Romeo ve Juliet Hakkında Özet İnceleme William Shakespeare

19.02.2014
Romeo ve Juliet Hakkında  Özet İnceleme  William Shakespeare

Bu Eser 20.02.2014 Tarihinde Haftanın Yazısı Seçilmiştir


 

ROMEO VE JULIET

 

Yazıda   William Shakespeare ‘in The Most Excellent and Lamentable Tragedy of Romeo and Juliet  oyunu hakkında bilgiler, oyunun  özeti,  konusu, ana fikri,   kahramanları, olay örgüsü,   yazar  William Shakespeare ‘in  hayatı,  diğer  eserleri ,  Romeo ve Juliet adlı eserden alıntılar, eser hakkında yorumlar, çevrildiği diller, eserin basım yılı, basım hikâyesi yazar ve eseri arasındaki ilişkiler yer almaktadır

 

 

ESER HAKKINDA GENEL BİLGİLER

 İngilizce özgün adı: The Most Excellent and Lamentable Tragedy of Romeo and Juliet’tir. [1]William Shakespeare tarafından yazılmış bu oyun Dünya edebiyatının en tanınmış eserlerinden biridir. Oyun. Hemen hemen tüm dünya dillerine çevrilmiş, hemen her dilde defalarca kez baskıları yapılmış, hemen her ülkede sahnelenmiş, pek çok yapımcı tarafından defalarca filme de alınmıştır.  Pek çok eseri olan William Shakespeare’nin en çok bilinen ve sevilen oyun bu oyundur demek de mümkündür.  Eser pek çok yayıncı tarafından “Tüm Zamanların En Tanınmış Aşk Hikâyesi” şeklinde lanse edilerek basılmaktadır.

“Acıklı ve romantik bir aşk hikâyesi “ olarak tanınan Romeo ve Juliet’in hikâyesi, Shakespeare’in en edebi ve en etkili eseri olduğu pek çok eleştirmen tarafından kabul edilmektedir.  Eser yazarın diğer eserleri gibi dünya edebiyatının klasikleri arasına girmiş her zaman her listede dünyanın en iyi eserleri, dünyanın en çok okunan eserleri, dünyanın en iyi serleri arasında gösterilmiştir.

Eser İlk kez William Shakespeare 1597′de basılmış, eserin ilk kez oyun olarak sahnelenmesi ise İlk 1594 - 1596 arasında yapılmıştır.[2]

Eserin pek çok taklidi oluşmuş eserin çağdaş versiyonları da yazılmıştır. Bernstein:  “West Side Storys”. Klasik müzik (Berlioz [1839] ve Çaykovski [1870]), opera (Gounod [1867]), bale (Prokofiev [1935]), müzikal (Leonard Bernstein’ın West Side Story / Batı Yakasının Hikâyesi [1957]), film (pek çok!) [3]ve elbette çizgi roman haline getirilmiştir. Birçok kez filme alınan yapımları arasında en dikkat Franco Zeffirelli’nin Direktörlüğünü yaptığı. Başrollerde: Olivia Hussey (Juliet) ve Leonard Whiting (Romeo) oynadığı, 1968 - İtalyan yapımı. Romeo and Juliet, Kostümler dalında Oskar kazanmıştır.

Oyun pek çok ressama da ilham olmuş, pek çok ressam konuyu tasvir eden tablolar yapmışlardır.  


KONUSU

Kan davalı iki ailenin çocukları olan Romeo ve Juliet birbirlerine âşık olmuşlardır. Rahip Lawence, düşman ailelerin barışacaklarını umarak, nikâhlarını kıymıştır.  Ancak ailelerinin düşmanlıkları yetmezmiş gibi, rastlantılar da kötü oyunlar oynamaktadır. Romeo bir kavgada istemeyerek birini öldürüp diğer bir şehre sürülmüş,  Juliet ise Paris adlı biriyle evlendirilmek istenir.  Jullıet, düğün gecesi kırk iki saat ölü gibi uyutacak bir ilaç içecek,  öldü sanılarak mezara konulacak, rahip durumu Romeo’ya bildirecek, Romeo da Juliet’i alıp kaçıracaktır. Fakat Jullet’in bu planı hazin bir son ile biter.

“Oyunun ana konusu en yalın haliyle, aşk ölümü bile göze alır” şeklinde özetlenebilir.

OYUNDAKİ KİŞİLER

Prince Escalus: Verona şehir devleti hükümdarı Prens

Count Paris: Prens Escalus'un Juliet'le evlenmek isteyen akrabası

Mercutio: Prens Escalus'un akrabası ve Romeo'nun arkadaşı.

Capuletler

Lord Capulet: Capulet sülalesinin başı

Lord Capulet'nin Karısı: Capulet sülalesinin baş kadını

Juliet : Capulet'in kızı. Oyunun kadın kahramanı

Tybalt:  Juliet'in kuzeni ve Lord Capulet'nin karısının yeğeni

Mürebbiye:  Juliet'in  nedimesi ve sırdaşı.

Rosaline: Lord Capulet'nin yeğeni ve Romeo'nun aşık olduğu rahibe

Montague sülalesi

·         Lord Montague: Montagu sülalesinin başı.

·         Lord Montague'nun karısı: Montague sülalesinin baş kadını

·         Romeo: Lord Montague'nun  yaşındaki oğlu. Oyunun kahramanı

·         Benvolio: Romeo'nun kuzeni ve arkadaşı.

·         Keşiş Laurence: Francisken tarikatı kesişi VE Romeo'nun sırdaşı

·         Eczacı: Romeo'ya istmeye istemeye zehir veren satıcı

Romeo ve Juliet Özeti 

Verona'da yaşayan Capulet’ler ve Montague’ler birbirine düşmandır. Verona şehir devleti hükümdarı  Prens Escalus  Her iki tarafa da gözdağı vermiş,  iki grup arasında bir daha kavga çıkarsa kavgacıların idam edileceğini bildirmiştir.  

Kont Paris, Capulet'lerin başkanı Lord Capulet’ten kızı Jullıette’yi ister. Capulet Kont Paris'e iki yıl sonra izdivaç teklifini tekrarlamasını tavsiye eder. İki yıl sonrasında Juliette'e Kont Paris ile evlenmesini emredecektir. Lord Capulet Kont Paris'i baloya davet etmiş  Juliet'in annesi Juliet'e Kont Paris'e yakın davranmasını öğütlemiştir.

      Montague’lerin oğlu Romeo, Capulet'lerin yeğenlerinden Rosaline’e âşık olmuş, ama Rosaline onun aşkına karşılık vermemektedir. Çünkü o bir rahibedir. Romeo bu duruma çok üzülmekte ve acı çekmektedir. Romeo’nun arkadaşı Benvolio onu unutmasını söylemekte ama Romeo, hiçbir şeyi dinlememektedir. Romeo, Rosaline'nin yakinda verilecek Capulet balosuna geleceğini duymuştur. Bu baloya gidecek ve orada kıza yaklaşıp aşkını anlatmaya karar verir.  Böylece Romeo, ailesine düşman olan Capulet'lerin balosuna gizlice katılacak ve Rosaline aşkını itiraf edecektir.

       Bu planı yapan Benvolio, Romeo’yu bu şölene sokmuş, Şölende Rosaline’den daha güzel bir sürü kız olacağını söylemiştir. Ancak bu Romeo’nun umurunda değildir. Sadece dalga geçip, eğlenmeye gidecektir. Romeo Capulet'lerin konağının bahçesinde yapılan baloya Rosaline'le görüşmek için katılmayı başarmıştır. Ancak baloda bam başka birine aşık olmuştur. Bu kız düşmanlarının kızı Jullett’ten başkası değildir.

Şölene gittiklerinde Romeo, Juliet’i dans ederken görür ve ilk görüşte âşık olur. Aynı zamanda Juliet’te Romeo’ya âşık olmuştur. Ancak Romeo ve Juliet birbirlerine düşman olmuş iki ayrı ailenin çocukları olduklarını öğrenmişlerdir.  Ama onların aşklarına bu bir engel olamayacak gizli gizli aşklarını yaşamaya başlayacaklardır. Daha fazla gizliliğe dayanamayan genç âşıkları evlnemeye karar verirler.

         Romeo rahiple konuşmuş, Juliet’in dadısı da onlara yardım etmiştir. Ailelerin düşmanlıklarının son bulacağını ümit eden Rahip onları nikâhlamıştır. Aileler arasındaki düşmanlığı bitirecek tek umut işte bu evliliktir.

 

         Capuletlerin yeğeni Tybalt, bir gün Romeo ve arkadaşı Mercutio ile karşılaşır. Tybalt, Romeo’ya sataşmış ancak Romeo, bir tepki vermemiştir. Mercutio bu duruma bir anlam veremez ve Tybalt’a karşılık verir. Mercutio ile Tybalt düelloya girmiş, Tybalt, Mercutio’yu öldürmüştür, bunu kabullenemeyen Romeo’da ve Tybalt’ı öldürmüştür. Prens olayı duymuş ve Romeo’nun yakalanmasını emretmiştir.  

         Capuletler, Juliet’i Paris ile evlendirmeyi planladıklarından ve bu niyetlerini yavaş yavaş duyurmaya başlamıştır. Ancak Juliet, bu evliliği kesinlikle reddetmektedir. Fakat Jullıet’in ailesi düğün hazırlıklarına başlamış babası Jullıet’e,  Paris ile evlenmesi için emir vermiştir.  Romeo ise askerlerden kaçmaya çalışmaktadır.

Romeo ve Juliet’in umutları tükenmiştir. Prens, Romeo’ya sürgün cezası vermiştir. Juliet, Rahip Lawrence’e gider. Paris ile evlendirileceğini ve ne yapması gerektiğini sorar. Rahip ona bir iksir verir. Bu iksir onu 2 gün ölü gibi gösterecek, Jullıet öldü diye mezara konulacak Romeo onu mezardan çıkarıp alıp kaçıracaktır.  Böylece Juliet istemediği bir evlilikten kurtulacak ve Romeo’ya kavuşmuş olacaktır.  Rahip Romeo’ya da bunları anlatan bir mektup yazar ancak bu mektup Romeo’ya zamanında ulaşmamıştır.

Romeo, Juliet ile Paris’in evleneceklerini duyunca Verona’ya geri dönmüş Juliet’i ölü görünce çılgına dönmüştür. Paris, Romeo’nun üstüne gider ve onu suçlar. Romeo o anda Paris’i öldürüp, ardından Juliet’in dudağındaki zehiri öperek kendini öldürmüştür. Rahip Lawrence Juliet’i uyandırır ve Juliet, yanı başında Romeo’yu ölü bir şekilde görünce Romeo’nun hançerini alır, göğsüne saplar ve o da kendini öldürür.

         Olayların tek şahidi Rahip Lawrence, ailelere tüm olanları anlatınca aileler arasındaki düşmanlık son bulmuş ama genç âşıklar da ölmüştür.

 William Shakespeare İlgili Linklerimiz

Othello Özet ve İnceleme William Shakespeare

Hamlet ve Özeti William Shakespeare

Venedik Taciri ve Özeti William Shakespeare

Romeo ve Juliet Hakkında Özet İnceleme William Shakespeare

Antonius Ve Kleopatra William Shakespeare

K.O.Z., Reis, Shakespeare ve 26 Nisan

William Shakespeare’den Çeviri Sone

SHAKESPEARE’NİN HAMLET OYUNUN İNCELENMESİ

Kral Lear Hakkında Konu Özet Analiz William Shakespeare11.05.2019

Macbeth Hakkında Konu Özet Analiz William Shakespeare

Jül Sezar Hakkında Konu Özet Analiz William Shakespear

Bir Yaz Gecesi Rüyası Hakkında Konu Özet Analiz William Shakespeare

Yanlışlıklar Komedyası Hakkında Konu Özet Analiz William Shakespeare

Pericles Hakkında Konu Özet İnceleme William Shakespeare

 KAYNAKÇA


[1] https://tr.wikipedia.org/wiki/Romeo_ve_Juliet

[2] https://tr.wikipedia.org/wiki/Romeo_ve_Juliet

[3] https://www.kitapdevri.com/romeo-ve-juliet.html

 

0

1

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar