Mikâil Edebiyatta Rızk Meleği

27.06.2019

 
 
Ortodoks Hristiyanların  Başmelek olarak kabul ettikleri  Mikail'in  Kilselerdeki temsili resmi 
 
 
Mikâil
 
Osmanlıca yazılışı  Mikail  مكايل.
 

Mikâil kelimesinin köken olarak İbranice veya Süryanice asıllı bir kelime olduğu bu kelimenin İbranice’den Arapça ’ya ve diğer Müslüman milletlerin diline geçtiği ileri sürülmektedir.  Mikail kelimesinin İbrânîce’deki anlamı “Kim Tanrı gibidir?” [1] Şeklinde olduğu ifade edilmiştir.

Mikâil, İbranilerin kutsal kitaplarında da adı geçen bir melektir.  İslamiyet’te ise Mikâil  , Kerrûbiyyûn , Melekleri denilen en büyük dört melekten biri olarak kabul edilmektedir. Havass-ı kerrûbiyyun  de denilen bu dört büyük melek Cebraîl, Mikaîl, İsrafil ve Azraîl’dir. 

Kerrûbiyyûn meleklerinin arşın çevresinde bulundukları ve arşı taşıdıklarına inanılan meleklerdir.   “Bu melekler sürekli kıyam da duran, dört bir yana hayat üfleyen ( Mikail) , gönüllere ilâhî bilgileri aktaran ( Cebrail) , canlıların ruhunu almakla görevlendirilen ( Azrail)  ve Kıyamet için Sûr'a üfüreceği günü bekleyen ( İsrafil) , ayrıca Arş'ın Taşıyıcıları olan, Hz Âdem’e secde etmeleri için emir verilmeyen meleklerdir. “[2]  “Bu nedenle bu dört büyük – dört en önemli – meleğe şu anda da arşı taşıyan melekler olarak  “Mukarrebûn” veya  Hamale-i Arş da denilmiştir” .[3]

İslam inancında melekler  “Allah’ın emrettiği işlerin yapılması için Allah’a yardımcı olan semavi varlıklardır.”  “Allah tarafından verilen görevleri yaparak Tanrı’ya hizmet eden semavi hizmetçiler “[4] olarak kabul edilmişlerdir.  Melekler nurdan yaratılmış, nurani varlıklardır. Nurani oldukları için çok hızlı hareket edebilmektedirler.  Tamamen nurdan ve ziyadan mürekkep oldukları için tamamen nur tamamen saf,  bu nedenle günah işleyemeyecek varlıklar olarak tarif edilir.

( Bu tariflere bakılırsa ışığın aynı zamanda bir hız birimi olduğu meleklerin aşlık hızında hareket ettiğinin bilindiği ortaya çıkmaktadır. Bilindiği gibi ışık saniye de 300.000 km hız demektir. Işık bir enerjidir ve ışık hızına ulaşan bir nesne atomlarına ayrılır. Eınsteine’nin 20. Yy başında ispat ettiği bu kanun Kuran da ve daha 6. 7. Yüzyıllarda farkında olunması manidardır.)

Mikail varlıkların rızıklarını teminle mükellef olan rızkların ortaya çıkmasını sağlayan, rızıkların taksimi ile görevlendirilmiş,  kısmetlerin meleğidir.  Mîkâil (a.s.) insan da dâhil olmak üzere canlıların rızıklarını sağlayan bir melek olarak bilinir. Bu nedenle Mikâil yağmurları yağdıran bitkilerin gelişmesini sağlayan bu nedenle belki de hasatların da bereketli olmasını temin eden bir melektir.  Mîkâil’in Cebrail ile birlikte habercilik yapan bir melek olduğu da ile peygamberleri arasında elçilik yaptığı da ortaya çıkmaktadır.

Hamale-i Arş melekelerinden biri olan Mikail rahmet yağdıran rüzgârları estiren, diğer bütün melekleri de idare eden bir melek olarak görülür.

Cibril nevâline haberci
Mikail anın vekilharcı         Şeyh Galib

Edemez âyet-i hüsnün te’vîl
Bu kadar fazlı ile Mikail              Hâkanî[5]



 KAYNAKÇA



Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar