17.07.2020
Rougonelerin Yükselişi ve Emile Zola Hakkında
Rougonelerin Yükselişi, La Fortune des Rougone, Germinal , Meyhane , Nana adlı eserleri gibi Emile Zola’nın en ünlü romanlarını içeren Rougon-Macquart dizisine adını veren Rougon ve Macquart aileleriyle dizisinin ilk romanı olmaktadır. Rougonelerin Yükselişi, 1852-1870 yılları arasında Rougon-Macquart ailesinin yaşadığı olayları konu alır.
1871'de yayınlanan La Fortune des Rougon, Emile Zola 'nın yirmi bir ciltlik anıtsal serisi Les Rougon-Macquart'ın ilk romanı olmaktadır. Yirmi bir ciltten oluşan bu serinin ilk altı romanı Zola için çok iyi sonuçlar vermemiş ancak yazarın Rougon-Macquart dizisinin yedinci cildi olan Meyhane adlı romanı ile birlikte Zola, kitapları en çok satan yazarlar arasına girmiş ve ve Fransa’nın en ünlü yazarlarından birisi olmuştur.
Zola’nın yirmi yılda meydana getirdiği bu kitap serisinin ilki olan Rougonelerin Yükselişi, “Rougon ve Macquart Ailelerini tanıtarak başlamış, yazarın 20 cilte ulaşacak diğer romanlarının da temelini oluşturmuştur. Roman Fransa’da 1851 yılında yapılan bir hükümet darbesi ile başlayan ve 1970 yılına kadar devam eden İkinci İmparatorluk Dönemine dayanır.
Rougonelerin Yükselişi, Türkiye'de ilk olarak 1946 yılında MEB yayınları tarafından basılmış bu roman daha sonra Rougonelerin Serveti adı ile de yayımlanmıştır.
Roman her iki ailenin bağlamında dönemin çalkantılarını ve siyasi olaylarını küçük bir taşra şehri ve insanlarının hayatı üzerinden aktarır. O dönem Fransa’sında Cumhuriyetçiler, kralcılar ve imparatorluk taraftarı insanlarının çıkar, inanç, siyasi mücadelelerini, sosyal hayatın içinde geçen hadiseler üzerinden aktarmaktadır.
Serinin ilk kitabı olan bu romanda Fransa'nın 1848 ve 1851 yıllarındaki zaman dilimi esası teşkil eder. Roman, devrin sosyal ve siyasi atmosferini işlerken dönemin Fransa'sında yaşanan devrim ve karşı devrim hadiselerini natüralist gerçeklik içerisinde bir aşk hikâyesi kurgusu etrafında aktarır.
Pierre Rougan ve Antonie Macquart, adlı iki üvey kardeş olmalarına rağmen kişilikleri yönü ile zıt olan karakterler Fransa özelinde evrensel konulara uzanan roman yaşam tarzları ve kişilikleri zıt kahramanları vasıtası ile çıkar, zengin olma hırsı, bencillik, hainlik temalarını vurgulayacak kurmacalar oluşturmuştur.
Dünya edebiyatının en önemli romancılarından olan ve Naturaslit akımın en mühim temsilcisi olan Zola’nın dünya çapında ün kazanmış Germinal , Meyhane , Nana adlı gibi romanlarını anlamak için dahi bu romanın okunması elzemdir. 20 hatta 21 romanlık Rougon-Macquart dizisinin yedinci cildidir. 1871-76 arasında bu seriden yayınladığı ilk 6 kitap, satışları iyi olmakla birlikte fazla yankı uyandırmadığı halde 1877′de yayımlanan bu eseri ile Zola, kitapları en çok satan yazarlar arasına girmiş ve ve Fransa'nın en ünlü yazarlarından biri olmuştur.
Emil Zola'nın 20 seriden oluşan Rougon-Macquart dizisinin bazı kitapları henüz günümüz Türkçesine çevrilmemiştir. Rougon-Macquart Roman serisinin adları ve yayınlanma tarihleri şu şekildedir.
La Fortune des Rougon (1871) - Rougon'ların Yükselişi
La Curée (1871-2) - Tazı Payı
Le Ventre de Paris (1873) - Paris'in Göbeği
La Conquête de Plassans (1874) - Plassans Papazı
La Faute de l'Abbé Mouret (1875) - Rahip Mouret'nin Günahı
Son Excellence Eugène Rougon (1876) - Çevirisi yok
L'Assommoir (1877) - Meyhane
Une Page d'amour (1878) - Bir Aşk Sayfası
Nana (1880) - Nana
Pot-Bouille (1882) - Apartman
Au Bonheur des Dames (1883) - Kadınların Cenneti
La Joie de vivre (1884) - Yaşama Sevinci
Germinal (1885) - Germinal
L'Œuvre (1886) - Eser
La Terre (1887) - Toprak
Le Rêve (1888) - Hulyâ
La Bête humaine (1890) - Hayvanlaşan İnsan
L'Argent (1891) - Çevirisi yok
La Débâcle (1892) - Çevirisi yok
Le Docteur Pascal (1893) - Doktor Pascal
Emile Zola, Rougonelerin Yükselişi Çeviren: Hamdi VAROĞLU, ISBN:978-605-172-369-3
EMİLE ZOLA İLGİLİ LİNKLERİMİZ
Meyhane Romanı Hakkında ve Özeti Emile Zola
Germinal Hakkında Konu Özet Tahlil Emile Zola
Nana Hakkında Konu Özet Tahlil Emile Zola
Suçluyorum Kitabı Dreyfus Davası ve Emile Zola
Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın