Mâlik Sahip İye Nedir Cehennem Meleği Malik

10.11.2018

Mâlik
Osmanlıca yazılışı: mâlik ~ مالك
 
 
Yazıda Malik kelimesinin anlamları nelerdir, cehennem meleği Mâlik nedir,  Malik tasavvuru, cehennem bekçisi, kimdir nedir, peygamber efendimizin Malik ile konuşması,  Hz Peygamberin Mirac gecesinde Malik ile konuşması, Malik’i cehennemin örtüsünü kaldırması,  Kuran da Malik adlı melek, dini ve edebi metinlerde Malik anlamı, ve Malik meleği tasavvuru, şiirlerde ve beyitlerde Malik- cehennem meleği,  konuları ele alınacaktır.
 

Mâlik kelimesi Arapça kökenlidir. (  M – l – k )  kökünün ismi faili olan mâlik kelimesi ile mülk aynı kökten türemiştir. Bu nedenle mâlik kelimesi ilk başta mülke sahip olan,  bir şeye sahip olan anlamlarına gelir.  Bu nedenle Allah ( C.C) mâlik-ül-mülktür. Mâlik, kelimesinin Türkçedeki karşılığı ise sahip anlamına gelen iye kelimesidir.

Mâlik kelimesinin diğer bir anlamı ise, Cehennem meleklerinin en büyüğü,  Cehennemin âmiri, Cehennemin bekçisi anlamındadır. Mâlik kelimesi dini bir terim olan Cehennemin en büyük meleği anlamı ile Kuran’da da geçmektedir.

Kur'ân-ı kerîmde meâlen :Muhakkak ki kâfirler, Cehennem azâbında devamlı kalacaklardır. Kendilerinden o azâb hafifletilmez. Onlar bunun için (kurtulmaktan) ümidi kesmişlerdir. Biz onlara zulüm etmedik, fakat kendileri zâlim idiler. (Mâlike şöyle) çağrışıyorlar: Ey Mâlik! (İste de) Rabbin bizi öldürsün, (azâbdan kurtulalım.) Mâlik de; "Siz (azâb içinde) kalacaksınız"  (Zuhrûf sûresi: 74-77)


Cehennem meleği o0lan Malik Kerrubiyân diye de anılan bu melekler  Cebrail Cibril ( Şiirimizde Cebrail ) , Mikâil  ,  İsrafil  (Sahibu'l-karn Sûr'un Sahibi )  ve  Azrail gibi dört büyük melekten birisi olmasa da önemli bir melektir.  Cehennem meleği Mâlik, Cehennemin örtüsünü açan bir melek olarak kabul edilir. Nitekim Miraç geçesinde Hz Muhammed, Cebrail ile birlikte Mâlik’in yanına gelmiş, Cebrail’in emri ile Mâlik, Cehennem’ in örtüsünü kaldırarak Cehennem’i Hz Muhammed’e göstermiş, çeşitli dini metinlere göre, Cehennem hakkında Peygamber Efendimize bilgiler de vermiştir.

Malik Cehennemin üzerinden örtüsünü açınca, Cehennem kaynamaya ve yükselmeye başladı ki, Peygamberimiz gördüğü her şeyin onu yakalayıp yakıvereceğini sandı.
Peygamber Efendimiz (Sav)
-Ey Cebrail! Malik'e emret de, onu yerine geri çevirsin! buyurdu.
Cebrail de, Cehennemi yerine çevirmesi için Malik'e emretti.


Mâlik, kelimesi hem sahip anlmı ile hem de Cehennem meleği anlamı ile de edebi metinlerde, beyitlerde ve şiirlerde karşımıza çıkmaktadır.

Göñül mülkine ışkuñ oldı mâlik (364/1)
Seni iderler heves cümle memalik    Ahmedi Şiirleri

Ahmedi’nin bu beytinde olduğu gibi, sahip, iye anlamındadır.

Verirdi dûzâhiyân-ı cahîmi minnet ile
Bu şehre Mâlik eğer gelse kış kıyâmette   Sami

Bu kış kıyamette eğer bu şehre Mâlik gelseydi. Azap çekenleri zebanilere bırakıp giderdi.

 

 

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar