Nasranî Nedir Hıristiyan İsevî

08.06.2020

 

 Nasranî Nedir ( Hıristiyan – İsevî )

 

Osmanlıca yazılışı: Nasranî  : نصراني

Nasranî kelimesi İslâmlar arasında Hıristiyanları ifade etmek için kullanılan bir kelimedir.  Bu manası ile Hıristiyan, Mesihi  ve İsevî sözcükleri ile eş manada olmaktadır. İslam kaynaklarının Hıristiyanlara Nasranî denmesinin nedeni Hz İsa’nın Nâsıra köyünde doğması ve oturması Hz İsa’nın da Hıristiyanların peygamberi olması nedeni iledir.

 

Hz. Îsâ’nın doğum yeri Nāṣira veya Naṣrāne olduğu için Nasran kelimesinin üzerine gelen Nispet ( î ) si ile Nasranî sözcüğü oluşmuş olur. Bu şekilde de Nasira kenti ahalisi,  İsa peygamber'e iman etmiş, Îsâ Aleyhisselâma inanan. Nasran’a mensup, Nasranlı, anlamları çıkmaktadır. Çoğulu ise Hıristiyanlar anlamındaki Nasara’dır.

Nasranîlik: Hıristiyanlık, Îsevîlik, Nasrâniyet.
Nasranîyet: Hıristiyanlık
Nasranîye: Hıristiyanlık, Mesihiyye

Kur’an-ı Kerim'de de Hıristiyanlık 14 yerde Nasranî adı ile geçmektedir. Bakara/62,111,113,120).

Şüphe yok ki, daha önce peygamberlere îmân edenler Yahudiler ve Nasraniler ve Sâbiîler olsun bunlardan her kim Allah’a ve âhiret gününe îmân eder ve Hazret-i Muhammed’in dîni üzerine sâlih bir amel işlerse, elbette bunların Rableri katında mükâfâtları vardır. Onlara bir korku yoktur ve onlar mahzûn da olacak değillerdir.” (Bekara sûresi: 62)

Divan şiirinde Nasranî,  Hıristiyan, Mesihi, İsevi sözcükleri çok çeşitli  şekillerde ve sembollerle gösterilir.  Bu sembollerin başında Kilise çanı  ( Çan- Ceres-)  Çelipa e Haç - İstavroz ,  Mabet ) Deyr, Manastır, Büt-i Tersa Hiristiyan putu ve Güzeli , zünnar ( papaz kuşağı ) Hıristiyan ve Nasran’i işaret eden semboller olmaktadır.

Kara giymiş kara yası var imiş Rimpapanın
Ziyade oldu nasranilerin rııhban-ı buhranı Yahya Bey

Aguşumu açtım sana manend-i çelipa
Ey muğbece deyre gel Mesiha’yı seversen    Daniş Bey

Tek ceres gibi bu deyr içre göñül ehl-i dil ol
Mey-i ‘ışkıyla gerek turna gerek kanzil ol   



İLGİLİ LİNKLER

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar