TARAS BULBA ÖZETİ VE HAKKINDA NİKOLAY GOGOL

06.05.2020



TARAS BULBA-NİKOLAY GOGOL

 

Taras Bulba, Rusça'daki özgün adı ile (Rusça:Тарас Бульба)   Nikolay Vasilyeviç Gogol'ün 15. Asırda yaşayan  Taras Bulba ismindeki yaşlı bir subay ile Rus Kazaklarının sosyal hayatlarını, kültürlerini ve zaferlerini anlattığı bir romanıdır.

Rus Edebiyatının dünyaca tanınmış yazarlarından birisi olan Bir-Delinin-Hatira-Defteri, Ölu-Canlar-  gibi eserleri ile adını Rus ve Dünya edebiyatına yazdıran Nikolay Vasilyeviç Gogol’un bu romanı ilk kez 1835 yıllında yayımlanmış, Taras Bulba, Gogol’un en tanınmış romanlarından da birisi olmuştur.  Kazak ların Lehlere karşı savaşlarını konu edinen roman, Kazakların örf adet, gelenekleri ve savaşçılıklarını anlatır.  Rus Milliyetçiliğine yaptığı hizmet çabası ile de dikkati çeker.

Kitap, Lehler ile savaşan Kazakların Ortodoksluluğa olan bağlılıkları Katolik kilisesine, Musevilere, Müslüman ve Türklere karşı duyulan öfke ve nefreti de dile getirmesi bakımlarından dikkati çeker.

 

GOGOL İLE İLGİLİ LİNKLERİMİZ.

Bir-Delinin-Hatira-Defteri- 

Ölü-Canlar-ve-Özeti-Gogol/

Taras-Bulba-Özeti-ve-Hakkinda-Nikolay-Gogol/

Gogol ve Palto adlı Hikâyesi Hakkında


ROMANIN ÖZETİ

 

Taras Bulba, yaşlı bir subaydır ve hayatı savaşlar içinde geçmiştir. Taras Bulba’nın iki oğlu vardır ve oğullarından birisinin adı Ostap, diğerinin adı ise Anderey’dir.  Andrey ve Ostap,  Ortodoks papaz okulundan babalarının yanına gelmişlerdir.

Ostap, , içki âlemlerine ve savaşa düşkün biri iken Andrey, ise daha sakin tabiatlı kadınlardan hoşlanan aşka önem veren biraz da romantik bir karakterdir.  

Taras Bulba, oğulları Ostap ve Anderey’i de alarak Zaporejye’ye gitmiştir.  Taras Bulba’ya göre bir Kazak erkeği kendisini savaş meydanında kanıtlamalı, Kazaklar milletlerini ve dinlerini Katolik Lehlerden, gavur Tatarlardan, Musevilerden ve Türklerden korumalıdır. Üstelik Taras Bulbas her iki oğlunun da iyi bir Kazak savaşçısı ve komutanı olacağı düşüncesindedir. Bir savaş okursa her iki oğlu için bu açıdan bir şans olacaktır. Ancak Zaporejye’nin Atamanı savaşma teklifine karşı çıkmış bunun üzerine Taras Bulba ile Ataman’ın arasında bir gerginlik oluşmuştur.

 Taras Bulba bir isyan çıkararak Atamanı devirir ve yeni seçilen Ataman, Türklere karşı savaş açamaya karar vermiştir. Seç’de savaş hazırlıklarına başlarlar. Fakat, Polonyalılarla savaşmakta olan başka bir Kazak ordusu Lehlere mağlup olmuştur.  Bunun üzerine, Türklerle savaştan vazgeçip Lehler üzerine yürürler.

Kazaklar Dubno şehrini kuşatmışlar ama Andrey, önceden tanıştığı bir Tatar kızını karargahta öldürdüğü için pişmanlık duymaktadır. Andrey, Kiev ‘de iken tanıştığı Leh Beyi’nin kızının da bu kalede olduğunu öğrenmiştir. Andrey eski sevgilisiyle karşılaşmış geceleri gizlice şehre gidip onunla buluşmaya başlamıştır.  En sonunda âşık olduğu kızın yanında kalmaya karar verir. Kazaklara da haber salarak saf değiştirdiğini ilan eder.

Kale önünde büyük bir savaş çıkar gün ağardığında Kazakların yenildiği anlaşılmış ancak kaledekiler den de çok zayiat çıkmıştır.   Oğlunun şehre kaçtığını duyan Taras Bulba, oğlu Anderey’in ihaneti karışsında deliye dönmüş,  intikam almak için yemin etmiştir.

Kazaklar kale önünde savaşırken Tatarlar da  Zaporejye’yi basarak şehri yağma ederler. Bunun üzerine Kale önünde savaşan Kazaklar orduyu ikiye bölmek zorunda kalır. Kale önündeki orduların komutanı Taras Bulba yapılmıştır. Ataman ise ordunun diğer yarısını alarak Tatarların üzerine gitmiştir.

Bunu fırsat bilen Lehler kuşatmayı kırmak için Andrey’in başında olduğu bir birlik ile saldırıya başlarlar.   Leh zırhı içerisinde olan Andrey’i gören Taras Bulba bizzat kendi tüfeğiyle kendi oğlunu öldürür. Ancak sayıları azalan Kazaklar savaşı kaybetmiş, ilerleyen Leh ordusu, Taras Bulba’nın diğer oğlu Ostep’i  de esir almıştır.

Taras Bulba ‘da savaşta  ağır yaralanmış ve bu şekilde iken memleketine dönmüştür.  Memleketine dönünce Ostep’inde esir düştüğünü öğrenir.  İyileştikten sonra oğlunu kurtarmak için Varşova’ya kadar gider. Fakat Varşova’ya gittiğinde esir alınmış olan Kazakların başka bir yere götürüldüğünü öğrenir.

Taras Bulba en sonunda oğlu Ostep’in izini bulur. Ancak Taras Bulba, Ostap'ın işkence edilişlini izlemek zorunda kalır.  Oğlunun yanına vardığında Ostep can çekişmektedir ve Ostep babasının kucağında can verir. Oğlu dizlerinde ölen Taras Bulba Polonyalılardan intikam almak için bir daha yemin eder.

Yakalanmak üzere iken şehirden kaçmayı başarmıştır. Çok geçmeden yüz yirmi bin Kazak askeriyle  öc almak için döner.  Bu defa Lehler yenilir; ancak Kazakların başındaki genç ataman Lehler’in barış teklifini kabul eder. Bunun üzerine Taras Bulba atamana karşı çıkarak emrindeki alayı ve yanına aldığı bölüklerle Leh şehirlerine saldırıp, herkesi kılıçtan geçirmiştir.

Bunun üzerine Leh ordusu, onların peşine düşer. Lehler Taras Bulba’yı yaralı olarak esir eder.  Lehler onu yanmakta olan bir ağaca bağlayarak yakarlar. Taras Bulba ölürken bile askerlerine savaş emri vermektedir.  Böylece Taras Bulba'nın savaşlarla dolu hayatı Dinyester nehrinin kıyısında son bulur.

 

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar