Kral Eğleniyor ve Victor Hugo Hakkında Bilgiler

18.03.2020
Kral Eğleniyor ve Victor Hugo Hakkında Bilgiler

 

 Kral Eğleniyor ve W.  Hugo Hakkında Bilgiler

Orijinal adı Le roi s'amuse  olan ve Türkçeye  Kral Eğleniyor adı ile çevrilen  oyun büyük Fransız romancısı Wiktor Hugo’nun ilk temsili 22 Kasım 1832;  [1] yılında yapılmış olan bir oyunudur. Beş perdelik olan bu oyunda Kraliyet ailesinin iç yüzü sadakat ve ihanet konuları işlenmiştir.

Oyun Türk sahnelerinde ilk kez Güllü Agop tarafından Şark Tiyatrosunda ve 1862 yılında temsil edilmiş,  Güllü Agop da adını bu oyun ile duyurmuştur. HUGO’nun bu oyunu Giuseppe Verdi'nin bestelediği "Rigoletto" operasına da i[2]lham ve hareket kaynağı olmuştur.

Oyun ilk temsilinden sonra ahlaka aykırı olmak suçlanarak gösterimi yasaklanmış ama mahkeme, eseri suçsuz bularak oyuna konulan yasağı kaldırmıştır.  16 .Y.ın başlarında ı  XII.Louis zamanını  konu alan romandaki karakterle ve olayları  bazıları gerçekte yaşanmış olaylardır.

 

Ülkemizde Notre Dame'nin Kamburu, Sefiller ,Bir İdam Mahkumunun Son Günü “ Hernani ve Kral Eğleniyor adlı eserleri ile  tanınan   Victor Hugo  ’nun bu eseri de en çok beğenilen oyunlarından biridir.

Victor Hugo’nun şöhret kapılarını araladığı yıllarda yazılan oyun Notre Dame'nin Kamburu , adlı dev eserinden hemen bir yıl sonra yazılmış ve sahnede temsil de edilmiştir.

OYUNUN ÖZETİ

Olaylar 16. Yy da Paris’te yaşanmış gibi geçer.  1520 li yıllarda tahtta olan Kral François sürekli olarak ülkeleri ve kadınları feth etmek isteyen biridir.  Olayın esas kahramanlarından birisi olan Triboulet de kralın soytarısıdır.

Kral François I’in soytarısı olan Triboulet kralın yaptığı çapkınlıklara aracı olan bir adamdır. Triboulet, kralın soytarısı olmakla kişiliğini kaybetmiş, ama hayatını kızı Blanche’nin mutluluğu için adamış müşfik ve fedakâr bir adamdır. Triboulet, Krala çok bağlı olmakla birlikte Saray nedimeleri ile asillerden nefret eden bir adamdır.

Triboulet ‘in Krala çapkınlıkları için aracı olması ve saray mensuplarından nefret etmesi nedeni ihtiyar kont Saint-Vallier’i ona karşı öfkelidir. Herkes Triboulet ‘in bir metresi olduğunu ve onu herkesten korumaya çalıştığını düşünmektedir. Fakat Triboulet ‘in tek derdi  güzel  ve bembeyaz tenli kızı Blanche’yi  ahlaksız insanların kötü emellerinden korumaktır. Triboulet , çok kıskanç bir adamdır ve kızını korumak için her şeyi  göze alabilecek bir adamdır.

Fakat Kral,  Blanche’a yakınlık duymuş ve onu  çok beğenmiştir.  Üstelik Blanche’de  ona aşık olmuştur. Fakat Balnche bu sırrını çok kısknç olan babasına da söylemez.  En sonunda kral Blanche’yi kaçırtır. Üstelik Triboulet, kaçırılanın kim olduğunu bilmeden kendi kızının kaçırılmasına yardım eder.  Fakat Kralın odasından çıkan kadının kendi kızı olduğunu görünce aklı başından gider ve Kraldan intikam almak için and içer.

Triboulet,  bunun üzerine kiralık katil Saltabadil ile anlaşır. On çok yüklü bir para öder. Kralı pusuya düşürmek için de bir plan yaparlar. Kiralık katil Saltabadil kralı öldürmek üzere iken Blanche  devreye girmiş, kurulan pusuyu fark ederek kendisi atılmıştır. Saltabadil’e tembih edilen şey gizlendiği o yerde kapıdan içeri giren ilk kişiyi öldürmesi ve cesedin torbaya konulduktan sonra, cesedin olduğu torbanın da getirilip Triboulet’e teslim edilmesidir.

Saltabadil’e  çuvalı getirip Triboulet’e teslim  eder. Çuvalın içindeki cesedin François I’e ait olduğunu sanan Triboulet  çuvalı açtığında kızının ölüsüyle karşılaşır.

  Wictor Hugo  İlgili Linklerimiz

NOTRE-DAME'IN KAMBURU  Özet ve İnceleme VİCTOR HUGO

Notre Dame'nin Kamburu Victor Hugo Bölüm Bölüm Uzun Özeti

Sefiller Hakkında Konu Özet İnceleme ( Victor Hugo )

Bir İdam Mahkumunun Son Günü Hakkında Özet İnceleme VİCTOR HUGO “

Hernani Hakkında Özet ve İnceleme VİCTOR HUGO

Victor Hugo'nun Cromwell'i Hakkında Bilgiler Konu Özet İnceleme

Victor Hugo Gülen Adam ( L'Homme qui rit

Kral Eğleniyor ve Victor Hugo Hakkında Bilgiler

Cromwell Önsözü ve İçeriği

 

KAYNAKÇA 


[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Le_roi_s'amus

[2] https://en.wikipedia.org/wiki/Le_roi_s'amus

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar