Kerâmât-ı Ahî Evran ve Aruz-ı Gülşehrî

10.09.2020

 

Gülşehri- Kerâmât-ı Ahî Evran ve Aruz-ı Gülşehrî

Kerâmât-ı Ahî Evran: 

167 beyitlik bir mesnevidir. Gülşehri’nin Şeyhi olan Ahi Evren’in menkıbeleri hakkında yazdığı bir mesnevisidir.

Eserde Ahi Evran  ile cömertliğiyle tanınan Hâtim et-Tâî ile mukayese edilir. Mesnevinin 1301’den sonra yazıldığı tahmin edilmektedir. Çünkü eserde Felek nameden bazı bölümler de vardır. Felek namedeki bazı konular daha da genişletilmiştir. Bu durum da eserin 1302 yılında yazılmış olan Felek nameden daha sonra yazıldığını ortaya koymaktadır. Eser hem Gülşehri hem de  Ahi Evran  hakkında önemli kaynak bilgiler  de sunmaktadır. Esre bu açıdan da önemlidir.

Bu küçük mesnevi Y. B. Halil’in  Fütüvvetnamesi içinde yer alır.

Eser, Franz Taeschner tarafından ilk olarak “Ein Mesnevî Gülscheris auf Achi Evran (Kerâmât-ı Ahî Evrân Tobe Şerâhu) adıyla (Hamburg 1930) yayımlanmıştır. Rıfat Yelkenci bu eserin daha düzgün ve tam bir nüshasını bulmuş, bunun üzerine  Franz Taeschner eserini bu nüsha ile tamamlayarak 1955’te yeniden yayımlamıştır. Raif Yelkenci ve Agâh Sırrı Levend, bu eserin Gülşehrî’ye ait olmama ihtimali üstünde de durmuştur.

Aruz-ı Gülşehrî:

Farsça olarak kaleme alınan on altı varaklık Farsça yazılmış,  bir risaledir. Eserde çeşitli aruz kalıplarının terkip ve teşkilinden bahsedilmekte ve bunlarla ilgili örneklere yer verilmektedir. Bu risale, ilk defa, Kilisli Rıfat Bilge tarafından bulunup ilim âlemine tanıtılmıştır. Eserin bilinen tek yazma nüshası Millet Kütüphanesi’nde Farsça yazamlar bölümü, numara 517 de kayıtlıdır.  

Kudûrî Tercümesi: 

Gülşehrî, Mantıku’t-Tayr adlı eserinde Kudûrî’yi nazmen çevirdiğini yazar. Fakat bu eser elimize geçmemiştir.

Gülşehri Hayatı Edebi Yönü Eserleri

Mantıku't Tayr Hakkında Alıntılar Attar ve Gülşehri

Gülşehri Felekname Ve Diğer Eserleri

Gülşehri Mantıku't Tayr Mesnevisi

Gülşehir Nevşehir

Gülşehri- Kerâmât-ı Ahî Evran ve Aruz-ı Gülşeh

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar