ACI TÜTÜN HAKKINDA KONUSU ÖZETİ NECATİ CUMALI

17.01.2020

ACI TÜTÜN HAKKINDA KONUSU ÖZETİ NECATİ CUMALI

 

 ACI TÜTÜN NECATİ CUMALI

 

Necati Cumalı ‘nın ilk eseri olan Tütün Zamanı ( Zeliş ) adlı romanında  1950’li yıllarda, İzmir’in küçük bir ilçesi olan Urla halkının yaşam mücadelesi, tütün tarlalarında, zeytinliklerde çalışan işçilerin yoksulluğu, çektiği sıkıntıları, yaşayış biçimleri, eğlenceleri, aşkları başarılı bir şekilde dile getirilmiştir[1]

 “Tütün üçlemesi” olarak nitelenen romanların sonuncusu olan Acı Türün adlı romanda ise İzmir ve Urla’da hayatlarını tütün toplayarak geçiren tütüncü köylülerinin hayat mücadelesi, makul bir sosyal gerçekçilik içerisinde ve isyankâr duygular içinde alınmaktadır.

Necati Cumalı  çocukluğu İzmir Urla da geçmiş bir romancıdır.  Yazar çocukluk yıllarında tütün tarlalarında çok çalışmış ve ailesine yardım etmiştir.  Yazar lise sonlarına kadar tütün tarlalarında çalışmış,  köylülerin dertlerini aşklarını ve  öykülerini çok yakından dinlemiş ve gözlemlerini de roman ve hikâyelerinde kullanmıştır.  O bakımdan yazarın Türün Üçlemesi konulu romanlarında otobiyografik özellikler de bulunur. Yazdıkları ve anlattıkları öz yaşamında görüp şahit olduğu olayların ya kendileri veya benzerleri olmaktadır.

Romanın  mekânı İzmir’in Urla ilçesindeki bir köy olarak seçilmiş, romandaki zaman da  yazarın Urla’daki tarlalarda çalıştığı 1950 li yıllar olarak belirginleşmiştir.  Olaylar 1952 yılında Urla’da (İzmir) geçer

ROMANIN KONUSU:

Urla halkı tütün toplamak ve hasat yapmakla meşguldür.  Roman tütün toplamak ile uğraşan köylülerin sosyal hayatlarını hayat mücadelelerini köylüler arasındaki sosyal ilişkiler i konu edinmektedir.

ŞAHIS KADROSU:

Ferit Taşçı: Tütün toplayarak kazandığı para ile Binnaz ile evlenmeye çalışan sakin ve iyi mizaçlı genç bir köy delikanlısıdır.

Binnaz: Ferit ile resmi olarak evli olmasına rağmen, düğünleri olmadığı için ondan ayrı yaşayan  genç bir köylü kızıdır.

Dr. Ziya Somer: Karısı  müsrif bir adamdır. Karısının açgözlülüğü yüzünden tütün işine girmek zorunda kalmıştır.  

ACI TÜTÜN ÖZETİ:

Tütün piyasası açılmış, herkes bu senen hasadın iyi geçtiği için çok sevinçlidir. i Urla’daki tütüncüler ve tütün toplayacak olan halk bu seneki hasada çok umut bağlamışlardır. Ferit de tütün hasadından bu yıl çok fazla para kazanacağını ve kazandığı para ile de Binnaz ile düğün yapacağını hayal etmektedir.

Tütün sahipleri tütün fiyatlarının ve piyasasının açılmasını heyecanla beklemektedir.  Tütün eksperi tütün fiyatını açıklayınca sevinç ve heyecanın yerine bir uğultu meydana çıkar. Çünkü önerilen fiyat beklentilerin yarısı kadar bile değildir. Tekel’in taban fiyatı düşük olunca tütün piyasası tüccarları eline geçmiştir.  Demokrat Parti hükümeti 1950 seçimlerinde seçimi kazanırken tüccarların çok yardımını görmüş bu nedenle piyasanın tüccarların eline geçmesine seyirci durmaktadır.  

 

Bunun üzerine köylüler tütünlerini satmama kararı alır. Bu boykot tüm Ege’ye yayılmış ama parasız kalan köylüler mallarını satmamak için gösterdikleri direnci borçları yüzünden göstermez olmuşlardır. O yüzden bu boykot devam edemez.  Köylüler ister istemez tütünlerini tüccarlara satmak zorunda kalmaya başlar.   Kasaba doktoru Ziya Bey bile tütün piyasasına atılmış, bir tüccar olup çıkmıştır.

Tütüncülerin içinden sadece arabacı Yusuf sözünün eri çıkmış, tütünlerini kimseye satmamaya devam etmiştir. Tütünlerini düşük fiyata satmak istememektedir.  Arabacı Yusuf, tütünleri yok pahasına satmaktansa herkesin gözü önünde Cumhuriyet Alanı’nda yakar.

Tütünlerini ucuza satan köylüler bir örgüt kurma kararı alır.

 Necati Cumalı Hayatı Romancılığı Şairliği

Tütün Zamanı ( Zeliş ) Hakkında Özeti Necati Cumalı

Necati Cumalı'nın Zeliş ( Tütün Zamanı ) Romanı Hakkında

İğneci Öyküsü Üzerinden Necati Cumalı’nın Sosyal Gerçekçiliği

ACI TÜTÜN HAKKINDA KONUSU ÖZETİ NECATİ CUMALI

 

 KAYNAKÇA


[1] https://edebiyatvesanatakademisi.com/post/tutun-zamani-zelis-hakkinda-ozeti-necati-cumali/80177

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar