Cemile Romanı Orhan Kemal

25.07.2020


Cemile Romanı   Orhan Kemal

Cemile adlı roman  Orhan Kemal’in ( d. 15 Eylül 1914  Adana, Ceyhan,; ö. 2 Haziran 1970 Bulgaristan Sofya)  ilk baskısı 1954 yılında yapılmış olan dördüncü romanıdır.

Cemile adlı roman Orhan Kemal’in; Adana ve Çukurova’da geçen çocukluk ve gençlik döneminde görüp şahit olduklarından izler taşıyan bir eseri olmaktadır. Yazar cemile adlı romanında zaman olarak Cumhuriyetin ilk yılları ve tek partili dönemi iktidarını seçmiş; 1934 yıllarındaki Adana ve Çukurova’nın sosyal, ekonomik, kültürel ve güncel portresini çizmiştir.

Romandaki mekânlar yazarın yakından tanıdığı hatta içinde büyüdüğü sosyal, kültürel ve fiziki ortamlar olmaktadır.  Yazar bu romanında da yoksul bir işçi mahallesini temel alarak, köylülerin, ırgatların, emek parası için savaşan yoksul halkın dramatik ve trajik hayatlarını ele almaktadır.  Tarımsal hayata alışmaya çalışan yoksul Türkmenlerin, Kafkasya ve Balkanlardan gelen göçmenlerin harmanlandığı bu kültür atlasının içindeki ana karakterler Boşnak kızı Cemile ile Kâtip Necati olmaktadır.  

Olaylar, Çukurova' da ve pamuk tarlalarının yakınlarında bir dokuma fabrikası ile civarda yaşayan gecekondu mahallesinde yaşayan insanlarının dişleri, tırnakları ve emekleri ile hayata tutunmaya çalışmalarına dayanır. 

 

 

 İLGİLİ YAZILARIMIZ

Orhan Kemal Hayatı Edebi Kişiliği Eserleri

Bereketli Topraklar Üzerinde Hakkında Konu Özet İnceleme Orhan Kemal

Baba Evi Romanı Hakkında Özeti Orhan Kemal

Avare Yıllar Roman Özeti Orhan Kemal

ESKİCİ VE OĞULLARI HAKKINDA ÖZET İNCELEME ORHAN KEMAL

Eskici ve Oğulları Hakkında Konusu Türü Orhan Kemal

Orhan Kemal ‘in Murtaza Hakkında Konu Özet İnceleme

Gurbet Kuşları Hakkında Konu Özet İnceleme Orhan Kemal

72. Koğuş Hakkında Bilgiler Konusu Özeti ve Orhan Kemal

El Kızı Hakkında Konu Özet ve Orhan Kemal

Cemile Romanı Orhan Kemal 

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar