24.03.2015
Gazap Üzümleri
John Steinbeck’in yazdığı Gazap Üzümleri, İngilizce özgün adı The Grapes of Wrath, 1939 yılında yayınlanmış ve bu eser yazarına Pulitzer Ödülü kazandırmıştır.[1]
Amerikan gerçekçiliği denilen realist bir anlayışla yazılan eser, yazarının hayatından pek çok izler de taşır. Gençlik yıllarında Salinas Vadisinde tarlalarda ve çiftliklerde çalışan, yazar; yöreyi, yöredeki insanları, çiftlik hayatını, işçileri, köylüleri, göçmenleri, çitlik sahiplerini çok yakından tanımış, onların hayatlarını, sorunlarını, özlemlerini yıllarca gözlemlemek şansını elde etmişti. Yazar pek çok romanında tüm bunları malzeme olarak kullanmış, yalın, abartısız, gözlemleri ile birebir örtüşecek şekilde romanlarına başarıyla yansıtmıştı.
Yazar, bu romanında Amerika’daki 1930’lu yıllarda ortaya çıkan ekonomik kriz dönemini ve insanlığın dramını ele almıştır. Yaklaşık 3 milyon insanın Kaliforniya, yazarın da yaşadığı Salinas Vadisi ve verimli topraklara göçünü, kuraklık ve ekonomik kriz sonrasında yaşanan yoksulluk ve açlıkları, ortaya çıkan zorbalıkları dile getiren roman; o yıllarda pek çok insanın ve ailenin yaşadıklarının birebir kendisi oluyordu.( BKZ John Steinbeck Hayatı Romanları)
Roman, insanların eşit görülmesi, zengin yoksul ayrımın olmaması, gelirin adil paylaşılması, insanların en temel ihtiyaçlarından yoksun bırakılmaması, adil ve paylaşımcı olmayan düzene karşı çıkılmasının mubah olduğu gibi sosyalist düşüncelere yakın toplumsal ve insanı mesajlar da vermektedir.
Roman , aktarılan nedenlerle çok büyük ilgi görmüştü. Kitap ilk kez ABD de Viking Press tarafından New York’ta 1939 tarihinde yayımlandı. Eser ilk günden itibaren inanılmaz bir ilgi görmüş, 1940 yılının Şubat ayına kadar eserin on bir baskısı yapılmıştı. Bir yıl içinde 430.000, sonraki seksen senede beş milyon kopya satış sayısına ulaşmıştı.[2]
Gazap Üzümleri dünyanın önde gelen ve en çok okunan klasiklerinden birisi kabul edilir. Eser Pulıtzer ödülü almış [3] olduğu gibi Le Monde’un “Yüzyılın 100 Kitabı “ listesine de seçilmiştir. Gazap Üzümleri, Le Monde’nin, 1999'da yayımladığı 20. yüzyılın en iyi 100 kitabı listesinde yedinci sıraya gelmiş; 2005'te Time dergisi romanı "1923'ten 2005'e kadar en iyi 100 İngilizce Roman" listesine almıştır. [4]
Çok çeşitli dillere çevrilen kitap Amerika da ve diğer ülkelerde de yüzlerce kere yeniden basılmıştır. Bu eser Türkiye’de ilk kez Remzi Kitabevi tarafından Rasim Gürhan’ın çevirisiyle ve “Gazap Üzümleri” adıyla yayımlanır.
Eser sinema filmi olarak da çekilmiştir: 1940 ABD yapımı dramatik filmdir. Özgün adı The Grapes of Wrathtır. Senaryosunu Nunnally Johnson’ın uyarlayıp yazdığı filmi John Ford yönetmişti. [5] Film de hayli beğeni görmüş bu film Akademi Ödülünü kazanmıştır.
“Genç yaşlı, kadın erkek, binlerce emekçinin verimli topraklara yolculuğunu ve bir ulusun yaşadığı dönüşümü işleyen bu romandır. Aynı zamanda iyi bir yaşam düşüyle Oklahoma’dan kalkıp Kaliforniya’ya doğru yola çıkan Joad ailesinin öyküsüdür.” Arka Kapak)
Konusu
1929 Ekonomik Bunalımı, Amerikada başlamış tüm dünyaya yayılmıştır. Küçük toprak sahipleri bankalar ve tüccarlar tarafından aldatılmakta, insanlar, kuraklık, yoksulluk, zorbalık veya açlık yüzünden evlerini terk etmektedir. 1930‘larda 3 milyon insan Kaliforniyaya yeni bir yaşama başlamak için yerleşmiştir. Eser Büyük bunalımdan etkilenen Joadları yakından inceleyerek bu çiftçilerin de insan olduklarını hatırlatmaya çalışmakta, vahşi kapitalizmin insanları ne hallere sürüklediğini vurgulamaktadır.
”Bu romanda yazar, hızlı bir sanayileşme süreci yaşayan Amerikan toplumunda, toprağa bağlı yaşamaya alışmış büyük bir ailenin değişim rüzgârları karşısında acımasızca savruluşunu ve tükenişini anlatmaktadır. Başka bir deyişle, bu roman, ayakta kalma mücadelesi veren insanların destanıdır”.[6]
John Steinbeck Hayatı Romanları
Cennetin Doğusu ve Özeti John Steinbeck
Fareler ve İnsanlar Özeti John Steinbeck
Gazap Üzümleri ve Özeti John Steinbeck
Ay Battı ve John Steinbeck Hakkında Konusu Özeti İnceleme
Al Midilli Konusu Özeti ve John Steinbeck
KAYNAKÇA
[1] ] https://tr.wikipedia.org/wiki/Gazap_%C3%9Cz%C3%BCmler
[2] https://edebiyatvesanatakademisi.com/post/john-steinbeck-hayati-romanlari/147490
[3] https://edebiyatvesanatakademisi.com/post/john-steinbeck-hayati-romanlari/147490
[4] https://tr.wikipedia.org/wiki/Gazap_%C3%9Cz%C3%BCmler
[5] https://tr.wikipedia.org/wiki/Gazap_%C3%9Cz%C3%BCmleri_(film)
[6] https://mutimar.blogcu.com/gazap-uzumleri-kitap-ozeti/483186
Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın