Dağa Çıkan Kurt ve Halide Edip Adıvar Hakkında

27.04.2020
Dağa Çıkan Kurt ve Halide Edip Adıvar Hakkında


Dağa Çıkan Kurt,  adlı eser Halide Edip Adıvar'ın 1918-1922 yılları arasında yazdığı otuz iki hikâye ve gezi notlarından oluşan bir eseridir.  Eser adını kitabında içinde yer alan Dağa Çıkan Kurt adlı öyküsünden alır. Kitaba da adını veren Dağa Çıkan Kurt adlı öyküsü 10 Ekim 1919’da yazılmıştır.

Bilindiği gibi ı Halide Edib Adıvar, 1916'da Cemal Paşa'nın daveti üzerine okul açmak üzere Lübnan ve Suriye'ye gitmiş, İstanbul’un işgaline 19 Mayıs 1919 günü Sultanahmet te yaptığı konuşma ile karşı çıkmış, daha sonra eşi Adnan Adıvar ile Milli mücadeleye katılmak için Anadolu ya geçmişti.  Milli Mücadele yıllarında Onbaşı rütbesi ile cephe gerisinden Anadolu Ajansı  muhabiri, Kızılay başkanı, hastabakıcı, gazeteci, savaş muhbirliği gibi görevlerde bulunarak cephe gerisinde pek çok olaya şahit olmuştu. [1] ( Bkz Halide Edip Adıvar Hayatı Eserleri Edebi Kişiliği)

 

Halide Edip Adıvar’ın Birinci Dünya Savaşı sonlarına doğru ve Kurtuluş Savaşı Dönemi’nde cepheleri ve köyleri dolaşırken gördüğü ve  çoğu bizzat şahit olduğu olayları ve Avrupa’da iken biriktirdiği anıları il bütünleştirerek 1918 -1922 yılları arasında hikâyeler halinde yazmıştı.  1922 yılında da yazdığı bu öyküleri kitap haline getirerek bastırdı.

Kitap I. Dünya Savaşı sonunda işgale uğrayan Türkiye ve Anadolu da verilen milli mücadeleyi Türk efsaneleri ve bozkurt motiflerine dayanarak anlatmıştır.

Kitapta en çok dikkati çeken hikâyeler, mütareke devri ile Yunan işgalinin yarattığı olayları konu edinenlerdir:  Kitapta yer alan öykülerden bazıları  “Dağa Çıkan Kurt, Duatepe,  Kurun Memleketinde,  Zeynebim, Zeynebim, Tanıdığım Çocuklardan,  Kabak Çekirdekçi,  Cehennem Dağı,  Cennet Dağı, Efenin Hikâyesi, Çakır Beyaz Ayşe, Emine’nin Şehadeti, Himmet Çocuk, Azizin Karısı.” Adlı hikâyelerdir.

Halide Edeip “ Bir yandan işgal ordusuyla, bir yandan da açlıkla, hastalıkla savaşan Anadolu halkının ve Kuva-yı Milliye birliklerinin serüvenleri, bu hikâyelerde Halide Edib’in cephe gerisi tanıklığır[2] ile dlie gelmiş, yazar bu hikâyelere kendisini Halide Onbaşı kimliği ile de katmıştır.

Eserdeki öykülerin geneli Kurtuluş savaşı yıllarında başımızdan geçen olaylar, savaş yıllarında kahraman Türk çocuklarının, anaların, askerlerin, gelinlerin yaşadıkları facialar, dramlar, çekilen, açlık, yoksulluk,  zorluklar ele alınmıştır.

İLGİLİ LİNKLERİMİZ

 

Sinekli Bakkal Basımı, Yazımı Konusu Çatışmaları Halide Edib Adıvar

Halide Edib Adıvar Kalp Ağrısı Konu Özet İnceleme

Halide Edip Adıvar Hayatı Eserleri Edebi Kişiliği

Vurun Kahpeye Roman Özeti ve İnceleme Halide Edip

ATEŞTEN GÖMLEK Özeti Halide Edip Adıvar

Sinekli Bakkal Özeti ve İnceleme Halide Edip

Mor Salkımlı Ev Hakkında Konu Özet İnceleme Halide Edip

Mor Salkımlı Ev Özeti Halide Edip

Sinekli Bakkal Basımı, Yazımı Konusu Çatışmaları Halide Edib Adıvar

“Halide Edip Adıvar Tatarcık Hakkında Konusu Özeti

Halide Edip Adıvar Zeyno’nun Oğlu Hakkında İnceleme ve Özeti

Halide Edib Adıvar Kalp Ağrısı Konu Özet İnceleme

Akile Hanım Sokağı Hakkında Konu Özet ve Halide Edip

Halide Edip Adıvar Yolpalas Cinayeti Konusu ve Özeti

Sevda Sokağı Komedyası Hakkında ve Özeti Halide Edip Adıvar

Seviyye Talip Hakkında Bilgiler Özeti ve Halide Edib

Dağa Çıkan Kurt ve Halide Edip Adıvar Hakkında

 

KAYNAKÇA


[1] https://edebiyatvesanatakademisi.com/post/halide-edip-adivar-hayati-eserleri-edebi-kisiligi/74594

[2] https://canyayinlari.com/kitapdetay/18209/daga-cikan-kurt/

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar