Körduman Konusu Özeti ve Kemal Tahir

07.04.2020

 
 
Körduman ve  Kemal Tahir
 
Körduman adlı roman Kemal Tahir  ‘in - Asııl adı İsmail Kemalettin Demir -( d.Mart 1910, İstanbul - ö. 21 Nisan 1973) ilk baskısı 1955 yılında yapılan Sağırdere   adlı romanın devamı nitelliğinde olan bir romanıdır.
 
İsmail Kemalettin Demir  yani Kemal Tahir  1938’de Nazım Hikmet'’le birlikte Donanma Komutanlığı Askeri Mahkemesi tarafından TKP  üyesi olmak  ve  “Orduyu isyana teşvik” suçlamasıyla on beş sene hapse mahkûm olmuş, Nazım Hikmet ile birlikte hapis yatmış,  Çankırı, Çorum, Nevşehir, Malatya cezaevlerini dolaşmış,  hapishanede  iken Nazım Hikmet’in tavsiyesi ile hikaye ve roman  üzerinde çalışmaya başlamıştı.[1] Kemal Tahir tam on iki yıl hapis yattıktan sonra 1950 yılında çıkan af ile hapisten çıkmış, Sağırdere  ve Körduman adlı romanlarını ise hapishane yıllarında tanıştığı ve esinlendiği karakterlere dayanarak yazmıştı.  Çankırı Hapishanesinde yatarken tanıdığı kişilerden esinlenerek yazılan Sağırdere ve Körduman adlı romanları edebiyat çevrelerinde beğeni almış,  Kemal Tahir’in bu romanları yabancı yazarların etkisinden ırak yazılmış ilk  gerçek Anadolu romanları  olarak kabul görmüştür.  
Esir Şehrin İnsanları , Yorgun Savaşçı , Rahmet Yolları Kesti, Kurt Kanunu , Bozkırdaki Çekirdek gibi romanları ile tanınan Kemal Tahir Türk Edebiyatının en mühim romancılarından biridir.
 
Sağırdere  (1955) ve onun devamı olan Körduman (1957) Çorum’un Yamören köyündeki kahramanları etrafında  “köylünün sorunlarını, etik değerlerini, köyün ekonomik yapısını, tarih içindeki bağlarından koparmadan sergileyen “ romanlar olarak karşımıza çıkmaktadır.   

Esir Şehrin İnsanları Esir-Şehrin-Mahpusu-,  Yorgun Savaşçı , Rahmet Yolları Kesti, Kurt Kanunu Bozkırdaki Çekirdek gibi Sagirdere- ,  Yol-Ayrimi-  Kelleci Mehmet , Körduman-  romanları ile tanınan Kemal Tahir Türk Edebiyatının en mühim romancılarından biridir.
 
ROMANIN KONUSU
 
Körduman romanı  Sağırdere  romanının devamıdır. Sağırdere  romanının da kahramanı olan Mustafa, köyde işsiz güçsüz etkisiz silik bir genç iken aşık olduğu Ayşe ile evlenememesi üzerine Ankara’ya çalışmaya gitmiş, Ankara’da taş ustalığını öğrenmiş ve kariyer kazanmış bir usta olarak köye dönmüştü.
Köye dönen Mustafa biraz da şımarmış olarak  bköyde bir takım yasak aşk ilişkilerine ve enrikalara başlar. Hem eski sevgilsi Ayşe hem de Ayşe’nin kız kardeşi Fadik ile bir aşk yaşamaya başlar. Ama bu yasak aşk cinayete kadar uzanan olayları da başlatır.  
 
ROMANIN ŞAHIS KADROSU:
 
Mustafa:. Sevdiği kız Ayşe’yi alamayınca köyden ayrılıp Ankaraya gitmiş, köyüne öz güveni olan bir taş ustası olarak dönmüştü.  . Köye dönen Mustafa köyde birçok entrikaya karışmış ve arkadaş katili olmuştur.
 
Ayşe: Mustafa’nın sevdiği kızdır. Evli bir adama kuma olarak gitmiş ama Mustafa köye dönünce onunla yasak aşk yaşamıştır.
 
Fadik: Ayşe’nin kız kardeşi  saf bir kadındır.
 
Vahit: Mustafa’nın çapkın arkadaşıdır. Ayşe yüzünden Mustafa ile birbirlerine düşman olurlar.
 
 
 
ROMANIN ÖZETİ
 
Arkadaşları ile Ankara’ya giden Mustafa, Ankara’da iken bir müddet işsiz kalmış, orada aç ve sefil kaldığına dair köyde söylenti çıkmıştı.
Oysaki birlikte gittiği arkadaşlarından daha başarılı olan Mustafa iyi bir taş ustası olmuş, hatta para da kazanıp geri köyüne dönmüştü.
 
Mustafa, köyü  Yamören’e geldiğinde köylülere göre artık zengin n bir adamdı.  Mustafa köye gelince eski sevgilisi Ayşe’nin kardeşi Fadik ile ilişki kurmaya başlamıştı. Mustafa , Fadik’in gönlünü yapmak için elinden gelen her şeyi yapmaya başlamıştı.
 
Fadik saf bir köylü kızıdır ve zamanla Mustafa’nın kurlarına kapılarak aldanır. Fakat Mustafa’nın asıl amacı Fadik ile de evlenmek değildir. Üstelik köyün zenginlerinden birisi de olduğu için  büyük bir özgüvene de kavuşan  Mustafa,  diğer yandan Fadik’in ablası ve eski aşkı Ayşe’nin de peşindedir.
 
Hatta bir ara iki kız kardeş ile de birden aşk yaşamaya bile çalışmıştır. Ayşe ile aşk yaşamaya başlayan Mustafa en sonunda Ayşe’nin kocasının eski sevgilisi olan Gülizar’a yakalanır.  Onları sevişirken yakalayan Gülizar bu olayı Ayşe’nin kocası Hakkı’ya söyleyeceği hususunda onları tehdit eder.
 
Bu olay üzerine Vahit ile Mustafa’nın da arası açılır. Mustafa’nın abisi olan Murat, olup biteni öğrenmiş ve Mustafa’ya köyü terk etmesi için baskı yapmaya başlamıştır. Mustafa köyü terk etmeye hazırlanırken, olaylardan kendini kurtaramaz.  Köyde pek çok dedikodu çıkmıştır ve bu dedikodular sonrasında köyde bir kavga patlak vermiştir.
 
Gelişen olaylar sonrasında Mustafa karıştığı kavgada en yakın arkadaşı Vahit’i vurarak öldürür.

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar