Münker Nedir Münkir ve Nekir Melekleri

30.03.2020

 
 
Münker Nedir  Münkir ve Nekir
 
Osmanlıca yazılışı : münker :  منكر
 
Münker kelimesi köken olarak Arapçadır. Münker sözcüğü Arapçadaki “ nkr “ – neker – kökünden gelir. Dolayısı ile Münker ve Nekir meleklerinin adları da aynı kökten gelmektedir.
 

 

Münker ve Neker sözcüklerinin kökü olan “ neker “ sözcüğünün sözlük anlamları ise “bilmemek; şiddetli ve korkulu olmak”  anlamlarına gelmektedir. Münker ve Neker’in anlamları da böylece: “tanınmayan, şiddetli ve korkulu olan” anlamlarındadır. [1]

İslam dinine göre insanlar ölüp mezara girdikten sonra insanları sorguya çeken iki melekten biridir. Diğer meleğin adı ise Nekir ‘dir.

Münkir ve Nekir melekleri sorgu melekleri olarak bilinir ve en büyük meleklerden sayılırlar. “Ölü kabre konulduğunda cenazeye iştirak edenler henüz ayrılmayıp ayak seslerini işittiği bir sırada iki melek gelerek ona, “Muhammed hakkında ne diyorsun?” diye sorarlar. Müminin, Muhammed’in Allah’ın kulu ve elçisi olduğu yolunda cevap vermesi üzerine melekler, bu şehâdetinden ötürü cehennemdeki yerinin cennetteki bir yerle değiştirildiğinin müjdesini verirler. Münker ve Nekir münafık ve kâfire, “Muhammed hakkında ne diyordun?” diye sorunca onlar şu anlamda bir cevap verirler: “Bilmiyorum, başkalarının dediğini diyordum.”[2] ( BKZ  Kerrûbiyyûn Nedir Dört Büyük Melek )

Ölü gömüldükten sonra ise bu melekler gelerek "Rabbin kim? Kitabın ne? Peygamberin kim? Kıblen neresi? Ne zamandan beri Müslümansın?" gibi sorular soracaklar, iman sahibi olanlar uygun cevapları bilip verebilecek  ama günahkârlar, dinsizler ve Müslüman olmayanlar bu soruya cevap veremeyecektir.

Cevap verebilenlere sağ taraftan bir kapı açılacak ve onlar  Cennete gidecek , cevap vermeyenler için sol taraftan bir kapı açılacak ve onlar da  Cehenneme gidecektir.

 

MELEKLER İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR VE LİNKLERİMİZ

 

KAYNAKÇA

  • [1]  SÜLEYMAN TOPRAK, https://islamansiklopedisi.org.tr/munker-ve-nekir
  • [2] SÜLEYMAN TOPRAK, https://islamansiklopedisi.org.tr/munker-ve-nekir

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar