05.06.2015
Demir Ökçe özgün adı ile The İron Heel - ABD'li yazar Jack London tarafından ilk kez 1908'de yayınlanan olumsuz yaklaşımlı ütopik bir romanıdır.
Çocukluk ve ergenlik yıllarında serserilikten, gezgin işçiliğe, doklarda hamallık yapmaktan, gemi işçiliğine hemen her türlü işte çalışmış olan Jack London, sosyalist eğilimli bir yazardı. 1890 da itibaren Sosyalist olmak eğilimi bir yıl devam ettiği fakülte yıllarında biraz daha güçlenmiş Klondike’deki altın aram serüveni günlerinden sonra oturduğu ev sahibinin sayesinde Karl Marks ile Nietzsche ve Spinoza’nın hayranı olup çıkmıştı. “Sosyalizm Nedir?” diye makaleler bile yazdı. [1]
Kendisinin ergenlik yıllarına kadar bizzat yaşadığı ezilen kesimin mücadeleleri, haklarının nasıl yenildiğini, günde iki üç işte çalışırken dahi yaşadıkları geçim sıkıntılarını, çocukların kendi kaderlerine nasıl terk edildiklerini anlatan Uçurum İnsanları adlı romanını yazmak için Londra’ya kadar gitmiş, bir müddet yoksulların semtinde onlar gibi yaşamıştı. [2]
Çok satan romanları sayesinde kendisi de zengin biri olana kadar oligarkların ezici gücü altında ezilmiş olan Jack London bu romanında kapitalist sistemin ezici gücü ve sömürüsünden söz ederken bencillik duygusunun ortadan kalkmadıkça ideal sosyalizmin de bir düş olduğunu vurgulamaya çalışmıştır.
Roman Birleşik Devletler’ de oligarşi tiranlığın kronik yükselişinin anlatırken "Modern negatif ütopyalardan en ilki olma özelliğini de göstermiş, " [3]Jack London bu romanında sosyalist görüşlerini açıkça ortaya koymuştur. Roman, Faşist yapılanma ve kapitalizmin ürünü burjuvaların “dünyayı nasıl vahşete sürükleyeceğini ve bunun karşısındaki devrimci duruşun nasıl olması gerektiğini “ kurgu sal olarak anlatmaktadır.
Yazarın bu romanı özellikle sosyalistler tarafından özellikle ilgi gördü. Ancak yazar bu romanın bazı bölümlerini “ Piskopos’un Gördüğü Hayalet” eserden aldığı iddiaları ile de suçlanmıştı. Bu nedenle eserin diğer baskılarında intihal olduğu için suçlanan o bölümler bizzat yazar tarafından eserden çıkarılmıştır. [4]
George Orwell’in Bin Dokuz Yüz Seksen Dört adlı romanına esin kaynağı olan Demir Ökçe, geleceğin dünyasında yer alacak olumsuz değişimleri konu edinmiştir. Eserdeki kehanetler Marks’ı bile aşacak boyuttadır.
Jack London bu kitabında “ Tröstleşmiş büyük Burjuva'ya kadar ezen-ezilen ilşkilerini ele alıyor. Jack London ezilen sınıflara yani onun tanımıyla Uçurum İnsanlarına, Köylü Sınıfına, İşçi Sınıfına, Küçük Burjuvaziye; Tröstleşmiş Emperyalist Burjuvazi'ye karşı birlikte mücadele çağrısı yapıyor. Politik-Kurgu sayılabilecek bu roman yazarın isabetli tahminleriyle bir kurgudan öteye geçip doğrulanmış bir kehanet olmayı hak ediyor.” [5]
KAHRAMANLARI
· Ernest : Olayın kahramanı sosyalist düşünceli bir işçi
· Avis : Ernest’in eşi. Zengin bir ailenin kızıyken sosyalist olur.
· Jackson : Mesai saatinde kolunu makineye koparttıran sakat kalan işçi
· Piskopos Morehouse: Kilisenin, işçileri savunduğunu, kilisenin kapitalistlerden yana tavır sergilemediği görüşlerinden vaz geçtiği için . Aforoz edilen din adamı
· Dr. Hammerfield: kapitalizme kurban olmuş sosyolog
· Albay Van Gilbert : büyük şirketlerin avukatı
ESERİN ÖZETİ
Ernest , genç dinamik, yakışıklı atak ve tutuğunu koparan bir sendika yöneticisidir. Herşey , Ernest’in genç,güzel ve kültürlü bir genç kız olan Avis’a aşık olmasıyla başlar. Avis, zengin ve kültürülü bir ailenin kızıdır. Bu sınıf farkına rağmen Ernest zekası ve üslubuyla genç kızı etkilemiştir. Kızın aristokrat ailesi Ernest’in sınıf mücadelesine girmesine neden olacaktır.
Ernest’in düşüncelerine göre kapitalist sistem insanları ayrımcılığasürüklemekte, sömürdükten sonra bir paçavra gibi nasıl savurmaktadır. Ernest bu fikirlerini Avis’e açıklar. Avis’in oligarkbabasına da bu düşüncelerini cesaretle anlatmıştır.
Avis , Ernest’e aşık olmuş Avis’in babası da girişken ve nerede ne konuşmasını bilen bu delikanlıya hayran olmuştur. Ernest işçilerin çalışma koşulları, uzun çalışma süreleri, sosyal yönden yetersizlikleri ile kapitalist sistem eleştirmekte , para babalarının, devletin yöneticileri, askerler; ,kiliseler, basın ve mahkemelerri elde ederek oligarşik bir yapı oluşturduklarını ve bu yapı ile işçi kesimi ve halkı sömürdüklerini savunmaktadır.
Kilisenin dini sömürü, askerin kaba kuvvet, mahkemelerin baskı aracı, basının sansür, devlet yönetiminin de insani sömürüye imza attığını ve bu kurumların içli dışlı olduklarını ve bu makenaizmaların iş adamlarının ve servetlerinin yörüngesinde hareket ettiklerini dile getirmektedir Ama Ernest’e göre örgütlü bir işçi sınıfı ve ''Örgütlü bir halkın karşısında hiç bir kuvvet duramaz'' Ernest bu düşüncelerini aktarmak için toplantı üzerine toplantı yapar.
Kahramanımızın yanlış yolda olduğunu ve esasında çözümün uzlaşıda olduğunu savunanlar da vardır. Toplantıların çoğu oligarşik yapı tarafından dağıtılır. Kilise sosyalizmin Tanrı yasalarına aykırı bir ateizmi savunduğunu ortaya atarak kitlelerin katılımını engellemek ister.Asker zor kullanarak bu fikri savunan önderleri tutuklar ve toplantıları kaba kuvvetle dağıtır.Mahkemeler suçlu ilan ettikleri kişileri en üst sınırdan cezalandırır. İş adamları toplantı yapan ve greve çıkan işçileri birer birer işten atar.Basın yayın organları düzen lehine kara propaganda yapıp dilediğince sansür uygular.Devlet yönetimi bütün yazılı dergi ve kitapları toplattırır.
''Demir Ökçe'' önüne kattığını yok eden vkitleleri hizaya getiren oligarşik bir yapıdır. Ernest bürokratlarla,generallerle,valiler ve işverenlerle uzun uzun tartışmış ve düşünceleriniaktarmıştır. Devrim düşüncesini Amerikanın belirli semtlerinde benimsetir ve Chicago sokak savaşları çıkar.
Am işçi güruhu acımasız oligarşinin demir ökçesi altında ezilmiştir.
YAZARIN DİĞER ROMAN İNCELEMELERİİLGİLİ SAYFALARIMIZ
Jack London Hayatı Edebi Kişiliği Eserleri
Martın Eden ve Özeti Jack London
Vahşetin Çağrısı ve Özeti Jack London
Demiryolu Serserileri Romanı Ve Özeti Jack London
Demir Ökçe Romanı Hakkında ve Özeti Jack London
Uçurum İnsanları Konusu ve Jack London Hakkında
Beyaz Diş Hakkında Konu Özet İnceleme Jack London
Denizin Çağrısı Hakkında Konu Özet İnceleme Jack London
Deniz Kurdu Hakkında Konu Özet İnceleme Jack London
Yıldız Gezgini Hakkında Konu Özet İnceleme Jack London
Ademden Önce Hakkında Konu Özet İnceleme Jack London
Midas’in Müritleri Öyküler ve Özetleri Jack London
Ateş Yakmak Öyküsü Hakkında Özet İnceleme Jack London
Jack London Kızıl Veba Romanı Hakkında ve Özeti
Sirk Köpeği Konusu Hakkında Özeti Jack London’
KAYNAKÇA
[1] https://edebiyatvesanatakademisi.com/post/jack-london-hayati-edebi-kisiligi-eserleri/147544
[2] https://edebiyatvesanatakademisi.com/post/ucurum-insanlari-konusu-ve-jack-london-hakkinda/84873
[3] ttps://www.idefix.com/kitap/demir-okce-jack-london/tanim.asp?sid=Y100OE8K60Q5NUEVJNKN
[4] https://www.haberler.com/jack-london/biyografisi/
[5] Deniz Eren ERİŞEN, Demir Ökçe Kitap Özeti (özgün araştırma)
Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın