Haldun Taner Bir Motorda Dört Kişi Hakkında Konu ve Özeti

23.10.2019

Haldun Taner Bir Motorda Dört Kişi Hakkında Konu ve Özeti

 

 

 

 ÖYKÜ KONUSU VE YAZARI HAKKINDA BİLGİLER

 Haldun Taner ilk öyküsü Haldun Yağcıoğlu takma ismiyle 1946’da yayımlamış 1950 yılına kadar daha ziyade yazdığı öyküleri ile tanınmıştı.    Şişhane’ye Yağmur Yağıyordu  adlı öyküsü ile New York Herald Tribune Gazetesi’nin 1953’te İstanbul’da düzenlediği öykü yarışmasında birincilik ödülünü de almış ama sonraki yıllarda daha ziyade yazdığı, oyun, skeç, kabare, senaryo, hiciv, fıkra türlerinde de örnekler vererek çağının en popüler yazarlarından birisi haline gelmişti.

En basit en sıradan olaylardan hareketle, hükümetin, devletin ve sosyal hayatın çarpıklıklarını müthiş bir ironi ile ortaya koymakta çok mahir olan Haldun Taner bu öyküsünde de çok basit bir olay içinden insanların haleti ruhiyelerini faş edecek, yüzeydeki maskelerini döküp altlarında gerçek ruhi suratlarını ayan etmeyi başarmıştır. 

İroni ve doğruyu zıddından gösterme mahareti Haldun Taner'in tüm eserlerinde gözüken bir özelliktir. Bu hususiyetler yazarın bu eserinde de kendini göstermektedir. 

Çok basit ve sıradan olaylar gibi gözüken şeylerden çok önemli ironik durumlar ve vakalar çıkarmayı başaran bir yazar olan Haldun Taner, insanların ve sosyal hayatın garip yanlarını bulup ortaya çıkarmak ve tüm bunlara güldürürken düşündürten bir yapıda eserler oluşturmak konusunda çok ustalaşmış bir yazarımızdır.

Yazar bu öyküsünde de bu özelliğini başarı ile ortaya koymuş bir tekne içinde boğulma tehlikesi geçiren toplumun dört ayrı katmanını temsil eden dört ayrı insanın davranışlarından insanı ve insanlığı anlatabilecek çok çeşitli dersler ve çarpıkları ortaya koymayı başarmıştır.

Haldun Taner gerek oyunlarından gerekse öykülerinde insanların iç yüzleri dış maskelerini ortaya koymakta usta olmuş bir yazarımızdır.

BİR MOTORDA DÖRT KİŞİ ÖZETİ

Güverteyi aydınlatan loş ışığın altında dört kişi vardır: Sarı saçlı bir kadın, çiğ et kokan bir kasap, kel bir profesör, pipolu bir delikanlı.  Bu kişiler son vapuru kaçırmışlar ve kaptana beş lira vererek bu motora binmişlerdir.

Motor, Boğaz’ın karanlık sularında giderken,  dört kişinin her biri kendi içlerinde hayallere ve geçmişlerindeki önemli olaylara kapılıp gitmişlerdir.  Esmer delikanlı az önce ayrıldığı kız arkadaşını, profesör ise tramvayda okuduğu makaleyi, kasap ise toptancının yolladığı ve ödemesi gereken faturanın derdi ile uğraşmaktadır.

Sarışın kadın, üşümüş ve içeriye girmiş ama motordan gelen yanan benzin kokusundan başı dönmüş ve orada da çok sıkılmıştır. Yine de kamara penceresinden dışarıyı seyre başlar. O esnada Çamlıca sırtlarını izlemeye başlamıştır. Bu arada bir ateş böceğine benzeyen ışıltılar görür ve duyduğu yanık kokusuna dikkat kesilince “Yangın var!” diye bağırmaya başlar.

Yangın dört ayrı kişi de dört ayrı tepkiler oluşturur. Kasap, minderi, profesör tek can simidini kapar. Sarışın kadın, yüzme bilmediğini söyleyerek deminden beri hiç aldırış etmediği delikanlıya sokulup onu kurtarması için yalvarır. Delikanlı ise yüzme bilmediğini söylemiştir. Çünkü esasında yüzerek sadece kendi canını kurtarabilecektir. Sarışın kadın, bu defa feryat ederek kasaba doğru yanaşır. Kasap, kendi canının derdine düşmüş, kadına aldırmamıştır. Kasap, kazadan kurtulursa üç adak keseceğine dair kendi kendine yemin eder. Profesör, ise ölüm korkusu yüzünden sararıp solmuş hatta titremeye başlamıştır.

Oysaki Profesör bu günkü derslerinde Sokrates’in ölüme giderken karısına söylediği sözleri anlatmış, onun hayatı bir çırpıda silip attığını anlatırken, öğrencilerine kendisinin de aynısı yapabileceğini iddia etmiştir. Sarışın kadın ise bu defa tekneye su dolduran çımacıya yalvarmaya başlar.

Bu sırada Kaptan,   yüksek sesle bağırıp herkesten sakin olmasını ister. Motordaki sorun çözülmüş, korkacak hiçbir durum kalmamıştır. Bir süre sonra motor tekrar çalışmaya ve tekne yol almaya başlar. Güvertenin ışıkları da tekrar yanmaya başlayınca dört yolcu yeniden kendi dünyalarına dönerler.

Sarışın kadın, çok korktuğu için sigara içememektedir. Genç delikanlı, ise piposunu yakıp kendi kabuğuna çekilmiştir.  Kasap ise adadığı üç kurbandan vazgeçmek için bahaneler aramaya başlamıştır. Motor sahile yanaşınca Profesör, esmer delikanlı ve kasap hemen motordan inmişler ama yüksek topuklu sarışın kadın acele inememiştir. Bunun üzerine çımacı hemen kadına yardım etmeye koşar. Ama Sarışın kadın, ter ve tuz kokan çımacının elinden tutmamak için tekneden kendisi atlar.

İLGİLİ LİNKLERİMİZ

 

Haldun Taner Hayatı ve Edebi Kişiliği

Keşanlı Ali Destanı Hakkında Konu Özet İnceleme Haldun Taner

Haldun Taner Hikayelerinden Seçmeler ( Yüz Temel Eser)

Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım Hakkında Konusu Özeti ve Haldun Taner

Haldun Taner'in Şişhane’ye Yağmur Yağıyordu Hakkında ve Özeti

Haldun Taner Vatan Kurtaran Şaban Hakkında ve Özeti

Haldun Taner On İkiye Bir Var Hakkında Özet metin

Haldun Taner Fazilet Eczanesi Hakkında Konu Özet İnceleme

Haldun Taner'in Zilli Zarife Oyunu ve Hakkında Bilgiler

Haldun Taner Bir Motorda Dört Kişi Hakkında Konu ve Özeti

Sancho’nun Sabah Yürüyüşü Hakkında ve Özeti Haldun Taner

Haldun Taner Ay Işığında Çalışkur Hakkında Özet İnceleme

Haldun Taner Kızıl Saçlı Amazon Hakkında Konusu Özeti

Haldun Taner'in Sersem Kocanın Kurnaz Karısı Hakkında Konu Özet İnceleme

Haldun Taner'in Öykücülüğü ve Neden Sonra Hikayesi

Eşeğin Gölgesi Oyunu Üzerinden Haldun Taner'in Oyun ve Öykü Yazarlığını Anlamak

Haldun Taner’in Günün Adamı Oyunu Konusu ve Özeti

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar