Rougonelerin Yükselişi ve Emile Zola Hakkında

17.07.2020



Rougonelerin Yükselişi ve Emile Zola  Hakkında 


Rougonelerin Yükselişi, La Fortune des Rougone, Germinal , Meyhane, Nana ,  adlı eserleri gibi Emile Zola’nın  en ünlü romanlarını içeren Rougon-Macquart dizisine adını veren Rougon ve Macquart aileleriyle dizisinin ilk romanı olmaktadır. Rougonelerin Yükselişi,  1852-1870 yılları arasında Rougon-Macquart ailesinin yaşadığı olayları konu alır.

1871'de yayınlanan La Fortune des Rougon, Émile Zola'nın yirmi bir ciltlik anıtsal serisi Les Rougon-Macquart'ın ilk romanı olmaktadır. Yirmi bir ciltten oluşan bu serinin ilk altı romanı Zola için çok iyi sonuçlar vermemiş ancak yazarın Rougon-Macquart dizisinin yedinci cildi olan Meyhane adlı romanı ile birlikte Zola,  kitapları en çok satan yazarlar arasına girmiş ve  ve Fransa’nın en ünlü yazarlarından birisi olmuştur.

Zola’nın yirmi yılda meydana getirdiği bu kitap serisinin ilki olan Rougonelerin Yükselişi,   “Rougon ve Macquart Ailelerini tanıtarak başlamış, yazarın 20 cilte ulaşacak diğer romanlarının da temelini oluşturmuştur. Roman Fransa’da 1851 yılında yapılan bir hükümet darbesi ile başlayan ve 1970 yılına kadar devam eden İkinci İmparatorluk Dönemine dayanır.

Rougonelerin Yükselişi, Türkiye'de ilk olarak 1946 yılında  MEB yayınları tarafından basılmış bu roman daha sonra Rougonelerin Serveti adı ile de yayımlanmıştır. 

Roman her iki ailenin bağlamında dönemin çalkantılarını ve siyasi olaylarını küçük bir taşra şehri ve insanlarının hayatı üzerinden aktarır.  O dönem Fransa’sında Cumhuriyetçiler, kralcılar ve imparatorluk taraftarı insanlarının çıkar, inanç, siyasi mücadelelerini, sosyal hayatın içinde geçen hadiseler üzerinden aktarmaktadır.

Serinin ilk kitabı olan bu romanda Fransa'nın 1848 ve 1851 yıllarındaki zaman dilimi esası teşkil eder. Roman, devrin sosyal ve siyasi atmosferini işlerken dönemin Fransa'sında yaşanan devrim ve karşı devrim hadiselerini natüralist gerçeklik içerisinde bir aşk hikâyesi kurgusu etrafında aktarır.

Pierre Rougan ve Antonie Macquart, adlı iki üvey kardeş olmalarına rağmen kişilikleri yönü ile zıt olan karakterler Fransa özelinde evrensel konulara uzanan roman yaşam tarzları ve kişilikleri zıt kahramanları vasıtası ile çıkar, zengin olma hırsı, bencillik, hainlik temalarını vurgulayacak kurmacalar oluşturmuştur.

Dünya edebiyatının en önemli romancılarından olan ve Naturaslit akımın en mühim temsilcisi olan Zola’nın dünya çapında ün kazanmış Germinal , Meyhane, Nana ,  gibi romanlarını anlamak için dahi bu romanın okunması elzemdir. 20 hatta 21  romanlık Rougon-Macquart dizisinin yedinci cildidir. 1871-76 arasında bu seriden yayınladığı ilk 6 kitap, satışları iyi olmakla birlikte fazla yankı uyandırmadığı halde  1877′de yayımlanan bu eseri ile  Zola,  kitapları en çok satan yazarlar arasına girmiş ve  ve Fransa'nın en ünlü yazarlarından biri  olmuştur.

Emil Zola'nın 20 seriden oluşan  Rougon-Macquart dizisinin bazı kitapları henüz günümüz Türkçesine çevrilmemiştir. Rougon-Macquart Roman serisinin  adları ve yayınlanma tarihleri şu şekildedir.

La Fortune des Rougon (1871) - Rougon'ların Yükselişi

La Curée (1871-2) - Tazı Payı

Le Ventre de Paris (1873) - Paris'in Göbeği

La Conquête de Plassans (1874) - Plassans Papazı

La Faute de l'Abbé Mouret (1875) - Rahip Mouret'nin Günahı

Son Excellence Eugène Rougon (1876) - Çevirisi yok

L'Assommoir (1877) - Meyhane

Une Page d'amour (1878) - Bir Aşk Sayfası

Nana (1880) - Nana

Pot-Bouille (1882) - Apartman

Au Bonheur des Dames (1883) - Kadınların Cenneti

La Joie de vivre (1884) - Yaşama Sevinci

Germinal (1885) - Germinal

L'Œuvre (1886) - Eser

La Terre (1887) - Toprak

Le Rêve (1888) - Hulyâ

La Bête humaine (1890) - Hayvanlaşan İnsan

 L'Argent (1891) - Çevirisi yok

La Débâcle (1892) - Çevirisi yok

Le Docteur Pascal (1893) - Doktor Pascal

 

Emile Zola, Rougonelerin Yükselişi Çeviren: Hamdi VAROĞLU, ISBN:978-605-172-369-3



 

 

 


Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar