Melekler Görevleri Edebiyatta Melekler

16.03.2019

 
 
 
Kusasü’l -Enbiyâ’dan Mi’râc ve melekler 
 
Melek – Melekler- Görevleri Beyitlerde Melekler
 
 
Melek, Arapça kökenli  ملاك bir dini terimdir.
Yazıda melek, melekler,  İslamiyet’te melekler, dört büyük melek, Cebrail Cibril , Mikail, Azrail ,İsrafil - Sahibu'l-karn, Kirâmen Kâtibin Melekleri, Muakkibât Melekleri, Münkir Nekir, meleklerin görevleri, işleri , şiirlerde beyitlerde , melekler  konuları işlenmiştir

Sözlüklerde: Tanrı ile insan arasında aracılık yaptığına ve nurdan olduğuna inanılan manevi varlık, ferişte. Olarak tarif edilir.

 Melek, pek çok dinde ve İslamiyet’te Allah’ın emrettiği işlerin yapılması için Allah’a yardımcı olan semavi varlıklardır.  Melekler Allah tarafından verilen görevleri yaparak Tanrı’ya hizmet eden semavi hizmetçilerdir.

İslam dininde Meleklere inanmak imanın esaslarından biridir.  Buna göre meleklerin varlığına inanmayan biri iman da etmiş olmaz.  Yani meleklere inanmamak, vahyi, peygamberi, peygamberin getirdiği kitabı ve dini inkâr etmek anlamına gelmektedir.

İslamiyet melekleri nurdan yani ışıktan yaratılmış, gözle görülmeyen, semavi bir varlık olarak tasavvur eder. İslamiyet’te  “Cinlerin ve şeytanların ateşten, Hz. Âdem’in topraktan/ meleklerin ise nurdan “ yaratıldığına inanılır.

“Peygamber Rabbi tarafından kendisine indirilene iman etti, (buna) mü’minler de (iman ettiler). Her biri Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine iman ettiler.” (Bakara, 2/285)

Melekler, öfke, kin, gazap, haset, kötülük, kıskançlık bilmeyen yapamayan varlıklardır.  Şeytan’ın dışındaki diğer tüm melekler Allah’ın emri altında ve sadece kendileri için belirlenen işleri yapmakla yükümlü olan varlıklardır. İslam dini melekleri cinsiyeti olmayan, saf ve nurani varlıklar olarak kabul eder.  Kötülük bilmeyen insanlara, bebek ve çocuklara melek denmesi de bundandır.

Melekler nurani olunca çok hızlı, tamamen nurdan ve ziyadan mürekkep saf, günah işleyemeyecek varlıklardır. “Melekler ve ruh, O’(nun arşı)na -miktarı (dünya senesi ile) elli bin yıl olan- bir günde yükselip çıkarlar.” (Mearicvirgül 70/4) Allah’ın emir ve izni ile çeşitli şekil ve kılıklara girebilirler, Meleklerin temel görevleri Allah’a kulluk etmek ve Allah’ın emirlerini yerine getirmektir.  

İslamiyet’te ve Hristiyanlıkta meleklerin şekil değiştirebildiği, insan kılığına girebilen varlıklar olarak kabul edildiğini ortaya koyan çok sayıda rivayet kıssa ve dini metin bulunur. Mesela, Cebrail, Hz Meryem’e Hz İbrahim’e insan şeklinde gözükmüştür.  Lokman Hekim ile ilgili efsanelerde ise kanat vurup ölümsüzlüğü yazan defteri düşüren bir varlık olur gelmiştir. 

İslamiyet’te çok sayıda meleğin varlığına inanılmış bunlardan dördü Cebrail Cibril , Mikail, Azrail ve İsrafil - Sahibu'l-karn ( Sûr'un sahibi)[1] en büyükleri kabul edilmişlerdir. Bu meleklerin her birinin belli görevleri vardır. Örneğin Cebrail Cibril   Allah’ın emirlerini, ayetlerini taşıyan bir haberci melektir. İsrail sur düdüğünü çalmak için bekler, Azrail canları alır, Mikail varlıkların rızklarını teminle mükelleftir.

Dört büyük meleklerin dışında: Muakkibât Melekleri, Kirâmen Kâtibin Melekleri,[2] Münkir Nekir melekleri, Müjdeleyici melekler, Seyyahun melekleri, Arş’ı taşıyan melekler – Hamelyn arş - , Cennetle ve Cehennemde görevli melekler, Allah’a İbadet Edenler, rızkı, eceli, cinsiyeti ve hali yazan melekler, gibi birçok melek ve melek grupları vardır. [3]

Kiramen Katibîn Melekleri , insanların sağunda ve solunda olan iyi ve kötü amalleri yazan meleklerdir. Münkir Nekir melekleri ise mezara gelen ölüye görünecek olan ve ameline göre ölüye davranan meleklerdir.

Hey ‘aceb ol büt-i kâfirde bu lutf-ı Yezdân
Hatt-ı Cibrîl-i Emîn çeşm-i füsûn- sâz Mesîh              Şeyh Galip

Gamzen ki ola böyle füsunkâr-ı mahabbet
Eyler dil-i Cibrili giriftâr-ı mahabbet                Neşati 

Nefh-i Cebrâîl’den îcâd-ı Îsâ’dır murâd
Mahz-ı sıddîkıyyet oldu dir’-i Meryem’den garaz     İsmail Hakkı Bursevi Şiirleri

Nakd-i dil virdi kıyâmet-kadde eşref ile âl
Cebraîl ögrendi cân hâlini İsrâfîl sûr       Gelibolulu Sun’î (1486- 1534) Haya

Geldi iki kadı vü iki kirâmen kâtibîn
Nâ-bedîd oldu şikâyetçilerin şeytân-sıfât     Yahyâ Bey

Azrail gelmiş de yarim almağa
Ya ben kimler ile kalayım kalan
Artırdılar fırkatımı zarımı
Bağrımı yerlere süreyim kalan    Karacaoğlan Şiirleri

Azrail serime çöktüğü zaman
Kırılır kanadım kol yavaş yavaş
Mevlam nasip etsin din ile iman
Akar gözlerimden sel yavaş yavaş    Sivas Türküleri

MELEKLER İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR VE LİNKLERİMİZ

KAYNAKÇA



0

2

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar