmaktadır Fakat Harry, Voldemort ile aralarında telepatik bir iletişim olduğunu fark etmiş,  bu sayede Voldemort'un neler yaptığını anlamaya başlamıştır.  Fakat çok geçemeden Voldemort da Harry ile arlarında telepatik bir bağlantı olduğunu fark etmiştir.

Harry ve Dumbledore'un Ordusuna dâhil olan arkadaşları Ölüm Yiyenlerle karşılaşmak zorunda kalırlar. Dumbledore'un Ordusu, Ölüm Yiyenlere mağlup olmak üzere iken Zümrüdüanka Yoldaşlığı üyeleri onların imdadına yetişir.  Bu savaşta Sirius Black, Lucius Malfoy'u etkisiz hale getirir. Dumbledore'un da yardıma gelmesiyle Ölüm Yiyenler yakalanmış ve Voldemort’un ortaya çıktığı herkese belli edilmiş olur. 

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar