Suçluyorum Kitabı Dreyfus Davası ve Emile Zola

17.07.2020


Suçluyorum Kitabı Dreyfus Davası ve  Emile Zola

 

Suçluyorum , özgün adı mektup  Emile Zola’nın  13 Ocak 1898 tarihli L'Aurore (Şafak) gazetesinde yayınlanan ve  o sıralarda tüm Avrupayı sarsan Dreyfus Davası ilgili olarak devrin Fransız Cumhurbaşkanı Félix Faure'a ithafen yazdığı bir mektubudur.

 Deyfus Davası olarak anılan ve 19 yy da yaşanan bu dava Fransa’da ortaya çıkmış ama tüm Avrupa’da üzerinde çok durulan ve takip edilen bir dava haline gelmişti.  Dreyfus Davası, Paris’te ortaya çıkmış;  Alman Elçiliğinde çalışan Fransız ajanı bir kadın Alman askeri ataşesine yazılan bir mektup bulmuş; tüm şüpheler Yahudi asıllı Yüzbaşı Alfred Dreyfus üzerinde toplanmıştı. Dreyfus ise zengin bir ailenin çocuğuydu. Mektuptaki yazı Dreyfus’un yazısına benzetildiği için Dreyfus tutuklandı. Fakat daha sonra bu yazının başka birine ait olduğu anlaşılmış ve Dreyfus, serbest bırakılmıştı.

 Deryfus’un sadece Yahudi asıllı olması nedeni ile suçlanması iddiaları ile ortaya çıkan tartışmalar, Fransız toplumundaki rüşvet, yolsuzluk, ırkçılık, ahlaki çürüme ve Yahudi karşıtlığını ortaya çıkarmış Emil Zola’da Dreyfus Olayı hakkında Fransa Cumhurbaşkanına ithaf-en bir mektup yazarak olayı eleştirmişti.

Bu defa da şimşekler Zola üzerine çekilmiş, Emil Zola, adalete ve hükümete hakaret suçlaması ile karşı karşıya kalmış, Zola 1898’de suçlu bulunarak hapis cezası alınca hapse düşmemek için İngiltere’ye kaçmıştı.

Emıle Zola’nın “Suçluyorum “  adlı eseri  işte bu mektuplarıdır. Suçluyorum il kez Tahsin Yücel çevirisi ve ön sözü ile Türkçeye çevrilmiştir.

 

ESERİN İÇERİK ÖZETİ

 

Emile Zola,  bu eserinde Dreyfus'un  haksız yere suçlandığını ve hüküm giydiğini; Dreyfus'un tuzağa düşürüldüğünü suçluların dışarıda  suçsuz Dreyfus’un içeride olduğunu  anlatmıştır. Zola ,  Dreyfus’a itham edilen suçları piyade sınıfı  topçu subayı olan Dreyfus’un bilemeyeceğini  Dreyfus'un masum olduğunu , mahkemenin adil bir soruşturma yapmadığını , cezanın suçluları korumak amaçlı ve Yahudi karşıtlığı ile verildiğini iddia etmektedir. Vatana ihanet suçunu Binbaşı Ferdinand Walsin Esterhazy ‘in işlediğini iddia eden Zola; asıl suçu Genelkurmay Başkanlığı ve Savaş Bakanlığının olduğunu savunur.  

 

Orduyu Yahudi karşıtlığı ile suçlayan Zola , el yazısı uzmanlarını ise hatalı rapor hazırlamak ile itham eder. 

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar