Halide Edib Adıvar Kalp Ağrısı Konu Özet İnceleme

08.03.2020

Halide Edib Adıvar Kalp Ağrısı Konu Özet İnceleme

 

 

Halide Edib Adıvar Kalp Ağrısı

Kalp Ağrısı, adlı roman ilk kez 1924 yılında Vakit Gazetesinde tefrika edilen ve aynı yıl için de kitap halinde ilk baskısı yapılan ve “Halide Edip Adıvar ’ın dokuzuncu romanı olmaktadır.

Aşk romanı karakterindeki roman arka planında Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşu ve ilanı yıllarında Türkiye’yi de sosyal yönden betimlemiş olmaktadır.  Genç bir kızın arkadaşı için yaptığı özveri üzerinden tutkulu bir aşkı konu edinen roman özellikle gençlik romanı hüviyetinde aşk konulu bir romandır.

Çok yakın iki genç kızın aynı adama aşı olması konusunu işleyen roman, yayınlandığı yıllarda genç okurlar tarafından bir hayli ilgi görmüş, romanın görmüş olduğu bu ilgi sonrasında yazar bu romanının devamı olabilecek şekilde  Zeyno’nun Oğlu  adlı romanını yazmıştır. 

İlk baskısı eski harflerle basılan roman sonraki yıllarda yeni harflerle de basılmış yazarın bur romanı sonraki dönemlerde de bir hayli ilgi görmüştür.

Roman anlatım tekniği olarak esas kişisi Zeyno’nun olayları babasına anlatması daha sonra da anlatamadıklarını günlük halinde anlatması tekniği ile yazılmıştır. Roman ana kahramanı olan Zeyno’nun bakış açısından aktarılır.

ROMANIN KONUSU

Zeyno, Hasan’a âşıktır ve onu aşırı bir şekilde kıskanan bir kızdır.  Kıskançlığı yüzünden intihara bile yeltenmiş olduğu halde, Hasan'a olan aşkından dolayı yataklara düşen en yakın arkadaşı Azize için Hasan’a olan aşkından vazgeçmeye karar verir.  Hasan, Azize'yi çok sevse de Azize’ye âşık değildir. Ve Zeyno’yu tercih etmeye hazırdır

ROMANDAKİ ŞAHISLAR

Zeyno: Arkadaşı  için aşkından vazgeçen  iyi eğitim almış  fedakar bir kız. Asıl adı Zeynep’tir. Zeyno en sonunda  bir subay olan  Muhsin Bey ile evlenir.

Hasan:  Güçlü, yakışıklı, uzun boylu Azize’nin yeğeni olan Türk subayıdır. Zeyno ‘ya  aşık olmuş ama Azize canına kıymasın diye  Azize ile evlenmeyi kabul etmiştir.

Azize: Çok güzel ve narin bir İstanbul kızıdır. Hasan’a aşıktır ve onunla evlenmek istemektedir.

Saffet: Zeyno’nun  ilk nişanlısı, Zeyno’yu deli gibi seven  ama Saffet aşkına karşılık bulamayan bir doktor..

Dora: Zeyno’ya  çok benzeyen, aşka da inanamayan  ama bedeni arzular  için Hasan’la ilişkiye giren bir kadı

KALP AĞRISI ÖZETİ

Mudanya Konferansının ilanı sevinçle kutlanırken, Zeyno  en yakın arkadaşı Azize’nin yanındadır.  Zeyno ‘nun babası doktordur ve kendisi de, Dr. Saffet ile nişanlıdır.  Çok güzel bir genç kız olan en yakı arkadaşı  Azize bir Türk subayı olan yeğeni Hasan ile evlenmek planı yapmaktadır.

Azize, yeğeni Hasan’ı yalıya çağırmış ve onu kendine aşık etmeyi tasarlamıştır.  Bu yüzden Hasan’ı yalısına davet eder. Hasan yalıya gelimiş ve burada Zeyno ile de tanışmıştır. Zeyno iyi eğitimli çok kitap okuyan kültürlü bir kızdır ve bu yüzden de Hasan’ı çok etkilemiştir.  

Azize’nin Hasan’la yalnız gezmesine annesi izin vermez. Bu yüzden Azize her fırsatta Zeyno’ya yalvararak kendilerine katılmasını söyler. Birgün salı gezisine çıkarlar. Zeyno çok sıkılır ve sal ile oradan uzaklaşır. Hasan onu takip eder ve yarış yapma teklifinde bulunur. Zeyno kabul eder. Yarışma sonucunda berabere kalırlar. Bu yarışmalar yenilerini takip eder. Zamanla Zeyno ile Hasan arasında bir yakınlaşma başlar.

Günler geçtikçe Zeyno Hasan’a aşık olduğunu anlar.  Saffet ile nişanlı olduğu için de Hasan ile Saffet arasında bir ikilem yaşamaktadır. Üstelik Hasan ve Azize; Saffet ile Zeyno çifti olarak her fırsatta birlikte olmaya başlamışlardır.  Çiftler akşamları buluşmakta birlikte danslar etmekte, sandala ve sallara binmekteler, otomobil gezileri yapmaktalar ve  yemekler yemektedirler.  Bu sayede Hasan ile Zeyno’nun arasındaki gizli aşk da alevlenir.

Azize,  Hasan’la çok iyi anlaştığını ve onunla evlenmek istediğini belli etmeye başlamıştır. Bunu anlayan ve bilen Zeyno’nun tüm dünyası yıkılmıştır.  Hasan’a âşık olduğunu anlayan Zeyno bir müddet onlardan uzaklaşıp Yeşilköy’e gider.  Ama Hasan ile Azize onu ziyarete gelmişlerdir.

 Bu defa da Hasan Zeyno ve Azize Yeşilköy’de her sabah ava çıkmaya başlarlar. En sonunda Hasan Zeyno’ya evlenme teklif eder. Zeyno hemen  karşı çıkararak Azize’nin  onu deli gibi sevdiğini i ve onunla evlenmek planları yaptığını anlatır. Hasan ise durumu bildiğini ama Azize’yi sevmesine rağmen ona âşık olmadığını anlatır.

En sonunda Azize, Hasan’a evlenme teklifi yapmış ama Hasan kabul etmemiştir.  Bunun üzerine bir gece kendisini rıhtımdan denize atıp intihar etmiş ama bir balıkçı görüp ölümden kurtarmıştır. Bu olay üzerine Hasan , Azize ile evlenmeyi kabul eder.  Hasan ile Azize blayı için Avrupa’ya gitmişlerdir.

Zeyno ,  ise Hasan’a olan  aşkından dolayı  büyük bir aşk acısı içine düşmüştür. Azize ona sürekli mektup atmakta. Viyana’da çok mutlu olduklarını ona anlatmaktadır.  

Fakat gerçek tam olarak da o şekilde değildir. Hasan,  Viyana’da iken  Zeyno’ya çok benzettiği Dora ile tanışmış  ve o kadınla birlikte gezip tozmaya başlamıştır.  Azize bu yüzden Hasan’ı çok kıskanmış ve Hasan ile tartışmaya başlamıştır. Hasan sırf  Zeyno’ya benziyor diye Dora adındaki kadın ile karısını aldatmıştır.

 Bu sırada Zeyno’nun nişanlısı Saffet, aralarcındaki bağın zayıfladığını fark edip Zeyno’dan ayrılmış, Zeyno da babasının arkadaşı  Kurmay Subay Muhsin Bey ile tanışıp ona âşık olmuştur. Muhsin hem Saffet gibi aydın ve bilgili birisidir. Üstelik Hasan kadar Zeyno’ya âşık olmuştur.

Azize hamile olmuş ve Hasan da Dora ile olan ilişkisini kesmiştir. Zaten Dora aşk inanmayan ve sadece cinsel temas için Hasan ile birlikte olan bir kadındır. Hasan, Azize ile deli gibi ilgilenmeye başlamıştır. Çünkü Azize çok hastadır ve doğum yaparsa ölecektir. Fakat Azize doğum yapmayı tercih etmiştir.

Hasan iznini uzatmak için İstanbul’a gelmiş Muhsin Bey ve Zeyno ‘yu görmüştür.  Zeyno, Muhsin Beyi çok  sevmekte ve onunla evlenmek istemektedir. Hasan, Viyana’ya geri dönmüştür ama Azize günden güne ölmektedir…

İLGİLİ LİNKLERİMİZ

 

Sinekli Bakkal Basımı, Yazımı Konusu Çatışmaları Halide Edib Adıvar

Halide Edib Adıvar Kalp Ağrısı Konu Özet İnceleme

Halide Edip Adıvar Hayatı Eserleri Edebi Kişiliği

Vurun Kahpeye Roman Özeti ve İnceleme Halide Edip

ATEŞTEN GÖMLEK Özeti Halide Edip Adıvar

Sinekli Bakkal Özeti ve İnceleme Halide Edip

Mor Salkımlı Ev Hakkında Konu Özet İnceleme Halide Edip

Mor Salkımlı Ev Özeti Halide Edip

Sinekli Bakkal Basımı, Yazımı Konusu Çatışmaları Halide Edib Adıvar

“Halide Edip Adıvar Tatarcık Hakkında Konusu Özeti

Halide Edip Adıvar Zeyno’nun Oğlu Hakkında İnceleme ve Özeti

Halide Edib Adıvar Kalp Ağrısı Konu Özet İnceleme

Akile Hanım Sokağı Hakkında Konu Özet ve Halide Edip

Halide Edip Adıvar Yolpalas Cinayeti Konusu ve Özeti

Sevda Sokağı Komedyası Hakkında ve Özeti Halide Edip Adıvar

Seviyye Talip Hakkında Bilgiler Özeti ve Halide Edib

Dağa Çıkan Kurt ve Halide Edip Adıvar Hakkında

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar