09.05.2019
Aşkın Doğuşu adlı roman Peride Celal ‘in yedinci ve ilk baskısı 1944 yılında yapılmış popüler aşk konulu bir romandır. Yazarın bu romanı basit bir kurguya ve tek bir vaka planına dayanan beş bölümden oluşur. Aşkın Doğuş’u klasik roman planı ile yazılmış, ihanet, yasak aşk, görücü usulü ile evlenme, sosyete hayatında bunalan taşralı genç kızın arayışları konularını içeren bir romandır. Peride Celal bu romanını popüler aşk romanı konulu bir eseridir. Aşkın Doğuşu adlı bu roman yazarın birinci döneminde yazdığı diğer romanları gibi piyasa için yazılmış kar amacı güden bir roman olmaktadır. ( tüm romanları için bkz https://edebiyatvesanatakademisi.com/writer/peride-celal )
ROMANIN KONUSU YAZIMI TÜRÜ VB HAKKINDA
Yazar bu romanının “Mukaddime” kısmında “Fakat bu; efsane değil, bir hakikattir.” Diye yazarak bu romanı yaşanmış bir öyküden kurguladığını işaret etmektedir. Yazarın bu romanında da vaka bağlantılarının çok da iyi sağlanamamış, olaylar arasındaki ilintiler pek de sağlıklı bir şekilde kurulamamıştır. Ayrıca diğer eserlerinde de görüldüğü gibi bu romanında da mantığı zorlayan sürprizlere, pek de doğal gözükmeyen tesadüflere şahit olabilmekteyiz.
Buna rağmen merak ve heyecan üretmesi konusunda başarılı gözüken bu romanda, anlatıcı her şeyi duyan gören bilen hâkim bir anlatıcıdır. Yer yer 3. Tekil anlatıcının da devreye girdiği eser tek bir vaka zincirine dayanır.
Roman, beş bölümden oluşur ve her bölüm kendi içinde alt bölümlere ayrılır.
AŞKIN DOĞUŞU KONU
Yirmi yaşında sakin, münzevi bir hayat yaşayan genç bir kız olan Zehra, görücü usulü ile evlenip İstanbul’a gider. Kocası ve çevresi sosyetik bir çevre olduğu için taşradan gelen Zehra bu hayata alışmakta zorluk çeker. Zehra “taşra kültürü” ile “sosyete kültürü” arasındaki zıtlıklar yaşarken kendisi gibi bir taşralı olan Osman ile tesadüfen tanışır ve ona aşık olur.
Kocası kendisini aldatırken de kendisi se kocasını aldatmaya başlayan Zehra evini terk eder. Fakat sözleştikleri günde buluşacakları yere sevgilisi Osman gelmemiş, Zehra çaresiz bir hale düşmüştür.
AŞKIN DOĞUŞU ÖZET
Samsun’un “B” kasabasında yaşayan Zehra; büyük şehirlerden ve sosyete hayatından uzak sakin, kendi halinde taşralı bir ailenin kızıdır. Bir gün Zehra’nın annesi Melek Hanım’a bir akrabasından mektup gelir. Bu mektuba göre otuz sekiz yaşında eşinden boşanmış olan Celal Tahsin’e bir kız arandığını ve bu adama Zehra’nın önerildiği yazılmıştır.
Celal Tahsin, Zehra’yı fotoğraflarından beğenmiş ve Zehra annesi Melek Hanım İstanbul’a çağırılır. Zehra ile Celal Tahsin evlenirler.
Yeni gelin Zehra’ya bir gün bir mektup gelir. Bu mektup Zehra’ya yanlışlıkla gönderilmiştir. Mektupta, Celal Tahsin’in eski eşi Nihal, kocasını aldattığından ve Cemil adında biriyle Romanya’da yasak bir aşk yaşadığından söz etmektedir. Hatta Nihal’in bu adamdan bir de erkek çocuğu olmuştur.
Cemil, ölmeden önce bu mektubu arkadaşı Osman’a vermiş, mektubun Celâl Tahsin’in eşi
Nihal hanıma verilmesi notu ile gönderilmiştir. Osman ise Cemil’in bu mektubunu Nihal zannederek Zehra’ya teslim eder.
Taşradan gelen Zehra bu evlilik sayesinde tanıdığı sosyete çevresine alışmakta zorluk çekmektedir. Kocası Celâl Tahsin ile eski eşi Nihal’in evlilik iç yüzünü görmüş ve bundan hoşlanmamıştır. Fakat bu mektubu ona getiren Osman kendisi gibi taşralı bir adamdır. Zehra, kocası ile eski eşi arasındaki olayların iç yüzü ile ilgili görüşmeye başlar. Bu arada Osman’a da ilgi duymaya başlar. Osman ‘da ona ilgi duymaktadır. Zehra evli bir kadın olduğu halde yetişme şartlarına da aykırı olmasına rağmen
Kendisi gibi bir taşralı olan Osman’da kendisini bulmaktadır.
Üstelik Osman’la aşk yaşamaya başlamış, kocasını aldatmış olmanın vicdan azabını duymaya başlamıştır. Diğer yandan da yaşam tarzlarını eleştirdiği sosyete insanlarına benzer bir hayata doğru sürüklendiği için de kendi kendisini yargılamaya başlar.
Zehra, Osman’la bir parktaki buluşmayı sürdürmektedir. Celâl Tahsin ile eski eşi Nihal’le görüşmeye başlamıştır.
Zehra’nın içine düştüğü bu sosyete çevresinde bocalamayı sürdürür. Osman ile Zehra sonsuza dek birlikte olmak üzere anlaşmıştır. Osman bu ve diğer işlerini çözmek için on beş gün sonra bu parkta buluşmak üzere memleketi Mersin’e gider.
Zehra, kendi kendisi ile hesaplaşmayı sürdürürken Osman’da bulduğu aşkın kendisine öz güven aşıladığını fark etmeye başlamıştır. Hatta tesadüfen bir sır daha öğrenmiştir. Bu sırra göre
Celâl Tahsin’in kendisi ile bir iddia üzerine evlenmiştir. Bunun üzerine Zehra, bir daha geri dönmeyeceğini bildiren bir mektup bırakıp Celal Tahsin’i ve evini terk eder.
Evin hizmetçisi Madam Vera ile bir eve yerleşip Osman’ın dönüşünü bekler. Bu arada Münir gelerek, kocası Celâl Tahsin’in ondan boşanmak için avukata başvurduğunu söyler.
Fakat Osman, on beşinci günü buluşma yerine gelmez. Osman’ın eşi zatürreye yakalanmış, söz verdiği gün gelemeyeceğini bildirmek için de Zehra’ya bir telgraf çekmiş ama Zehra evden ayrıldığı için bu telgraf onun eline geçmemiştir. Zehra olanlardan habersiz bir müddet Osman’ı bekler ve ondan bir haber alamaz.
Bunun üzerine Zehra bütün umutlarını kaybetmiş bir şekilde baba evine döner. Ancak, artık Zehra, eski Zehra değildir. Ve kasabalılar ile de anlaşamayacak bir kadına dönüşmüştür. Artık dul bir kadındır ve yöredeki geleneklere de uymak zorundadır. Gençliğinde olduğu gibi yollarda ve kırlarda özgürce dolaşmak şansı yoktur. Anne ve babası da dedikodulardan çekinmektedir ve bu nedenle Zehra anne ve babası ile çatışmalar yaşamaya başlamıştır. Fakat içinden bir ses “her an bulunduğu yerden bir elin kendisini tutup kaldıracağını, başka bir tarafa sürükleyeceğini, hayatının değişeceğini “ söylemektedir.
Nihayetinde Zehra çok kötü bir halde iken Osman çıkıp gelmiştir.
https://edebiyatvesanatakademisi.com/writer/peride-celal
Peride Celal Hayatı ve Romancılığı
Kurtlar Hakkında Konu Özet Analiz Peride Celal
Peride Celal 'in Yaz Yağmuru Hakkında Konu Özet Analiz
Peride Celal SÖNEN ALEV Hakkında Konu Özet Analiz
Peride Celal Kızıl Vazo Hakkında Konu Özet İnceleme
Peride Celal Ana Kız Romanı Hakkında Konu Özet Analiz
Peride Celal Ben Vurmadım Romanı Hakkında Konu Özet Analiz
Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın