Seviyye Talip Hakkında Bilgiler Özeti ve Halide Edib

30.03.2020

Seviyye Talip Hakkında Bilgiler Özeti ve  Halide Edib


 

Seviyye Talip ve  Halide Edib  Hakkında

Seviyye Talip, Halide Edib Adıvar'ın yazmış olduğu 3. Romanıdır. Seviye Talip ilk defa Bursa da  Yeni Turan  dergisinde tefrika edilmiş, 1910 yılında da  İstanbul'da yayımlanmıştır.

Halide Edip  31 Mart Ayaklanması sırasında iki oğluyla birlikte Mısır'a kaçmış, oradan da İngiltere’ye geçmiş kadın haklarının savunucusu olan İngiliz Kadın yazar ve gazeteci Isa belle Fry’ın evinde konuk olmuştu. İngiltere’de kaldığı günlerde “ Kadın haklarını savunan bir Osmanlı kadını olarak oldukça ilgi görmüş, gördüğü bu ilgi Bertrand Russell gibi fikir adamlarıyla da tanışmıştı. [1]

Halide Edip bu yıllarda Matematikçii Salih Zeki Bey ile evliydi ve Zeki Salih ikinci bir kadınla evlenmek istiyor, kendisi de yaşadığı bu ortamdan oldukça sıkılıyordu.  1910 yılında Salih Beyden ayrı yaşıyor, yazılarında Halide Salih yerine Halide Edip adını kullanıyordu. Seviye Talip romanı yazarın bu psikolojisi içinde yazılmıştı. Halide Edip bu romanında, kocasını terk eden bir kadının sevdiği bir erkekle yaşadığı gayri nizami bir hayatı anlatmıştı.. Bu roman esasında Salih Zeki’den alınmış bir intikamdı . Seviye Talip yayımlandığı günlerde bu konusu ile tepki çekmiş ama  bu romanı feminist bir eser olarak da tanımlayanlar olmuştu. [2][3]

 

Kişileri: Fahir, Macide, Seviyye Talip, Cemal, Numan, Evelin

 

SEVİYYE TALİP ROMANI ÖZETİ

Fahir Avrupai fikirlerle yetişmiş ve bu yönde de bir eğitim almıştır. Fakat Fahir alaturka usul ile eğitim görmüş, muhafazakâr bir kız olan halasının kızı Macide ile evlenmiştir. Ama  yaptığı bu evlilikten memnun değildir. Çünkü karısı Macide ev işleriyle uğraşmaktan bıkmayan,  kafası boş ve kültürsüz  memleket meselelerinden habersiz,  asri kültürden ve fikirlerden uzak , asri ortamlarda kocasına eşlik edemeyecek sıradan bir kadındır

Fahir ilk önce Macide’yi de alafranga usule yatkın bir ev hanımı haline getirmek için çabalamıştır. Lakin Macide’nin annesi buna karşı çıktığından zavallı Macide annesi ile eşi Fahir’in arasında kalmaktadır.

Eşi ve halası ile yaşadığı çatışmalardan bunalan Fahir, evinden de uzaklaşmış olmak için İngiltere’ye giderek orada felsefe eğitimi almaya başlamış ama II. Meşrutiyet’in ilan edilince de geri dönmüştür. Fahir ülkeye döndüğünde ülkede artık Alafrangalık yönünden köklü değişimlerin olacağı inancındadır. Tük kadını değişince her şey değişecek alafranga usul ülkeye gelecek düşüncesindedir.

İlk iş olarak da karısı Macide’yi baştan sona değiştirmeye karar verir. Macide’ye alafranga giysiler alıp, onu çeşitli toplantılara da götürmeye başlamıştır.  Macide gittiği bu asri ortamlarda yavaş yavaş alafranga usule alışmaya başlamıştır.

Fahir’in asrilik, annesinin alaturka düzen anlayışı arasınca bocalayan Macide kocasına uyarak kendi kendine İngilizce öğrenmeye başladığı gibi piyano dersleri de almaya başlamıştır. Hatta kitap ve dergilerden memleket meseleleri ile de ilgilenmeye başlar.  

Karısının asrileşmeye başlaması üzerine Macide’yi kadınlı erkekli eğlencelere götürmeye başlayan Fahir, bu eğlencelerden birisinde çocukluk arkadaşı Seviyye ile karşılaşır.

Seviyye ‘de tıpkı Fahir gibi Alafranga meraklısı Batı kültürü ile yetişmiş,  oldukça asri bir kadındır. Seviyye,  uzun zamandır aşık olduğu Talip Bey ‘den sıkılmaya başlamış Macar asıllı müzik öğretmeni Cemal’e aşık olmaya başlamıştır.  Seviyye ile Cemal’in müzik zevkleri aynıdır. Bu yüzden Seviyye ile Cemal arasındaki aşk hızla ilerlemiştir. Bunun üzerine Seviyye, kocası Talip Bey’in kendisini boşamasını ister. Fakat Talip Bey, boşanmayı reddeder.

Bunun üzerine Seviyye, kocasından ayrılarak Cemal ile yaşamaya başlamıştır. Evli olmadığı bir adamla yaşaması nedeniyle çeşitli tepkilere de göğüs germek zorunda kalmıştır. İngiltere’den döndükten sonra karısını değiştirmeyi dahi başaran Fahir, Seviye ile karşılaştıktan sonra, Seviyye’ye âşık olur. Fahir, âşık olduğu Seviyye ile karısı arasında kalınca iyice bunalmıştır. Çareyi de arkadaşı Numan’la Mısır’a gitmekte bulur. Bu seyahat sırasında kafasını toparlayacağını da ummaktadır.  Lakin bu defa da Mısır’da Evelin adlı bir kadınla tanışmış, bu defa da aklı fikri Evelin’de kalmıştır.

Seviyye,  en sonunda kocası Talip Bey’i boşanmaya razı ederek Cemal ile evlenir. Mısır’dan dönen Fahri bu olayı duymuş daha da bir üzülmüştür. Üstelik bir gün Seviyye’nin evine gider ve onunla birlikte olmuş, fakat Macide de bu olanı biteni anlamıştır. Bunun üzerine Macide ondan kopmuş, Seviyye ise gözünde değersiz hale düşmüştür.

Bunun üzerine Fahir, Seviyye’ye olan aşkı yüzünden karısı Macide’yi de kaybedince savaşa katılıp ölmeye hatta bir kahraman olarak anılmaya karar verir.

İLGİLİ LİNKLERİMİZ

 

Sinekli Bakkal Basımı, Yazımı Konusu Çatışmaları Halide Edib Adıvar

Halide Edib Adıvar Kalp Ağrısı Konu Özet İnceleme

Halide Edip Adıvar Hayatı Eserleri Edebi Kişiliği

Vurun Kahpeye Roman Özeti ve İnceleme Halide Edip

ATEŞTEN GÖMLEK Özeti Halide Edip Adıvar

Sinekli Bakkal Özeti ve İnceleme Halide Edip

Mor Salkımlı Ev Hakkında Konu Özet İnceleme Halide Edip

Mor Salkımlı Ev Özeti Halide Edip

Sinekli Bakkal Basımı, Yazımı Konusu Çatışmaları Halide Edib Adıvar

“Halide Edip Adıvar Tatarcık Hakkında Konusu Özeti

Halide Edip Adıvar Zeyno’nun Oğlu Hakkında İnceleme ve Özeti

Halide Edib Adıvar Kalp Ağrısı Konu Özet İnceleme

Akile Hanım Sokağı Hakkında Konu Özet ve Halide Edip

Halide Edip Adıvar Yolpalas Cinayeti Konusu ve Özeti

Sevda Sokağı Komedyası Hakkında ve Özeti Halide Edip Adıvar

Seviyye Talip Hakkında Bilgiler Özeti ve Halide Edib

Dağa Çıkan Kurt ve Halide Edip Adıvar Hakkında

 KAYNAKÇA


[1] https://edebiyatvesanatakademisi.com/post/halide-edip-adivar-hayati-eserleri-edebi-kisiligi/74594

[2] https://edebiyatvesanatakademisi.com/post/halide-edip-adivar-hayati-eserleri-edebi-kisiligi/74594

[3] İNCİ ENGİNÜN, https://islamansiklopedisi.org.tr/adivar-halide-edip

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar