Gol Kralı Romanı Konusu Özeti ve Aziz Nesin

24.11.2019

Gol Kralı Romanı Konusu Özeti ve Aziz Nesin

 

GOL KRALI ROMANI VE AZİZ NESİN HAKKINDA

 

Gol Kralı, Aziz Nesin’in ilk baskısı 1957 yılında Kemal Tahir ile birlikte kurdukları yayınevi olan[1] Düşün Yayınları tarafından İstanbul da yapılan bir romanıdır.  Gol Kralı adlı roman 1970[2] yılında bizzat Aziz Nesin tarafından yeniden düzenlenerek yeni hali ile de ilk baskısını görmüştür.

Gol Kralı adlı romanı Aziz Nesin’in “Kadın Olan Erkek”  adlı 1955 yılında basılan romanından sonraki ikinci romanı[3] olmaktadır.  Yüzden fazla eseri olan, yazdığı kitapları 2010 lu yıllara kadar 6. 500. 000 den fazla satan bir yazar olan Aziz Nesin, popülizme karşı çıkan, eserlerinde popülist kültürle alay eden ama son derecede popüler bir yazar olarak Türk Edebiyatında eserlerinden en çok para kazanan bir yazar olmayı da başarmıştır. [4]

Türk mizah edebiyatının en önemli çağdaş ustalarından olan Aziz Nesin çok farklı konularda ve edebi türlerde eser vermiş bir yazar olsa da tüm eserlerinde toplumu ve toplumun bir parçası olan bireylerin üzerinden popüler kültürün yozlaştırdığı değerlerimizi ortaya koymuştur. Aziz Nesin eserlerinde, popüler kültürün aracı olan insanların içine düştükleri k çirkeflikleri kara mizah yoluyla anlatmak isteyen bir yazardır.  Damda Deli Var (1956)  Deliler Boşandı  (1957) Toros Canava (1957)  Ah Biz Eşekler (1960) Mutlu Kedi Bayan Maymun , Dayanın Yurttaşlarım Kadın Olan Erkek  (1955)) Zübük  (1961) Şimdiki Çocuklar Harika(1967) gibi mizahi öyküleri ve çıkardığı Marko Paşa ve Zübük gibi dergileri ile de haklı bir şöhret bulmuştur.

Aziz Nesin Gol Kralı adlı eserinde popüler kültürün çok yücelttiği futbol ve futbolcu merakı ile futbol sektörünün arka planındaki çirkeflikleri, dev futbol panayırını, arka planda toplumsal ahlak ve toplumsal çürümenin boyutlarını güldürürken ağlatacak düzeyde ortaya koymaya çalışmıştır.  

Futbol hayranları kızlar, kızların aile yapıları, Sarı oğulları ailesi, futbolcular, antrenörler ve futbola hayran olan kitlenin üzerinden toplumun aynasını gösteren Aziz Nesin, bir yandan futbol dünyasını anlatırken, diğer yandan da toplumun ne kadar değersiz şeyi değerli gördüğü, ne kadar değerli olan şeyleri de değersiz gördüğünü toplumun suratına çarpmaya çalışmıştır.

 

GOL KRALI OYUNU  VE FİLMİ 

Roman özellikle 1970 yılındaki baskısında sonra dikkat çekmeye başlamış Sait Hopsait adı ile tiyatroya da uyarlanan roman birçok kez oyun olarak da sahnelenmiştir.

İlgi çekici konusu nedeni ile sinemaya da uyarlanan roman Kartal Tibet’in yönetmenliği ve Memduh Ün’ün yapımcılığında Kemal Sunal’ın başrolünü oynadığı bu film Gol Kralı adıyla 1980 yılında gösterime gitmiştir.[5]

 

ROMANIN KONUSU

Üç göbek öncesi dedesi sadrazam olan Sait,   iç çamaşırı fabrikatörü Ferferik ailesinin kızı Sevim’e ilk görüşte âşık olur.  Futboldan çok futbolcu aşığı olan Kerkenez Sevim, bekâr bir kız iken birkaç kez hamile kalınca ailesinin de baskısı ile salak ama zengin bir koca adayı arayışına girer.  

Aradığı tüm özelliklerin Sait de  var olduğunu gören Sevim Sait ile nişanlanıp futbolcu koleksiyonu  yapmaya devam ederken kendisine de nişanlı kılıf da bulmuştur.  Nişandan sonra Sevim ‘i bulmakta zorlanan Sait,  hatta onun alaylarına maruz kalan Sait, büyük bir futbolcu olmaya karar verir.

ROMANIN ÖZETİ

Sporun birçok dalı ile ilgilenmekte olan Ferferik Ailesinin biricik kızı  Sevim, aslında  spordan  çok sporculara meraklı  biridir.  Sosyete aleminde spora olan merakı ile ünlenen Sevim’in sosyetedeki adı ise Kerkenez’dir.  Sevim’in bu tutkusu onu sporcuların maskotu haline getirmiş, sporcularla çektirdiği resimler yüzünden herkes tarafından tanınan biri olmuştur. Sevim en sonunda futbolculara merak sarmış ve futbolcular ile iç çamaşırları ile pozlar vermeye de başlamış babası Hasip Bey ise çok korktuğu karısına karşı çıkmadığı için Sevim’in bu işlerine karışmaktan imtina etmektedir.

Aslında iç çamaşırı fabrikası sahibi olduğundan ve ülkenin en tanınmış iç çamaşırları o ürettiğinden dolayı kızı Sevim’in verdiği bu pozlar onun da işine gelmekte Sevim bir anlamda babasının ürünlerinin reklamlarını da yapmaktadır.

 Bekar olduğu halde çeşitli yaramazlıklar yapan Sevim birkaç kez hamile kalmış, Sevim Kerkenez,  son zamanlarda Tozkoparan Spor’un gözde beki Duvar Ahmet’e ilgi duymaya başlamıştır. Sevim birkaç kez hamile kalınca annesi de durma müdahale edip Sevim’i eve kapatır ve Sevim için hem enayi hem de uygun bir koca bulmaya karar verirler. Sevim de buna karşı çıkmaz. Çükü enayi biri ile evlenirse enayi koca sayesinde sporculardan koleksiyon yapma işine daha rahat devam edebilecektir.

 Koca avına çıkan Sevim,  tesadüf eseri Sait Sarıoğlu ile karşılaşır. Sait, Sevim’in aradığı tüm enayilikleri üzerinde taşıyan üstelik de zengin bir salaktır.  Sevim, bir yandan  “ daha da salağını bulamam “  diye düşünürken diğer yandan da “ acaba salak numarası mı yapıyor”  diye de şüphelenmektedir.

Sait Sarıoğlu,  Paris’te yüksek matematik tahsili yapmış zayıf ve uzun boylu ve gözleri ileri derecede bozuk bir adamdır.   Sait,  kaybolan çoraplarını bile hesaplamalar yaparak bulan insanların niyetlerini dahi bu yöntemle çözen garip bir adamdır.  Sait’in ailesi zengin ve köklü bir ailedir ve üçüncü kuşaktan dedesi sadrazamlık yapmıştır. 

Kadınlar konusunda tecrübesiz bir adam olan Sait, Sevim’in tezgâhına hemen düşüvermiştir. Sevim’in evi sporcularla dolu bir panayır yeri gibidir ve Sait, Sevim’in çok geniş bir ailesi olduğunu hesaplayarak sevinmiştir.   Sait, bir öpücük ile Sevim’i hamile bıraktığını a Duvar Ahmet’ten öğrenip çok sevinmiş ama bunun nasıl olabileceğini de pekiyi anlayamamıştır.

 Sait, bunun üzerine teyzesi Berrin’e açılarak Sevim ile evlenmek istediğini söyler.  Berrin de aileyi toplayıp Sait’in talebini duyurur. Lakin Sevim’in bir öpücük ile hamile kalacağına inanmayan ailesini de Şükran Halası ikna etmiş tıbbi olarak mektupla hamile kalınabileceğini modern tıp ilmi ve doktor raporlarına dayalı örnekler ile izah etmiştir. Böylece Sait ile Sevim’in nikâh hazırlığına başlanır.

Fakat nişandan sonra Sevim, Sait’in gözüne gözükmez olur. Sait onu sadece maç saatlerinde bulabilmekte, Tozkoparan her gol attığında Sevim onun kucağına oturup öpücüklere boğmaktadır.  Bunun üzerine Sait, sadece iyi bir futbolcu olursa Sevim’in gözüne girebileceğini anlar.

Sevim’e futbolcu olacağını söyleyince de Sevim onunla dalga geçer. Bunun üzerine Sait müthiş derecede hırslanır.  Ama Sevim hemen bir plan da yaparak Duvar Ahmet’in onu iyi bir futbolcu yapacağını söyler. Böylece bu enayinin parasını da yiyebileceklerdir.  Duvar Ahmet, onu çalıştırmaya başlar. Sait artık spor gazetelerini de okumaya başlamıştır. Gazeteler Kerkenez Sevim ile Duvar Ahmet’in aşkları ile ilgili haberlerle doludur.  İnsanlar,  bakanların bile adını bile bilmemekte ama sporcuların ayakkabı numaralarını dahi bilmektedir.

Duvar Ahmet, Sait’in bir hayli parasını yedikten sonra onu çalıştırıcı Thomson’a yollar.  Thomson önce onu muayene ettirir ve Sait’in sağlık sorunlarını bulup o sorunlarını hormon tedavisi ile düzelttirir. Sit git gide güçlenmekte ve antrenmanlarda başarı göstermektedir. Fakat Sait’in gözleri hala ileri derecede miyoptur ve Sevim’in evine gittiğinde kaynanasını Sevim zannederek öpmekte hatta yatağa da atmakta, durum ortaya çıkınca da kaynanası, bu duruma kızının hatırı için itiraz etmediğini söylemektedir.  Nişanlısını başkasıyla karıştırma işi biraz dallanıp budaklanmış evine hiç gelmeyen akrabaları dahi çoğalamaya başlamıştır.

 Sevim durumu fak edince Sait ile hemen evlenmek ister ama Hacetbaba kulübü Sait’e transfer teklifi yapmış Sait’te meşhur bir golcü olmadan Sevim ile evlenmeye itiraz etmiştir. Önce büyük bir golcü olacak ondan sonra Sevimle evlenecektir. Hacetbaba da meşhur bir golcü olur ve hopsayttan goller attığı için Sait Hopsait adıyla meşhur olmuştur. Bu sırada futbolcu avcısı olan İspanyol Aysel’le de tanışmış her gece onunla olmaya başlamıştır.

Kerkenez Sevim enayi zengin kocayı elinden kaçırdığı için pişmandır.  Sait Hopsait ile Duvar Ahmet’in takımları karşı karşıya gelince Sevim nişanlısı Sait Hopsait’in takımını tutmaya karar verir ve Sait’in yanına gelir fakat. Sait’in yanında İspanyol Aysel vardır ve Sevim ile Aysel kavga ederken Sait onlara aldırmayıp maçına çıkar. Çamur kaplı sahada oynanan oyunda Duvar Ahmet sakat kalıp futbola veda etmiş,   Sait ise gol kralı olmuştur. Sevim maçtan sonra gelip Sait’i eve davet eder. Ama Sait onu reddedince Sevim nişan yüzüğünü fırlatıp Sait’in ona yalvaracağını zanneder.....

 
 Aziz Nesin İLE İLGİLİ LİNKLERİMİZ

·         Medeniyetin Yedek Parçası

·         Fil Hamdi Nasıl Yakalandı  (1956)

·          Damda Deli Var (1956)

·          Deliler Boşandı  (1957)

·         Toros Canava (1957)

·          Ah Biz Eşekler (1960)

·         Mutlu Kedi

·         Bayan Maymun

·         Dayanın Yurttaşlarım

·         Kadın Olan Erkek  (1955))

·         Zübük  (1961)

·         Şimdiki Çocuklar Harika(1967)

·         Tatlı Betüş  (1974)

·         Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz  (1977)

·         Tek Yol  (1978)
Bir Çin Hikâyesi 

·         Memleketin Birinde Sadrazam Eşek

·         Nişan Alan Eşek 

·         Kargaların Seçtiği Padışah

·         Toros Canavarı (1963)

Aziz Nesin Tüm Şiirleri:  ttps://edebiyatvesanatakademisi.com/category/aziz-nesin-siirleri/413

KAYNAKÇA


[1] https://edebiyatvesanatakademisi.com/post/aziz-nesin-hayati-mizahi-yonleri-ve-eserleri/75067

[2] Engin İspir, AZİZ NESİN’İN ROMANLARI ÜZERİNE  BİR İNCELEMEhttps://docplayer.biz.tr/105371949-Aziz-nesin-in-romanlari-uzerine-bir-inceleme.html

[3] https://edebiyatvesanatakademisi.com/post/aziz-nesin-hayati-mizahi-yonleri-ve-eserleri/75067

[4] Şahamettin Kuzucular, https://edebiyatvesanatakademisi.com/post/aziz-nesin-hayati-mizahi-yonleri-ve-eserleri/75067

[5] https://www.beyazperde.com/filmler/film-242214/

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar