Aziz Nesin ’in Bir Çin Hikâyesi Konusu Hakkında Bilgiler ve Tam Metni

15.12.2019

Aziz Nesin ’in Bir Çin Hikâyesi Konusu Hakkında Bilgiler ve Tam Metni

 

Bir Çin Hikâyesi adlı öykü Aziz Nesin ’in , “Memleketin Birinde”   başlığı altında yayınladığı hikâye kitabında yer alan öykülerinden biridir. Bir Çin Hikayesi adlı öykü ilk kez ve müstakil olarak 1955 yılında  “Akbaba” dergisinde konusu Türkiye de geçiyormuş gibi yayımlanmış, daha sonra da  ve “Demokrat İzmir” gazetesinde yeniden  ve ilk halinden  biraz daha farklı bir şekilde yayımlanmıştır. Hikaye daha sonra aşağıdaki son hali ile 1958 yılında Memleketin Birinde adlı kitabında yer almıştı.

 1958 yılında yayınlanan Memleketin Birinde  "Büyükler İçin Masallar"  adlı öykü kitabı 1958 yılında yayımlanmış, pek çoğu masal şeklinde yazılmış olan bu masalsı öykülerinde Aziz Nesin  konusu Türkiye de geçmezmiş gibi gözüken  bir yaklaşımla 1950 li yıllardaki Türk halkının  saçmalıklarını,  tutarsızlıklarını, devletin ve devlet  sisteminin yanlışlarını, kara mizah yoluyla yerden yere vurmuştu.

Aziz Nesin, “Memleketin Birinde”   adlı kitabındaki öykülerinde alegorik bir yaklaşımla güncel siyasete göndermelerde bulunmuş, sosyal hayatı, toplumun çapraşık ilişkil ve tutumlarını, insanların iki yüzlülükleri altındaki gerçek kimliklerini, toplumsal çürümeleri, ahlaki yozlaşmayı ortaya koymaya çalışmıştı. Bu öykülerinde de politikacıları hicvetmekten geri durmamış alegorik bir yaklaşımla çıkarları için her şeyi yapan siyasetçileri yerden yere vurarak onları hiciv yoluyla hem alaya almış hem de yerden yere vurmuştu.

Toplumcu gerçekçi bir yazar olan Aziz Nesin hemen her eserini bu anlayış ile yazmış fakat mizah ve ironi ortaya koymak isterken olayları da olduklarından daha da abartılı ve aşırı sert sayılabilecek bir tarzda yazmıştı.

“Memleketin Birinde adlı kitabımda toplanan masallar, Türkiye’de düşün özgürlüğü tarihi bakımından ilginçtir. Bu yazılar, Çoğunu, zorlukla ve takma adlarla yayımladım. Okuduğunuz bu hikâyedeki olay, ilk yazılış biçimiyle Türkiye’de geçiyordu. Ama birçok dergiden geri çevrilince, bu hikâyeyi uydurma bir Çin’li yazar adıyla, olay Çin’de geçiyormuş ve hikâye çeviriymiş gibi, dergide yayımladım. Aynı hikâye, birkaç ay sonra, başka bir dergide, çevrilmiş bir Çin hikâyesi olarak çıktı." Aziz Nesin

Hikâyenin Konusu

Güney Çin Denizinde küçük bir balıkçı kasabası olan Kung-Su ‘da yaşayan hırsız bir balığın yaptığı hırsızlıkların ahali tarafından hoş görülmesi, her türlü hırsızlığı yaptığı halde ahalinin yine de onu sevmesi konusu işlenmiş,  hırsız balık karakteri alegorik olarak Türkiye’deki hırsızların hoş görülmesi  olaylarını temsil edecek şekilde aktarılmıştır.  

Bir Çin Hikâyesi Metni

Kung-Su, Güney Çin Denizinde küçük bir balıkçı kasabasıdır. Şirin kasabanın hemen bütün halkı, balıkçılıkla geçinir…

Pung-Çiyang’ın balıkçı kahvesinde bir sabah, nerden, nasıl geldiği belli olmayan bir kedi yavrusu miyavlamaya başladı. İhtiyar Pung, sıska kedi yavrusunu iri avuçlarının arasına aldı. Küçük tekirin süt mavimsi gözlerine baktı,

– Seni bana Allah gönderdi!.. Diye söylendi. Sonra çırağına,

 

– Bu küçüğün adı, Çung-Ban… Buna iyi bak! Dedi. Çung-Ban, küçük maskara, birkaç gün içinde gelişti, büyüdü. Yalnız Pung Amca’nın değil, bütün müşterilerin sevgilisi oldu. Çung-Ban’ın kötü bir huyu vardı, hırsızlık… Aşağı yukarı her kedi hırsızdır. Ama Çung-Ban gibisi görülmemiştir.

Daha altı aylık var yoktu, bütün komşular şikâyete başladılar. Her sabah, daha gün ağarmadan vazifesine sadık bir memur gibi, işe çıkar, öğleye kadar bütün mahalleyi talan ederdi. Girmediği mutfak, karıştırmadığı teldolap yoktu. Ocakta kaynayan tencerenin kapağını açıp, içinden sıcak sıcak bir parça balığı çalmadığı gün olmazdı. Çung-Ban’ı, bütün zararına, hırsızlığına rağmen herkes seviyordu. Çünkü o kadar kurnazca hırsızlık yapıyordu ki, onun yüzünden zarara uğrayanlar bile, bu hırsızlıkları Çung’un muziplikleri diye karşılarlardı.

Bir gün, Pung Amca’nın kahvesine bir müşteri geldi. Elindeki balık dolu kesekâğıdını rafa koyduktan sonra, kâğıt oyununa daldı. Neden sonra kahveden çıkarken elini raftaki kesekâğıdına atınca, ağzı bir karış açık kaldı. Kesekâğıdının hiçbir yeri bozulmamıştı, fakat içi balık yerine havayla doluydu. Yalnız, altından bir delik açılmıştı. Çung’un, bu kadar kalabalık müşteriden hiçbiri farkına varmadan, balıkları teker teker kesekâğıdından boşaltması, herkesi şaşırtmıştı.

Çung’un hırsızlıktaki maharetinin bu kadar takdir edilmesinin önemli bir sebebi vardı. Kung-Su kasabasında hırsızlık etmeyen insanın on paralık itibarı yoktu. Çalmak ayıp değildi. Ayıp olan, çalarken yakalanmaktı. Hırsızlık sırasında yakalananlar, bütün kasabada beceremedikleri işi yüzlerine, gözlerine bulaştırdıkları için rezil olurlardı. O kadar ki, hırsızlık yapmayan erkeğe, karısını geçindiremez diye kız vermezlerdi.

Kung-Su kasabasının sembolü haline gelen Çung, yıldan yıla efsanevi bir yaratık oldu.On dört yaşına gelince, zavallı Çung’un gözlerine perde indi. Görmeyen gözleriyle de, bir zaman mesleğine devam etti.

Bir insan gibi mutfak kapılarının mandalını açar, ocağın başındaki kadın, başını arkasına döndürünceye kadar, ızgaradaki balığı kapar kaçardı.

Kocalarına akşam yemeği yetiştiremeyen geveze kadınlar, hırsız Çung’u bahane ederler

– Ne yapayım? Balığı ocaktan Çung çaldı! derlerdi.

Bir sabah, Çung’un cesedini yüksek bir duvarın dibinde buldular. Çung, vazife başında ruhunu teslim etmişti. Bütün Kung-Su kasabası halkı, gözyaşı döktü, matem tuttu. Çung’a büyük bir cenaze töreni yapıldı. Çoluk çocuk, genç ihtiyar, mezarının başında toplandılar.

Çung’un arkasından, kasabayı bir sessizlik aldı. Ama iki ay sonra bir mucize oldu. Zavallı Çung’un mezarı üstünde büyük bir bina yükseldi: Vergi dairesi Kung-Su kasabası halkı, birbirlerine vergi dairesini gösterip,

– Çung’un ruhu hortladı!.. Dediler.

 

AZİZ NESİN  - Memleketin Birinde 

  Aziz Nesin İLE İLGİLİ LİNKLERİMİZ

·         Medeniyetin Yedek Parçası

·         Fil Hamdi Nasıl Yakalandı  (1956)

·          Damda Deli Var (1956)

·          Deliler Boşandı  (1957)

·         Toros Canava (1957)

·          Ah Biz Eşekler (1960)

·         Mutlu Kedi

·         Bayan Maymun

·         Dayanın Yurttaşlarım

·         Kadın Olan Erkek  (1955))

·         Zübük  (1961)

·         Şimdiki Çocuklar Harika(1967)

·         Tatlı Betüş  (1974)

·         Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz  (1977)

·         Tek Yol  (1978) Bir Çin Hikâyesi 

·         Memleketin Birinde Sadrazam Eşek

·         Nişan Alan Eşek 

·         Kargaların Seçtiği Padışah

·         Toros Canavarı (1963)

Aziz Nesin Tüm Şiirleri:  ttps://edebiyatvesanatakademisi.com/category/aziz-nesin-siirleri/413

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar