Ah Biz Eşekler Hakkında Konu Özet ve Aziz Nesin

16.11.2019

Ah Biz Eşekler Hakkında Konu Özet ve  Aziz Nesin

 

Ah Biz Eşekler, adlı öykü Aziz Nesin  ’in, kimlikteki adı ile Mehmet Nusret Nesin (20 Aralık 1915; Heybeliada, Adalar, İstanbul - 6 Temmuz 1995; Alaçamı, Çeşme, İzmir) 1958’de yazdığ1960 yılında yayınladığı öykü kitabıdır.

Ah Biz Eşekler,  adlı kitabın 1960 yılındaki ilk baskısı 8000 adet olarak yapılmış Nisan 2013 tarihine kadar 28 ayrı baskıda, toplam 138 bin adet baskı sayısına ulaşmıştır.[1]  

Tahir Alangu'nun Azi nesin ile yaptığı bir öyleşide bu öykünün  Kastamonu'dan derlenmiş bir hayvan hikayesine dayandığını ,ifade etmiş  bu öykünün fablların güncellemesi amacına dayanan bir öykü olduğunu belirtmiştir. ( TAHİR ALANGU Yeni Dergi,  "Masal Özel Sayısı",Ağustos 1966, sayı 23 ) 

Ah Biz Eşekler,  adlı kitap dosyasında 20 adet öykü bulunur. Kitaba ismini veren hikâye olan

Ah Biz Eşekler adlı öykü kitabın ilk öyküsü olmaktadır.  Bu kitabın içerisinde Ah Biz Eşekler adlı öykü ile birlikte Allah Kabul Etsin, Bizim Ev, Neden Bu Hale Düştük, Marta Tore Öldü, Ramazan Aydın, Fareler Birbirini Yer, gibi diğer öyküleri de bulunmaktadır.

Aziz Nesin’in bu eserini Aziz Nesin’in 27 Mayıs 1960 darbesi öncesi ve darbe sırasındaki baskıları hissederek yazmış olduğu öyküleri oluşturmaktadır.  Aziz Nesin,  bu öykü kitabında ve özellikle Ah Biz Eşekler, adlı hikâyesinde Menderes Hükümeti sırasında gözden düşen solcu aydınların sessizliğini ve duyarsızlığı muhatap alınmıştır. Ancak kendi başları belaya girince gerçekleri anlatan, bana değmeyen yılan bin yaşasın sözüne uygun davranan korkak aydınları tenkit etmek için yazmış, aydınların halkı aydınlatması gerektiğini ve vurdumduymaz olmamalarını mizahi örneklerle anlatmıştır.

 

Aziz Nesin bu öykü kitabında ağırlıklı olarak bürokrasiyi, aydınları, siyasetçileri,  milletin ahmaklığını, milleti kullanan kurnazları, insanların bir birlerini kandırma savaşlarını kara mizah örnekleri ile ortaya koymuştur.  Aziz Nesin öykülerinde edebiyat yapmaktan ziyade diyalog- karşılıklı konuşma tekniği ile mesajı en net, e basit şekilde iletmeye gayret eden bir yazardır. Onun eserlerinde yazının iletisini aktarmak amacı edebiyat yapma amacından öne çıkmaktadır.

Eserlerinde bu nedenle karşılıklı konuşmalar yoğun ve daha net hale gelir.  Betimlemelerden ve mecazlardan özellikle kaçınarak mesajını iletecek vaka kurgusuna ve konuşmalara önem vermiştir.

Aziz Nesin bu eserinin yazma amacı kendi deyimi ile  “aydınlıktan korkan kara aydınların eleştirisidir.”  

Azin Nesin, Orhan Pamuk, Yaşar Kemal ve Nazım Hikmet‘ten sonra eserleri yabancı dillere en çok çevrilen Türk yazarıdır. 100 den fazla kitabı olan "boyu kadar kitap" yazan Aziz Nesin’in eserleri toplamda 34 dile çevrilmiş,  Aziz Nesin'in, kitapları yaklaşık olarak 6 milyon basılmıştır.[2]

Aziz Nesin, toplumsal kusurlarımız tespit etmekte ve hicvetmekte bizi ve kimliğimizi açığa çıkarmakta ve tüm bunları kara mizah yolu ile suratımıza çarpmakta çok usta bir yazardır.

Onun mizahında Ortaoyunu ve Karagöz’ün geleneksel mantığı ve mizah anlayışı da vardır. Diyaloglara özel önem atfetmesi de bu noktadan gelmektedir. Eserlerinde hem halkı hem de halkı aldatan, kandıran, sahtekarları, aç gözlü siyasetçileri, fırıldak amirleri, hükümet yöneticilerini, bürokratları, siyasi parti liderlerini ti ye almış hemen her eserinde çağdaşı popüler kimselere göndermeler yapan diyaloglar kullanmıştır.

 Toros Canava (1957) Ah Biz Eşekler (1960) Mutlu Kedi Bayan Maymun, Dayanın Yurttaşlarım, Kadın Olan Erkek  (1955)) Zübük  (1961) Tatlı Betüş  (1974) Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz adlı eserleri ile daha çok tanınan Aziz Nesin, bu eserinde de  memleket sorunlarını,  aydınların,  siyasilerin ve bürokratların ikinci yüzünü, toplumsal çelişkilerimizi ve çarpıklıklarını başarıyla ortaya koymaktadır.

 

Konu:

Kart eşek kendi cemaatinin ve zamanının korkak, umursamaz ve kurtların kendisine ilişmeyeceğini düşünen ve kendini teselli eden eşekler ülkesinin aydınıdır. Uzaktan uzağa kurtların sesini duymakta , yaşlı gözleri ile de görmekte ama kurtların kendisine ilişmeyecek kadar uzakta olduklarına vehmetmektedir.  Kurtlar kendine yaklaşana kadar da kimseyi de uyarmamış halinden de şikayet etmemiştir.  Ama toplumun derdini dert etmeyen kart eşek  kurtlarla karşılaşınca işler çok değişmiştir.

Ana Düşünce

Uzakta görünen bela, gelip seni de bulur. Aydınların görevi halkını uyarmak, bana bir şey olmaz diyerek sorumluluklarından kaçmamaktır.

ALINTILAR İLE ÖZET

Biz eşek milleti de eskiden siz insan milleti gibi konuşurmuşuz. (...) Nasıl olup da o zengin eşekçe ölmüş, bir ölü dil olmuş, sonra biz eşekler anırmaya başlamışız; bunu… Merak ediyorsanız anlatayım. (...)

 

Bir gün, bu eski kuşaktan yaşlı eşek…Hem otlar, hem eşekçe türküler söylermiş. Bir ara burnuna bir koku gelmiş ama güzel bir koku değil, kurt kokusu…Hava, keskin keskin kurt kokuyormuş.

-Yok canım, kurt değildir, diye avunup otlamaya başlamış. Kurdun kokusu gittikçe artıyormuş. Belli ki kurt yaklaşıyor. Kurt yaklaşıyor demek, ölüm geliyor demek...

-Kurt değildir, kurt değildir... diye kendini avutmuş(...)

-…. Başını geri çevirip bakmış, kurt sırıtarak, ağzının suları akarak arkasından geliyor. Eski kuşaktan eşek yakarmaya başlamış:

-Ulu Tanrım, bu gelen kurt bile olsa, kurt olmasın ne olur. Kurt değil canım, ben de boşu boşuna korkuyorum (...)

………..

- …Kurtsa da kurt değildir. İnşallah değildir. Yok canım, ne diye kurt olsun...

Başını çevirip arkasına bakmış, kurdun gözleri ışıl ışıl yanıyor. Eşek dörtnala kaçar, hem de,

-Vallahi de kurt değil, billahi de kurt değil. Allah belamı versin ki kurt değil, diye söylenirmiş (...)

Azgın, aç kurt keskin dişleri ile eşeğin sağrısını ısırmış, budundan büyük bir parça koparmış. Can acısıyla yere yıkılan eşeğin birden dili tutulmuş. Bildiği eşekçeyi, korkudan unutmuş. Kurt, boynuna, gerdanına saldırmış. Eşeğin her yanından kanlar fışkırmaya başlamış. İşte ancak o zaman eşek,

-Aaa kurtmuş. Aaa o imiş. Aaa, o imiş! diye bağırmaya başlamış. Kurt onu parçalar, o da dili tutulduğundan, yalnız:

-Aaa, o imiş. Aaa, oo-ii. Aaa-iii. Aaa·iii! diye bağırır, inlermiş. (...)

İşte o günden sonra, biz eşek milleti, konuşmasını, söylemesini unutmuşuz, her duygumuzu, her düşüncemizi, anırtı ile anlatmaya başlamışız. O eski kuşaktan eşek, tehlike kuyruk altına girinceye dek kendini avutup, kandırmamış ol­saydı, bizler de konuşmasını bilecektik.

 Aziz Nesin İLE İLGİLİ LİNKLERİMİZ

·         Medeniyetin Yedek Parçası

·         Fil Hamdi Nasıl Yakalandı  (1956)

·          Damda Deli Var (1956)

·          Deliler Boşandı  (1957)

·         Toros Canava (1957)

·          Ah Biz Eşekler (1960)

·         Mutlu Kedi

·         Bayan Maymun

·         Dayanın Yurttaşlarım

·         Kadın Olan Erkek  (1955))

·         Zübük  (1961)

·         Şimdiki Çocuklar Harika(1967)

·         Tatlı Betüş  (1974)

·         Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz  (1977)

·         Tek Yol  (1978)
Bir Çin Hikâyesi 

·         Memleketin Birinde Sadrazam Eşek

·         Nişan Alan Eşek 

·         Kargaların Seçtiği Padışah

·         Toros Canavarı (1963)

Aziz Nesin Tüm Şiirleri:  ttps://edebiyatvesanatakademisi.com/category/aziz-nesin-siirleri/413

 

 KAYNAKÇA


[1] https://tr.wikipedia.org › wiki › Ah_Biz_Eşekler

[2] Anonm, Hürriyet, İz Bırakanlar, Aziz Nesin https://www.kahvemolasi.com/xfiles/kutuphane/kitap_20.asp

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar