İnci John Steinback
Yazıda John Steinbeck ’in İnci romanı hakkında bilgiler, romanının özeti, romanın konusu, ana fikri, kahramanları, John Steinback’in hayatı, diğer romanları, İnci adlı eserden alıntılar, eser hakkında yorumlar, çevrildiği diller, eserin basım yılı, basım hikâyesi yazar ve eseri arasındaki ilişkiler yer almaktadır.
İNCİ ROMANI VE FİLMİ HAKKINDA
İnci adındaki eser John Steinbeck’in önemli eserlerinden biridir. Bu kitabın öyküsü bir Meksika halk hikâyesinden esinlenilerek yazılmıştır. Steinbeck, 1940′ta gittiği La Paz isimli kentte bu öyküyü duymuş, 1944′te film senaryosu olarak yazmaya başladığı hikâye, kısa haliyle 1945′te Woman’s Home Companion isimli dergide The Pearl Of The World (Dünyanın İncisi) başlığıyla yayımlanmıştır. [1] Kasım 1947 yılında ise eserin son hali basıma girmiş olur. [2]
Eser Steinback’in yazdığı uzun hikâye novellalardan biridir. İnci adlı eseri de romandan ziyade uzun hikâye özelliği taşır.
Kitabın bir novella haline gelmesi ve The Pearl (İnci) ismiyle yayımlanması ise 1947 de gerçekleşir. . Senaryosunu Jack Wagner ile beraber kaleme aldığı La Perla, aynı yıl vizyona girmiştir. Eser 2001′de yeniden sinemaya uyarlanmış başrollerinde Luka Haas ve Richard Harris’in bulunduğu bu film 2005′te video cd olarak piyasaya sürülmüştür. [3]
“John Steinbeck, akıcı bir dille kaleme aldığı İnci’de, uygar toplumun değerleriyle az gelişmiş toplumun değerlerini karşılaştırırken, her ikisini de eleştirmekten geri durmuyor…” [4]
Roman, yoksul denizcilerin hayat kavgalarını, özlemlerini ve bu özlemlerine erişmek için yaptıkları mücadeleleri akıcı ve duygusal bir dille anlatmaktadır. Roman, çok iri ve nadide bir inci bulma düşüne kavuşan yoksul balıkçı Kino'nun dramını başarıyla aktarmıştır.
KONUSU
Eser, Meksika kıyılarındaki denizcilik ile uğraşan yoksul bir inci avcısı olan Kino’nun hayatı üzerinde kurgulanmıştır. Büyük bir inci bulmak derdinde olan Kino istediğine ulaşmış ama sonraki hayatı arzu ettiği gibi olmayacaktır.
Yoksul bir yerli olan inci avcısı Kino, akrep sokan çocuğunu tedavi ettirmediği için zengin olmak için tanrıya dua eder. Duası kabul olmuş ve devasa bir inci bulmuştur. Fakat bu büyük ve güzel inci ona mutluluk getirmeyecek zenginliğin ve paranın getirdiği kötülük ve felaketler kapısını çalacaktır.
ANA FİKRİ
Açgözlülük ve kazanç hırsı insanları felakete sürükler. Açgözlü olan ve gözlerini para hırsı bürümüş insanların kendileri de mutlu olmaz çevrelerini de felakete sürükler. Aniden elde edilen zenginlik ve para kötülük ve felaketleri çağırır.
ROMANDAKİ KARAKTERLER
Kino: Fakir bir balıkçıdır. Denizden bulduğu inci sayesinde hayatı değişmiş, açgözlülerin saldırısına da uğramıştır.
Doktor: Doktor olmasına rağmen gözünü para hırsı bürümüş, paragöz ve içinde insan sevgisi olmayan bir adamdır. Fakat bu huyları onu felakete de götürecektir.
ESERİN ÖZETİ
Meksikalı inci avcısı Kino, karısı Juana ve bebekleri Coyotito bir koy kasabasında fakir ama huzurlu bir hayat sürmekte, inci toplayıp topladığı incileri satarak geçinmektedir. Kino’nun karısı Juana ve çocuğu Coyotito ile mutlu bir hayatı vardır.
Günlerden bir gün Kino evde otururken Coyotito’nun beşiğinin üzerinde bir akrep görür. Akrebin Coyotito’yu ısırması Coyotito’nun ölümüne neden olacaktır. Kino buna izin vermemek için telaşla bebeğin beşiğinin yanına gelir. Ama ani ve yanlış bir hareket yaparsa akrebin Coyotito’ yu ısırabileceği için Kino nasıl bir hamle yapacağını düşünmektedir. Bu anda Coyotito kıpraşıp beşiği oynatınca akrep Coyotitonun omzuna düşer.Kino akrebi beşikten alıp yere fırlatıncaya kadar akrep Coyotitoyu zehirlemiştir.…
Coyotito hıçkırarak ağlarken Kino akrebi ayağıyla ezerek hınçını ondan almaya çalışırken karısı Juana koşup Coyotito’yu beşikten alır ve akrebin ısırdığı yeri ağzıyla emip zehiri atmaya çalışır. Ama Coyotito’nun omzu şişmeye başlamıştır. Komşuları çağırırlar ama komşularının da yapacağı pek bir şey yoktur.
Tek çare kasabadaki doktora gitmektedir. Ama Doktor paracının tekidir. Ve köydeki herkes oldukça fakirdir. Zaten Kino ve ailesi sınıfsal olarak köylüler tarafından da ayrımcılığa uğrayan bir ailedir. Yerlilerden oldukları için diğerleri tarafından hor görülmektedirler.
Kino’da ise hiç para yoktur. Doktorun evine de giderler. Ama Kino başına gelecekleri bilmektedir. Onların parasının olmadığını anlayan Doktor bebekle ilgilenmez. Çaresiz bir şekilde evlerine dönmek zorunda kalırlar.
Kino umutsuzdur, değerli bir inci bulup para kazanmak için tanrılara dua eder. Ertesi sabah Kino inci avlamaya çıkar. Juanayla birlikte, inci toplarken büyük bir kabuk görmüştür. Kino onu da sepetine atar. Kıyıya geldiğinde kabukları açarken sıra bu büyük kabuğa gelmiştir. Onu açarken biraz zorlanır. Ama emeğine değmiş kabuğun içinden dev bir inci çıkmıştır. Bu büyük inciyi gördüğünde gözlerine inanamaz. İnciyi evine götürür ve abisini çağırır.
Ama böyle bir haber küçük köyde çok çabuk duyulmuştur. Herkes Kino’nun incisini görmek için onun başına toplanır. Görenler gözlerini alamamaktadır. Kino, yoksulluk içinde geçen hayatının artık değişiceğine inanmaktadır. Sonunda karısı Juana ile kilisede nikah töreni yapabilecek, oğulları Coyotito’yu okula yollayabilecektir. Kino, bu hayaller içindeyken incinin komşularında uyandırdığı kıskançlığın farklına varmamıştır. Böyle güzel ve büyük bir incinin peşine hırsızlar da düşebilecektir.
Kino akşam olup yatacakken bir ses duyar. Tıkırtıya kalkıp etrafa bakınırken evine girmeye çalışan hırsızı görüp hırsıza saldırı. Küçük bir kavganın ardından hırsız kaçmıştır. Kino sabah olunca inciyi kasabaya satmaya götürür. Ama satamadan geri getirmek zorunda kalmıştır. Çünkü ona İstediği parayı hiç kimse vermemiştir. İnciyi duyan zengin ve cimri Doktor Coyotiyo’nun yanına gelir. Doktor çocuğa bir ilaç içirir ve çocuğun ateşlenebileceğini söyler. Dediği gibi bebek ateşlenir ve doktor yeniden gelir. Doktorun asıl amacı Kino’nun inciyi nereye sakladığını öğrenmektir. Doktorla konuşurlarken Kino’nun gözü, inciyi gömdüğü yere kaçar ve doktor incinin yerini öğrenir.
Kino doktorun niyetini bilmektedir. Doktor, Kino’ya inciyi kendisinin saklaması hakkında bir öneri sunar ama Kino onu reddetmiştir. Çünkü doktora kin duymaktadır. Fakat incinin ellerinde olması onlar için büyük bir tehlikedir. Gece uyurlarken birinin geldiğini hisseder ve boğuşurlar. Boğuşma esnasında Kino adamı bıçakla öldürür. Kino ve karısı diğer bir şehre giderler. Yolda başlarına kötü olaylar gelmiş ve geri dönüşleri bir efsane olmuştur. Kino, Karısı ile ne yapacaklarını konuşarak karısı Juanay’la bir akşam kaçmaya karar verirler.
Akşam olunca sallarıyla kaçmayı denemişler ama salları delik olduğu için kaçmamışlardır. Evlerine dönerken bir hırsız Kino’dan inciyi almak ister. Kino ise o sinirle hırsızı öldürüp, onu sazların içine atar.
Evlerine giderken evlerinin yandığını görür. Kino, Juana’yla birlikte abisinin evine saklanmak zorunda kalmıştır. Sabah olur olmaz inciyi satmak için yola düşerler, ama arkalarına takipçilerin düşeceğini bilmektedirler. Yola düşüp kaçmaya başlarlar. . Kino, Juana ve oğlu Coyotito giderken takip edildiklerini fark ederler. Yürüyüş esnasında kayalık bir arazide mola verirler. Dinlenirlerken yoldan birilerinin geçtiğini farkederler. Sessizce dinlerler ve bunların peşlerine düşen kelle avcıları olduklarını anlarlar. Ellerini çabuk tutmaları gerekmektedir. Yoksa onları takip edenler onları öldürecektir.
Akşama kadar bir kasabadaki mağaraya saklanıp geceyi burada geçirirler. Takipçiler Kino’nun saklandığı kovuğun altında ateşi yakıp burada sabahlayacaklar dır. Kino, Juannadan Coyotito’nun ağlamamasını ister. Aşağıya inip takipçileri öldürecektir. Aşağıya iner ve yanlarına kadar gelir. Gün aydınlandığında Kino onların kendini göreceğini düşündüğü için tekrar mağaraya çıkar. Takipçiler umutlarını kesip gidecekken Coyotito’nun ağlaması sonucu takipçiler sesi duyup mağaraya ateş ederler. Açılan ateş sonucu Coyotito hayatını kaybeder. .Daha sonra Kino ve Juanna her şeyden vazgeçerek eski kasabalarına geri dönerler. Kino inciyi buldukları denize kadar gider. Ve büyük bir nefretle inciyi denize atar. Kino ve Juanna, inci ve Coyotito olmadan hayata devam ederler.
Özet : ŞULE DUMAN- Dörtyol Hatay
İLGİLİ LİNKLERİMİZ
Cennetin Doğusu ve Özeti John Steinbeck
Fareler ve İnsanlar Özeti John Steinbeck
Gazap Üzümleri ve Özeti John Steinbeck
Ay Battı ve John Steinbeck Hakkında Konusu Özeti İnceleme
Al Midilli Konusu Özeti ve John Steinbeck
KAYNAKÇA
[1] https://ebediyenedebiyat.blogspot.com/2013/07/inci-john-steinbeck.html
[2] https://www.neokuyorum.org/inci-john-steinbeck/
[3] https://ebediyenedebiyat.blogspot.com/2013/07/inci-john-steinbeck.html
[4] John Steinbeck, “The Pearl,”İnci, Çeviri : Ayşegül Çetin Tekçe, İstanbul, 2003