Harry Potter ve Sırlar Odası Hakkında Konusu Filmi ve Özeti

15.07.2020



Harry Potter ve Sırlar Odası

 

Harry Potter ve Sırlar Odası İngilizce özgün adı: Harry Potter and the Chamber of Secrets)), J. K. Rowling’in ( 31 Temmuz 1965, İngiltere,) yazmış olduğu ve her bir serisi de best seller olmayı başarmış olan Harry Potter serisinin ikinci romanıdır.  Sırlar odası Harry Potter serisinin ilk romanı olan  Harry Potter Felsefe Taşı  adlı romandan bir yıl sonra yazılmış ve yayımlanmış, romanın ilk baskısı 1998 yılında yapılmıştır.

 Exeter Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı mezunu olduktan sonra işsizlik maaşı ile geçinmeye çalışan J. K. Rowling’in yazmış olduğu Harry Potter serisi toplamda yedi eserden oluşur.  J. K. Rowling, 2007 yılına kadar on yıl içinde Harry Potter serisine toplamda yedi roman daha ilave etmiştir.  Yazarın yazmış olduğu  serinin hemen her bir romanı  aynı ilgiyi görmeyi sürdürmüş ve  serinin her bir romanı filme de uyarlanmış, bu nedenle Sırlar Odası adlı ikinci romanı da  serinin diğer romanları gibi  Bst Seller olmayı başarmış,  film uyarlaması da seyirci rekorları kırmıştır.

Serinin bu ikinci romanı da 2002 yılında filme de uyarlanmış Chris Columbus’un yönettiği bu filmin dağıtımını Warner Bros. Pictures üstlenmiş,  2002 yılında ülkemizde de gösterime giren bu film tüm dünya da gişe rekorları kırmış Bravo Otto Kadın Sinema Yıldızı Ödülü’nü de kazanmıştır.

 

Harry Potter ve Sırlar Odası serinin ilk romanı olan  Harry Potter Felsefe Taşı  adlı romanın kaldığı yerden devamı olmaktadır.  İlk Bölümde yetim Harry, teyzesi ile yaşarken büyücü okuluna davet edilip orada büyücülük eğitimi almaya başlamış,  babasını ve ailesini öldüren kötü büyücü  Voldemort     ve amansız rakibi Malfoy ‘e rağmen  üç başlı bir canavarın koruduğu Felsefe Taşı’nı ele geçirmiş,  rakipleri kötü büyücü  Voldemort ile kötü büyücüler yetiştiren Gryffindor okulu öğrencileri ve amansız rakibi Malfoy ‘i mağlup etmişti.  

Okulun dönemi bittiğinde herkes aileisnin yanına ve tatile gittiğinde Harry’in gidecek yeri yoktu.

 

SIRLAR ODASI ÖZETİ

 

Harry Potter,   o yaz tatilini gidecek başka yeri olmadığından Dursley ailesinin yanında geçirmiş,  kaldığı evdeki ev cini Dobby, birdaha Hogwarts'a ( Büyücüler okulu )  gitmememsini tembih etmişti. Harry’e hiç mektup gelmiyordu. Harry arkadaşlarından gelen mektupları ev cini tarafından saklandığını anladı.

Dursleyler Harry'yi odasına kilitlemiş ancak dostları, uçan araba ile onu kurtarmışlardı.  Okul açılınca

Harry diğer arkadaşları ile ünlü büyücü Gilderoy Lockhart’ın düzenlediği etkinliğe katılmışlar  Harry,  burada amansız rakibi Draco Malfoy ve onun babası Lucius ile de tanışmıştı. 

Harry bir ara Lucius'ın elindeki bir kitabı Ginny Weasley'nin eşyalarının içine gizlice koyduğunu fark etti.  Harry ve Ron,  Büyücü okulları olan Hogwarts'a uçan arabaları ile dönerlerken Şamarcı Söğüt'e çarpmışlar ve Ron’un büyücü asası kırılmış bu nedenle Profesör McGonagall ‘dan ceza da almışlardı.

Harry, cezasını çekerken önüne açılan Sırlar Odasına girmiş bu odada okul hademesi ile Bayan Norris'i ve kedilerini taşlaşmış halde bulmuştu.  McGonagall,  onlara bu odanın sırlarını anlatmıştı. Bu odayı okulu kuran kişilerden birisi olan Salazar Slytherin inşa etmişti. Bu odayı ise sadece onun varisleri kontrol edebiliyordu. Bu odada saf kan olmayan büyücüleri ve cadıları ortadan kaldıran bir canavar da vardı.

Harry ve Ron, bu odanın vârisinin amansız rakipleri Malfoy olduğundan şüphelenmişler,  Hermione bu sırrı çözmek için kılık değiştirten özlü iksiri içerek Malfoy'u sorgulamak ve gerçeği bu şekilde öğrenmek fikrini ortaya atmıştı. Harry ve Ron da bu teklifi kabul etmiş üçü birden Mızmız Myrtle'ın kullanılmayan tuvaletine giderek bu iksiri hazırlamışlardı.

Harry ve Ron,bu sayede  Malfoy'un vâris olmadığını  ancak elli yıl önce  bu odada bir kızın öldüğünü öğrenirler.  Bu olaydan sonra Harry, okulun eski bir öğrencisine ait büyülü bir defter bulur ve bu günlük onu elli yıl öncesine götürür.  Bu eskiye dönüş olayı sonrasında Hagrid’in Sırlar Odası'nı açmakla suçladığına şahit olur.

 

Lakin bu günlük çalınmış ve arkadaşları Hermione taşlaşmıştır. Bunun üzerine Harry ve Ron,  okulun anahtarcısı yarı dev Hagrid'i sorgulamaya giderler. Hagrid ‘de Harry ve Ron’a yasak ormana gitmelerini ve örümcekleri takip etmelerini söyler. Ama okul idaresi Hagrid’i alıp götürmüşler ve onu hapsetmişlerdir.  Harry ve Ron, bu ormana giderler ve evcil örümcek Aragog ile buluşurlar. Bu örümcek onlara Hagrid’in masum olduğunu söyler ve onlara ve Sırlar Odası'ndaki canavarla ilgili bazı bilgiler de verir.

Bu canavar gözüne bakanları taşa çeviren dev bir yılandır.  Bu sırada okuldan birisinin Sırlar Odası'na götürüldüğü ortaya çıkar. Harry ve Ron, sahtekâr bir öğrenci olan ve okuldan kaçmayı tasarlayan Lockhart’ı sırlar odasının girişine götürürler.   Harry, Ron ve Lockhart,  bu odaya girerler. Odaya girdiklerinde Lockhart,  Ron'un kırık asasını orada bularak bu asayı Harry ve Ron'a karşı kullanır.  Ancak hafızasını kaybeder ve oda üzerlerine yıkılır.

Odaya giren Harry odanın içinde kaçırılan Ginny'yi bulur. Başında elindeki sihirli günlük ile bekleyen Riddle’yi görmüştür.  Harry bu sayede Riddle’nin Sırlar Odasını yapan yapan Slytherin'in vârisi ve Voldemort'un ta kendisi olduğunu anlamıştır. Tam bu sırada Profesör Dumbledore’un Anka kuşu ve Seçmen Şapka, hemen Harry’e yardıma gelir. Riddle’nin kılığındaki kötü büyücülerin başı olan Voldemort, görenleri taşa çeviren Basiliski çağırır.

Anka kuşu ve Seçmen Şapka,  gözüne bakanları kör eden Basiliski’nin gözlerini oyarlar ve Gryffindor'un Kılıcı'nı Harry’e göstererek Harry’in bu canavarı öldürmesini sağlarlar fakat Harry de yaralanır. Harry, canavarın dişi ile büyülü günlüğü de yok edip Riddle'ı mağlup eder. Ardından da bu odaya kaçırılan Ginny'yi   Anka kuşu Fawkes'un göz yaşı ile iyileştirir.

Böylece Sırlar Odası'ndan çıkarlar ve  Dumbledore onları övüp  Hagrid'in  özgür olmasını da emreder. Böylece , büyülü günlüğü  vermekle suçlanan Dobby' de serbest bırakılmış, görenleri taşa çeviren . Basiliskin kurbanları da iyileşmiş, Azkaban’a götürülen Hagird ‘de özgür kalmıştır. 

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar