Avare Yıllar Roman Özeti Orhan Kemal

15.11.2016

Avare Yıllar Roman Özeti Orhan Kemal

 


Avare Yıllar R ile ilgili görsel sonucu



 ORHAN KEMAL AVARE YILLAR HAKKINDA

"Avare Yıllar"  adlı romanı  Orhan Kemal  ‘in gençlik yıllarını anlattığı anı ve otobiyografik nitelikleri de olan bir romandır.  Avare Yılar, Orhan Kemal’in ilk kez 1950 yılında yayımlanan ikinci romanıdır.  Yazar bu romanının 1949 yılında bitirmiş,  1950 yılında bastırmıştır.  Yazar ilk romanı olan Baba Evi adlı romanında çocukluk yıllarında ve kendi ailesi içinde yaşadığı olayları dile getirirken bu romanında "Küçük Adamın Notları" başlığı altında gençlik yıllarını anlatmaktadır.  Avare Yıllar, “ Küçük Adamın Notları “ serisinin ikinci kitabı olmaktadır.

 

Yazar bu romanında gençlik yıllarında yaşadığı pek çok anısını da dile getirmiştir. Avare Yıllar pek çok yönden yazarın kendi öz yaşamından derin izler taşıyan, kendi öz geçmişinde yaşadığı olaylar ile büyük benzerlikler taşımaktadır. [1]    Orhan Kemal ,İlk eserleri olan  Baba Evi  çocukluk yıllarını "Avare Yıllar"da gençliğini anlatmış [2]bu ilk iki romanında içinde yaşadığı ve yetiştiği Çukurova’da yaşayan tarım ve fabrika işçileri ile pamuk tarlalarında çalışan köylülerin dramlarını kendi yaşamından da izler sunarak aktarmıştır.  Eserlerini realist bir anlayışla yazan romancının eserlerinde doğal ve gerçek yaşamdan alınan gerçekçi gözlemler ve hayat tabloları bulunmaktadır.  

Kimi eserlerinde gençlik yıllarında kaldığı cezaevlerinden aldığı izlenimleri de aktaran yazar, girdiği hapishanede tanımış olduğu Nazım Hikmet ’in tavsiyelerine uyarak romancılığa yönelmiş, [3] Nazım Hikmet  ve arkadaşlarının da desteği ile kısa sürede ülkemizde tanınmış bir romancı haline gelmiştir.

Romanlarında Çukurova’daki insanların hayatlarını dramlarını, yoksullukla yaptıkları yaşam savaşlarını anlatan romancı bu insanların iç dünyalarını yansıtmakta da başarılı olmuş bu başarısını sağlamaktaki en önemli kuvveti ise bizzat gözlemlediklerini roman haline getirmek ile sağlamıştır.  

Orhan Kemal, hem Avare Yıllar hem de diğer eserlerinde öz yaşamından aldığı gözlemlediği, bizzat yaşadığı olayları ekmek peşinde koşan küçük insanların hayatları ile birleştirerek anlatmıştır.

Avare Yıllar adlı roman Kemal Tahir’in  “Sağırdere”  adlı romanı ile de bir benzerlik göstermektedir. Bu romanda da köydeki sevgilisine kavuşamayarak köyünden ayrılan, şehre giderek şehirde yaşam mücadelesi veren sonra da tekrar köyüne dönen bir gencin mücadelesi anlatılmıştır. Sağırdere romanındaki bu kurgu ile Avare Yıllar adlı romanın kurgusu arasında bu yönden bir benzerlik vardır.

KONU 

Bireyin zorlu bir çocukluğun ardından yetişkinliğe geçişte yaşadığı doğrulan bulma mücadelesindeki korkuları, kaçışları ve geri dönüşleri

ROMANIN MEKÂNI

Romanın  mekanı Adana, Çukurova  ve İstanbul’dur.


ROMANIN KARAKTERLERİ 


Başkahraman İsimsiz Genç: Fakirlikten sıkılmış, ortaokulu bitirmemiş, fabrikada muhasebeci olan biri.
Gazi: Gencin yakın arkadaşı. Gencin aklını çelen biri.
Hasan Hüseyin: Gencin yakın arkadaşı. Gence iyi işler yapmasını öneren biri.
Boşnak Kız:14 yaşında, güzel, bir fabrikada dokumacı olarak çalışan bir kız

AVARE YILLAR ÖZETİ
Yorgi, amcasının kızıyla evlenip, kepekçi dükkânını kapatır. Fakat mahallelerindeki  futbol kulüpleri de kapanınca ne yapacağını şaşırmıştır.

Gazi ise başka bir kulübe geçmiştir. Bas kahramanımız VE tabi Hasan Hüseyin de başka bir takıma girerler. Bas Kahraman isimsiz birisidir. Babaannesiyle Adana'da yaşar. Annesi, babası ve kardeşleri Beyrut’tadır. Genç, Hasan Hüseyin ve Gazi ile iyi arkadaştır. Arkadaşları genci sigaraya da alıştırır.

Her gün okula deyip, köşeyi döndükten sonra kahveye giderler. Kahvede günü geçirdikten sonra eve döner. Artık okula gitmek yerine bir işe girip çalışmak isterler ve bir dokuma fabrikasında iş bulurlar ama önce işi öğrenmeleri ve sınavdan geçmeleri gereklidir. İşi öğrenip sınavı kazanırlar. Çalışmaya başlarlar. Bir gün bir iş kazası olduğu görürler. Dokuma işinde daha önce çalışanlara kazaları sorarlar. Bu kazanın insanı öldürebileceğini öğrenince işten çıkarlar. Birkaç gün sonra İstanbul'a gitmek isterler.

Hasan Hüseyin, gence Gazi'nin sözüne uymaması ister. O günlerde de babaannesi genci halasının yanına göndermek ister. Babaannesi halasına mektup yazar. Halası da bu işi onaylar ve yol parası yollar. Gazi gence halasının gönderdiği paranın kendilerine yeteceğini söyleyerek onun aklını çeler. Hasan Hüseyin'e haber vermeden İstanbul vapuruna binerler. Vapurda Zümrüt adında bir bayan ve ailesi ile tanışırlar. Kadın bunlara iyi davranır. Ne isteseler yapar. Birkaç günü mutlu geçirirler. Kadın ve ailesi portakal bahçelerinin olduğu şirin bir ilçede inerler. Kadının gidişine üzülürler. Birkaç gün sonra İstanbul'a gelirler.

Paraları azalmaya başlar. İstanbul’da eski arkadaşları Yirmi altılığı bulurlar. Yirmi altılık bir lokantada çalışır. Onun peşinden giderler. Lokantanın tavan arasında birkaç gün kalırlar. Yirmi altılığın patronu kızınca Yirmi altılıktan para isteyip oradan ayrılırlar. Sonra Gazi'nin tanıdığı Nevzat'ın yanına giderler. Nevzat bunların karınlarını doyurur.

Onları ağırlar. Gazi ve genç iş ararlar ve bulamazlar. Çaresiz bir şekilde Adana'ya dönerler. Döndüklerinde Gazi babasından, genç de babaannesinden fırça yer. Babası Gazi'yi çalışması için dayısının yanına gönderir. Tam da o günlerde gencin annesi Adana'ya gelir. Ona mutlaka okuması gerektiğini, bir baltaya sap olması gerektiğini söyler. Beyrut’ta işler yolunda gitmediği ve paraya ihtiyaç olduğu için annesi Adana'da para bulmaya çalışır. Bir zamanlar kendilerinin olan ve haksızca ellerinden alınan bir araziyi geri almaya çalışır. Mahkemeye başvurur, dilekçeler yazar. Fakat sonuçsuz kalır. Annesi genci okula gönderir. Genç okula isteksizce gider. Ailesinin sefillikle uğraşırken kendisinin okula gitmesinin lüks olduğunu düşünerek okulu bırakır. Gencin annesi çok üzülür ve hiç bir iş yapmıyorsan iş ara der. Genç sokaklarda boş boş dolanır.

Bir gün dedesinin arkadaşı onu görür ve evine çağırır. Orada birkaç gün yoksulluktan kurtulur. Sonra oradan da uzaklaşır. Annesi de Beyrut'a döner. Tekrar sokaklar da dolaşmaya başlar. Günler geçer. Bir fabrikaya muhasebe memuru olarak işe başlar. Yirmi dört lira doksan beş kuruşla babaannesine ve kendine bakar. Genç fabrikada çalışan bir kıza âşık olur. Her gün onu takip eder ve evlerinin önünde onu bekler. Kızın on dört yaşında ve Boşnak olduğunu öğrenir. Kız da genci sever. Bir gün gence beni istiyorsa babamdan istesin der. Genç de babaannesi ile gelip kızı istetir. Kızla evlenirler ve mutlu bir yaşamları olur.

 

ÖZET :  EMİNE SİMGE CAN

İLGİLİ YAZILARIMIZ

Orhan Kemal Hayatı Edebi Kişiliği Eserleri

Bereketli Topraklar Üzerinde Hakkında Konu Özet İnceleme Orhan Kemal

Baba Evi Romanı Hakkında Özeti Orhan Kemal

Avare Yıllar Roman Özeti Orhan Kemal

ESKİCİ VE OĞULLARI HAKKINDA ÖZET İNCELEME ORHAN KEMAL

Eskici ve Oğulları Hakkında Konusu Türü Orhan Kemal

Orhan Kemal ‘in Murtaza Hakkında Konu Özet İnceleme

Gurbet Kuşları Hakkında Konu Özet İnceleme Orhan Kemal

72. Koğuş Hakkında Bilgiler Konusu Özeti ve Orhan Kemal

El Kızı Hakkında Konu Özet ve Orhan Kemal

Cemile Romanı Orhan Kemal


[1] Hatice Turhan* Duygu Ak Başoğul, Orhan Kemal’in Avare Yıllar Adlı Romanı Üzerine Bir İnceleme, Ana Dili Eğitimi Dergisi, 1(4), 38-50. 38

[2] https://edebiyatvesanatakademisi.com/post/orhan-kemal-hayati-edebi-kisiligi-eserleri/74905

[3] https://edebiyatvesanatakademisi.com/post/orhan-kemal-hayati-edebi-kisiligi-eserleri/74905

0

1

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar