Hernani Hakkında Özet ve İnceleme VİCTOR HUGO

04.08.2019

Hernani  Hakkında Özet ve İnceleme VİCTOR HUGO

Yazıda “Hernani Victor Hugo  romanı hakkında bilgiler, romanının özeti,  romanın konusu, ana fikri,  romanın kahramanları, romanın olay örgüsü,  romanın yazarı ,  Hernani adlı eserden alıntılar yer alır.  Eser hakkında yorumlar,  romanın anlatım tekniği, yazarın bakış açısı, romanın tekniği, romanın türü, çevrildiği diller, eserin basım yılı, basım hikâyesi, yazar ve eseri arasındaki, eserle yazarın biyografisi arasındaki alakalar incelenmiştir.

ROMANIN YAZARI KONUSU TEKNİĞİ BASIMI  HAKKINDA ÖNEMLİ NOTLAR

Hernani,  Fransız yazar Victor Hugo’nun ( 1802 – 1885)  romantik anlayış ile ve Corneille’nin eserlerini örnek olarak yazdığı beş perdelik bir dramdır. Oyun ilk kez 21 şubat 1830’da Theatre-Français’de oynanmış bu oyun sonrasında pek çok tartışma çıkmış, romantizm anlayışı ile yazılan bu oyun romantizmin ilk örneklerinden ve tiyatroların üç perdelik olması zorunluluğunu ortadan kaldıran ilk eser  olarak oldukça ses getirmiştir.

Hernani adlı oyun, gençliğin yeni özlemlerini dile getirmiş yenilik meraklısı gençleri oldukça heyecanlandırmış,   bu oyun romantiklerle klasik edebiyat taraftarları arasında "Hernani Savaşı" denilen bir tartışmayı başlatmıştı.

Bu oyun Fransa'nın Besancon kentinde doğan ve babasının subay olması nedeniyle Avrupa'nın birçok kentlerini gezen Hugo’nun kariyerindeki ilk önemli adım olmuş, annesinin erken ölümü ve babasından yardım görememesi nedeni ile uzun yıllar yoksullukla savaşan Hugo’nun hayatı için en önemli adımlardan birisi olmuştur.

Manzum bir dram olan Hernani adlı oyunun edebiyat dünyasındaki asıl önemi klasik tiyatroya alternatif bir oyun olarak ortaya çıkması ve  “üç birlik” kuralı ile yazılmış tiyatroları tarihe karıştırmış olması olmaktadır.

Hernani adlı bu oyun klasik tiyatronun kalıpların kırmış, oynandığı ilk günden sonra klasik tiyatro taraftarları ile genç kuşak tiyatro severler arasında hararetli tartışmaların ortaya çıkmasını sağlamıştır.  Oyun diğer alanlarda da etkisini göstermiş örneğin Albert Besnard’ın tablolarına dahi ilham vermiş klasik tiyatroyu tarihe gömen bir oyun olarak da ünlenmiştir.  

Eser ilk kez Tanzimat döneminde Türkçe ’ye çevrilmiş fakat ilk modern çeviriyi ise gözleri kör olduktan sonra Cemil Meriç, yapmıştır.  

1789’da fransız İhtilali’yle birlikte derebeylik ve aristokrasi çökmüş; yeni bir yapılanma ortaya çıkmıştır. Buna bağlı olarak romantizm, yeni duygu, düşünce ve idealleri anlatmayı amaçlamış, sanatın ve sanatçının kurallardan kurtulup özgürleşmesini savunmuştu

Oyunun Mekanı: İspanya, Fransa’nın Digne kasabası

 Oyunun Zamanı: 1815 yılının Ekim ayında başlayıp 1832 yılının Haziran ayında sona erer.

KONUSU

 Babası öldürülen ve tüm malları elinden alınan Hernani hem sevdiği kıza kavuşmak hem de zalim kral ve soyluları yok etmek için mücadele etmektedir.  Yurdundan kaçan ve öldürülmemek için tebdil-i kıyafetlerle gezen Hernani,  hem babasının itikamını almak hem de  sevgilisi Dona Sol  ile evlenmek istemektedir.

Fakat kral adayı Don Carlos ve  kuzenleri Don Gomez de Dona Sol’u elde etmek çabası içindedir.Don Carlos Karl olarak tahta çıkınca âşıkları affeder fakat Hernani’nin Don Gomez’e verdiği bir şeref sözü vardır.  

 

ÖYKÜNÜN ÖZETİ

1519 senesi ispanya’sında

Dük Don Ruy Gomez, yeğeni Dona Sol ile evlenmek istemektedir. Tüm asillerin peşinden koştuğu Dona Sol çok güzel bir kadındır.  Bu nedenle ileride ispanya kralı olacak olup Kari V sıfatını alacak olan Don Carlos da Dona Sol ile evlenmek amacındadır.

Dona Sol ise hem ihtiyar amcası Don Ruy Gomez ve hem de kral olacak Don Carlos ile değil; babası öldürüldüğü için yurdundan sürgün edilmiş olan Hernani’yi sevmektedir.

Genç Hernani de kalbini Dona Sol’a kaptırmıştır.  Hernani’nin babası kral tarafından öldürülmüş bu nedenle genç Hernani hem tahta geçemediği gibi hem de yurdundan kaçmak zorunda kalmıştır. Hernani, babasının intikamını almak için büyük bir kin duymakta bir yandan da hayatını kurtarmak için tebdili kıyafet ile gezmek zorunda kalmaktadır.  Dona Sol ile ayrılmış olmasından dolayı da üzüntü içindedir. Diğer prensler ve Kral da onun peşine adamlar takmıştır. Bu yüzden Genç Hernani kimlik ve kıyafet değiştirmiş olarak dolaşmak zorundadır.  

Kılık değiştiren Hernani gelip sevgilisi Dona Sol ile buluşur.  Hem ihtiyar amcasından hem de Kral’ın oğlu Don Carlos’tan kurtulup Hernani ile evlenmek isteyen Dona Sol, sevgilisi Hernani’yi amcası Ruy Gomez’in evine gizlice alır. Babasının yerine Kral olacak olan Prens Don Carlos da şatoya gelerek Dona Sol’a tecavüz etmeye kalkışır. Zaten gizli gizli şatoda kalmakta olan Hernani bir anda yetişerek Dona Sol ‘u Prens Don Carlos’un elinden kurtarır.  

Hernani eline düşen Don Carlos’u tek tek düelloya davet eder. Don Carlos düelloya girmez. “ Düello mu! Çekilin!Sizi gidi katiller! Bu şeref yasak size! Sanki yapmadığınız şey mi, öldürsenize.” Bunun üzerine Hernani, düelloya girmeyen Don Carlos’u öldürmez. “Hernani sessiz ve düşünceli, birkaç saniye kılıcının kabzasıyla oynar, sonra birdenbire krala dönerek, kılıcını kaldırıma vurup kırar.)

Hernani: Hadi çekil karşımdan (Kral yarı dönmüş, Hernani’ye istihfafla bakar)İlerde görüşürüz,

Kozumuzu o zaman rahatça bölüşürüz.”Unuttun. Hayatının elimde olduğunu galiba? Ey Sezar bozuntusu, fazla üstüme varma,Civanmert hislerimi susturmasın intikam...Zayıfsın, avucumdasın, seni şöyle bir sıksam, Ne Sezarlığın kalır, ne ikbal rüyaların..”

O gün Dona Sol, sevgilisi Hernani’ye birlikte kaçmayı teklif eder. Fakat Hernani öldürüleceğini bildiği için Dona Sol’un da hayatını mahvetmek istemediğinden Dona Sol ile kaçmaya gönlü varmaz. “Meleğim benim! Ecel ufkumda kanat gerer ,Meşum bir faciayla hayatım sona erer… Siz beni sevdiniz ya, bunu söylediniz ya...Lanetlenmiş alnımı takdis eylediniz ya!..”

Bu olay sonrasında Don Gomez ile Dona Sol evlenme hazırlığına başlar. Hernani bu sırada Hristiyan bir hacı kılığında şatoya gelip kendisini tanıtır. Bu sırada Hernani’nin babasını öldüren Kral ölmüş yerine veliahtı Don Karlos ülkeye kral olmuştur. Kral olur olmaz Carlos askerlerini şatoya gönderir. Carlos’un askerleri Don Gomez’in şatosunu basar. Bunun üzerine Don Gomez soyluluk geleneklerine uyarak Hernani’yi krala teslim etmez.  Fakat evlenmek üzere olduğu Dona Sol’u kralın adamlarına teslim etmek zorunda kalır.

"Artık kimse için üzülmeyeceğim. Çalınan yüreğimin yerini rüzgarın fısıltıları dolduruyor..."

Bu defa Hernani ile Ruy Gomez krala karşı birleşirler. Bunun üzerine Hernani, kendisini kralın adamlarına teslim etmeyen Don Gomez’e av borusunu verir. Av borusu çaldığı zaman Hernani canına kıyacaktır.

İmparator seçilen Don Carlos bu gerçek aşkın değerini anlayarak Hernani ile Dona Sol’u affeder.  

Hernani’ye soyluluk rütbesini geri verir üstelik Dona Sol ile de evlenmesine izin vermiştir.  Hernani ile Dona Sol düğün balosundan sonra en mutlu anlarında, av borusunun sesini duymuşlardır.

 

Bunun üzerine Hernani, vaktiyle verdiği şeref sözünü tutarak canına kıyar. Bunu gören Dona Sol da canına kıyar.  İki sevgilinin cesetlerini gören Don Roy Gomez de kendini öldürür.

 Wictor Hugo  İlgili Linklerimiz

NOTRE-DAME'IN KAMBURU  Özet ve İnceleme VİCTOR HUGO

Notre Dame'nin Kamburu Victor Hugo Bölüm Bölüm Uzun Özeti

Sefiller Hakkında Konu Özet İnceleme ( Victor Hugo )

Bir İdam Mahkumunun Son Günü Hakkında Özet İnceleme VİCTOR HUGO “

Hernani Hakkında Özet ve İnceleme VİCTOR HUGO

Victor Hugo'nun Cromwell'i Hakkında Bilgiler Konu Özet İnceleme

Victor Hugo Gülen Adam ( L'Homme qui rit

Kral Eğleniyor ve Victor Hugo Hakkında Bilgiler

 

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar