Macbeth Hakkında Konu Özet Analiz William Shakespeare

11.05.2019

Macbeth Hakkında Konu Özet Analiz  William Shakespeare

 

WILLIAM SHAKESPEARE

 

Yazıda   William Shakespeare ‘in “, Macbeth,    oyunu hakkında bilgiler, oyunun  özeti,  konusu, ana fikri,   kahramanları, olay örgüsü,   yazar    William Shakespeare ‘in “hayatı,  diğer  eserleri,  Macbeth, adlı eserden alıntılar, eser hakkında yorumlar, çevrildiği diller, eserin basım yılı, basım hikâyesi yazar ve eseri arasındaki ilişkiler yer almaktadır

 

 ESER HAKKINDA ÖNEMLİ BİLGİLER

Macbeth, İngiliz oyun yazarı William Shakespeare’in (1564-1616) 1606 yılında yazdığı tahmin edilen kısa tragedyalarından biridir.

William Shakespeare, pek çok oyunu kendisinden önce yazılmış eserlerden ilham alarak veya büyük ölçüde etkilenerek yazmış, tamamen kendi tahayyülü olan çok az eser vermiştir. Buna rağmen eserlerinin dili, düşünüş biçimi, yorumu tamamen kendine has oyunlar yazmış esinlendiği veya örnek aldığı oyunların kurgularını da kendine göre yeniden şekillendirip, değiştirmiş bir yazardır. Nitekim yazarın bu oyunu da  kısmen  Raphael Holinshed’in ve İskoç filozof Hector Boece’nin İskoç Kralı Mac Bethad (Macbeth) hakkında yazdığı yazılara dayanmaktadır.

Yazarın pek çok oyunu hemen hemen dünya dillerine çevrilmiş, yazarın oyunları dünyanın en iyi tiyatro eserleri olarak kabul edilmiş, hatta kendisi de hemen her ülkede dünyanın gelmiş geçmiş en önemli tiyatro yazarı olarak kabul edilmiştir. Macbet adlı oyunu yazarın en kısa ama en çok beğenilen oyunlarından biridir.

KONUSU

Bu tiyatro oyunu,  sahte sözlere aldanarak idareyi yanlış evlatlarına veren bir kral ve Kontun dramları üzerine kuruludur.  Her iki karakter de  sahte sözlere, yalan ve riyaya aldanarak içten ve gerçekten seven evlatlarını dışlamışlar ama  her ikisi de kendi elleriyle sonlarını hazırlamışlardır. 

MACBETH KONUSU

Macbet, büyük ölçüde, hırs, güç, iktidara düşkünlük  ve ihanet konusunu işleyen bir oyundur.

Bu oyun "yükselme arzusu ve politik hırsın" , sonrasında işlenen suçların doğurduğu vicdan azabını dile getirmektedir.

MACBETH ÖZETİ

Üç Cadı, yağmur ve şimşekler arasında konuşmaktadır. Bu üç Macbeth hakkında konuşmuşlar ve Macbet ile buluşmaya karar vermişlerdir.  Cadılar,  Macbet’in yanına gitmeye karar verirken yaralı bir asker, İskoç Kralı Duncan’a,  yaklaşarak Macbeth (Glamis Baronu) ve Banquo’nun Norveç ve İrlanda güçlerini bozguna uğrattıklarını haber verir.

Zafer kazanmış olan Macbeth ve Banquo, gezinirken o üç Cadı onların yanına gelir. Cadıların üçü de ayrı yarı Macbeth’i selâmlar. Fakat bu üç Cadı’nın üçü de Macbet’i  ayrı yarı unvanlarla selamlamıştır.

İlk Cadı Glamis Baronu Macbet; ikincisi, Cawdor Baronu Macbet; üçüncüsü ise Kral Macbet diye selamlamıştır.Cadılar,  Macbet’in yanındaki Banquo’ya  da bir kraliyet ailesi kuracağını müjdeler.Macbet ve Banquo cadıların neden böyle söylediklerini düşünüp dururlarken Cadılar ortadan kaybolmuştur.  

O sırada Baron Ross, yanlarına gelmiş ve Kral tarafından gönderildiğini ve Macbeth’in Kral tarafından Cawdor Baronluğu rütbesine yükseltildiğini müjdeler. İlk Cadı’nın yaptığı kehanet çok geçmeden yerine gelmiştir. Bunun sonucunda Macbet kral olacağını da düşünmeye başlar. Diğer kehanetlerin de olacağına inanmaya başlayan Macbeth’te, kral olma düşlerine hemen kapılmaya başlar.

Macbeth, hemen oturup karısına bir mektup yazarak olanları anlatır ve Cadıların en sonunda Kral olacağını da söylediklerini yazar.  Mektubu okuyan karısı da hemen hırsa kapılmıştır. Macbet’in karısı da bunun üzerine kraliçe olarak anılmak düşlerini kurmaya başlamıştır. Zaten üzerinden çok geçmeden ona bir fırsat çıkmıştır. Kral Duncan,  bir haber salmış Macbeth’in Inverness’deki şatosunda bir müddet kalmak istediğini bildirmiştir. Macbeth’in karısı Lady Macbeth’in aklına derhal bir fikir gelmiştir.  Şatolarına gelen Kral Duncan’ı öldürüp kocasının tahta gidecek yolunu açmaya karar vermiştir.  Lady Macbt, kocası Macbeth’e bu düşüncesini açıklar. Macbet, kralı öldürmek fikrini pek benimsemez ve çok sevdiği kralını öldürmek fikrine karşı çıkar. Fakat karısı en sonunda Kralı öldürmek konusunda kocasını ikna eder.

Kral şatoya gelmiş ve karısı tarafından ikna edilen Macbeth, Kral Duncan’a büyük bir ziyafet vermiştir. Ziyafet sonrasında kral odasına çekilir. Macbet karısının hazırladığı plana göre hareket ederek gece geç saatlerde Kral Duncan’ı öldürür. Lady Macbeth de Kral’ın odasında kalan görevlilerin kılıçlarını kralın kanına bulayıp kralın uşaklarının üzerine bırakır. Herkes kralı öldürenlerin kralın adamları olduğunu düşünecektir.

Ertesi sabah, bir İskoç asilzade Lennox ile Fife Baronu Macduff şatoya gelmişler ve  Kral Duncan ile görüşmek istediklerini söylemişlerdir. Macbeth de Kral’ın bu misafirlerini alarak kralın odasına götürür ve Duncan’ın cesediyle karşılaşırlar. Bunun üzerine Macbeth,  Kralı öldürdükleri suçlaması ile kapıdaki uşakları öldürür. Fakat bu olaydan şüphe duyan Duncan’ın oğlu olan Prens Malcolm, İngiltere’ye; kardeşi Donalbain ise İrlanda’ya kaçmışlardır. Kral ölmüş ve varisleri de kaçmıştır. Bu nedenle herkes kralı öldürten kişilerin Duncan’ın veliahtları olduğunu düşünmeye başlamış, hiç kimse Macbet ve karısından kuşkulanmamıştır. Veliahtların da ani olarak kaçmaları nedeni ile kralın akrabası olan Macbet, kendisinin İskoç Kral’ı olduğunu ilan eder.  Böylece Cadıların kehanetleri harfiyen çıkmış olur.  

Fakat bu defa Macbet’in kafasını cadıları diğer kehaneti kemirmeye başlamıştır. Yakın dostu Banquo’nun kralların atası olacağı fikrinden hoşnut olmayan Macbeth,  Banquo’yu da öldürmeye karar verir.  Bir elçi ve bir casus göndererek onu kraliyet yemeğine çağırır. Banquo, davete katılmayı kabul etmiş casusu da Banquo’nun oğlu Fleance‘yi de yanına alıp gelecekleri saati ve yerleri öğrenip Macbet’e haber verir.  Bunun üzerine Macbet, arkadaşı Banquo ile oğlu Fleance’ı öldürmesi için adamlarını gönderir. Macbet’in adamları Banquo’yu öldürmeyi başarmış ama oğlunu ellerinden kaçırmışlardır. O akşamki yemekte çok garip bir olay olmuş, Banquo’nun hayaleti ortaya çıkarak Macbet’in tahtına oturmuştur.  

Bu olaydan çok korkan Macbeth, Cadıların yanına gider.  Cadılar, Macbeth’e Macduff’a dikkat etmesini, Macbeth’e  bir kadın tarafından doğurulan hiç kimsenin zarar veremeyeceğini  de müjdelerler. Büyük Birnam Ormanı’nın Dunsinane Tepesi’ne gelmediği sürece Macbeth’in kaybolmayacağını da söylerler.  Bunun üzerine Macbet, Macduff’ın şatosundaki herkesi – Macduff’ın karısı ve çocukları da dahil – katleder. Fakat Macduf şato da olmadığı için kurtulmuştur.

Macbet, kendine tehdit olabilecek olasılıkları ortadan kaldırdığı halde Lady Macbeth vicdan azabı duymaya başlamış ellerinden kan izlerini çıkmaya başlamıştır. Üstelik Büyük Birnam Ormanı’nın Dunsinane Tepesi’ne gelme ihtimali de yoktur.

Fakat İngiltere‘ye sığınmış olan Kral Duncan’ın oğlu  Malcolm ve Duncan’ın dostu  Macduff, Macbet ve lady Macbet’i ortadan kaldırmak için ordu hazırlamaya başlamışlardır.  Malcolm, Macduff ve İngiliz Siward birlikte bir ordu kurarak Dunsinane Şatosu’nu kuşatırlar. Birleşik ordu Birnam Ormanı’na gelerek konaklar. Komutanlar askerlere ağaçları kesip,  dalları kamuflaj olarak kullanıp şatoya saldırmalarını emreder. Askerler dalları keserek kamuflaj yapar. Ordu bu şekilde Şatoya doğru ilerler. Bu sırada çıldıran Lady Macbet ölmüş, Macbet’de karısının başında beklemektedir.  Bu sırada bir asker Macbet’e gelerek Birnam Ormanı’nın Dunsinane Tepesi’ne doğru geldiğini haber verir. Macbet, cadıların kehanetinin geldiğini anlar.

Malcom‘ın ordusu şatoya girmiş, Macbet,  İngiliz komutanı Siward’ın oğlunu öldürmüştür. Macbeth, Macduff’la da karşı karşıya kalır. Ancak Macbeth, bir kadın tarafından doğurulmuş i biri tarafından öldürülemeyeceğini bildiği için bunu Macduff’a söyler. Bunun üzerine Macduff, “annemin rahminden / Vakitsiz koparıldım” diyerek, Macbeth’e saldırır.  Macduff, Macbeth’in,  kafasını kesip eline alır.

En sonunda Kral Duncan’ın oğlu Malcolm, İskoç Kralı olarak tahta çıkar.

William Shakespeare İlgili Linklerimiz

Othello Özet ve İnceleme William Shakespeare

Hamlet ve Özeti William Shakespeare

Venedik Taciri ve Özeti William Shakespeare

Romeo ve Juliet Hakkında Özet İnceleme William Shakespeare

Antonius Ve Kleopatra William Shakespeare

K.O.Z., Reis, Shakespeare ve 26 Nisan

William Shakespeare’den Çeviri Sone

SHAKESPEARE’NİN HAMLET OYUNUN İNCELENMESİ

Kral Lear Hakkında Konu Özet Analiz William Shakespeare11.05.2019

Macbeth Hakkında Konu Özet Analiz William Shakespeare

Jül Sezar Hakkında Konu Özet Analiz William Shakespear

Bir Yaz Gecesi Rüyası Hakkında Konu Özet Analiz William Shakespeare

Yanlışlıklar Komedyası Hakkında Konu Özet Analiz William Shakespeare

Pericles Hakkında Konu Özet İnceleme William Shakespeare

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar