11.02.2019
ZÜBÜK BASIMI YAZIMI KONUSU İÇERİĞİ YAZARI TÜRÜ HAKKINDA
Zübük tam adı ile “Zübük - Kağnı Gölgesindeki İt “ adlı roman toplum olarak ahmaklıklarımızı, batıl itikatlara, efsanelere söylentilere inanan ve bu toplumsal zaaflarımızı keşfedip dile getirmekte uzman olmuş bir yazar olan Aziz Nesin ‘in kara mizah romanıdır.
Roman Aziz Nesin tarafından ilk kez 1961 yılında yayınlanmış, Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz adlı romanı ve oyunu gibi oldukça ilgi çekmiştir.
Akılsızlıklarımızı, ahmaklıklarımızı, saflığımızı, yediklerimiz kazıklara rağmen aklımızı başımıza alamayışımızı oldukça çarpıcı hatta gerçekçi denilebilecek bir şekilde yüzümüze çarpan bu roman ilk basıldığı günden bu yana çok sayıda baskı görmüş, Aziz Nesin, çok satan bu yapıtları sayesinde edebiyatımızda en çok kazanan romancılarımızdan biri olmayı da başarmıştır.
Ateist olduğunu açıklayarak Salman Rüşdi’nin Şeytan Ayetleri kitabını yayınlamaya kalkışan, Aziz Nesin yüzlerce defa yargılanmış, yazıları sivri dili, tahrik edici söylemleri nedeni ile toplamda 5,5 yıl hapis de yatmıştır. Çağdaş edebiyatımızın en mühim kara mizah yazarı olan Aziz Nesin, Sivas’ta meydana gelen Madımak olaylarının da kışkırtıcısı olarak görülmüş,1995 yılında meydana gelen Madımak oteli yangınından sonra hayata veda etmiştir.
Yazar, eserlerinde Türk toplumunun ahlaksızlıklarını, namussuzluklarını, insanların erdemsizliklerini, ikiyüzlülüğünü, çıkar ve avantadan para kazanmaya ettiği hevesi, bir tutam otu bedavaya yutmaya kalkarken uçurumdan uçuşlarını, ironik ve çarpıcı çelişkilerini ortaya koymakta oldukça başarılıdır. Kara mizah, ironi ve traji komik olayları kurgulamakta çok ustalaşmış olan yazar, bu romanında da erdemsiz, namussuz, sahtekâr, ikiyüzlü, üçkâğıtçı ve dolandırıcı tiplerin halka attıkları kazıkları, devletin çarpık işlemlerini, siyasetin, bağnazlığın, cahilliğin yol açtığı komediyi güldürürken ağlatması gereken bir kurmaca ve mizahla aktarmıştır. Zübük adlı eseri bizlere " hepimiz bir zübüğüz" dedirtecek yönleri ile içimizi yüzümüze çarpan ve bu sorgulatmalarıyla çok dikkati çeken romanlarından biridir.
Zübük, yukarıda işaret edilen çarpıklıkları dile getiren kara mizah tarzında yazılmış toplumsal bir eleştiridir.
Çok defa en çok satan kitaplar arasında giren eser 1980 yılında sinema filmi haline getirilmiş, Kemal Sunal'ın başrolünü oynadığı bu film Türk Sinema tarihinin e çok gösterime giren filmlerinin başında gelmektedir. Bu film halen de TV lerde sık sık gösterime girmekte ilgiyle izlenilmektedir.
KONUSU:
Yalan, dolan, düzen ve dalavereler ile halkı kandıran ve paralarına konan Zübük, önce belediye başkanı olduktan sonra milletvekilliğine kadar yükselir. Başbakan onu partisinden atınca da bu defa muhaefet olarak halkın karşısına çıkar.
Her türlü yalanlarına ve dolanına rağmen herkes yine peşindedir..
ŞAHIS KADROSU
Zübükzade İbrahim Bey: Sürekli yalan söyleyen ve kasabayı kandıran kurnaz bir adamdır. Romanın başkahramanı olan Zübük, toplumun içinde her dönem var olan ve halkı kandıran yöneticilerin tipidir.
ÖZET:
Zübükzade İbrahim çok kurnaz bir adamdır. Halkın ne kadar ahmak ve saf olduğunu anlamış ve kurnazlığı ile kasabada ve civarında adını duyurmuştur. Zübük, öylesine kurnaz ve dolandırıcı bir adamdır ki köylülere çok şey kazandıracağına inandırıp hiç istemez gibi gözükse de kendi cebine zorla para koymalarını sağlayacak derecede dalavere uzmanıdır.
Esasında kimseden hiçbir şey istemez gözüküp işi çıkmaza düşen herkese çözümün kendinde olduğunu gösterip, vaatler de vererek köylüleri yolmaktadır. Herkes ona zorla para verdiği için kimseye de borçlu kalmamaktadır.
Esasında verdiği vaatlerin hiç biri yerine gelmemiş olmasına rağmen de sürekli olarak köylüleri kandıracak başka bir yol bulmaktadır. Zübükzade’nin oyununa düşen cahil köylüler yine de her defasında ona çarpılmaktadırlar.
Zübükzade İbrahim köylülere bir mektup göstererek Ankara’daki siyasi dostlarının kasabaya geleceğini ilan eder. Köylüler Zübükzade’nin çok sayıda Milletvekili ile dost ve ahbap olduğunu sanmaktadır. Yalan mektuplar ve düzmece telefonlaşmalar soncunda herkes kendi işlerini çözmesi için Zübükzade’nin peşinden koşturmaktadır. Köylüler kendiişlerini çözmesi için ineğini, danasını satıp Zübüzkzade’ye vermek istemekte, o ise almamaya çalışınca cebine doldurmaktadır.
Zübükzade İbrahim bu sayede kasabalılardan bir hayli para toplamış, Sabri ve Nuri gibi kasabanın en ileri gelen akıl daneleri bile ona para kaptırmıştır.. Köyü teftişe gelen Vali bile bu oyuna alet olmuş, köylüler bu sayede Zübükzade’ye daha da bir inanır olmuşlardır.
İşleri hallomayan bazıları Zübük için “Ölse de kurtulsak!” demeye başlar. Fakat onu öldürmeyi de becerememişler, Zübük bu oyundan da kurtulmuştur.
Üstüne üstlük Zübük yeni bir tezgâhla belediye başkanı bile seçilir. Daha sonra milletvekili bile olmuş ama Zübükzade İbrahim, kasabanın hiçbir isteğini yerine getirmemiştir. Fakat en sonunda Başbakan’ı kızdırdığı için yeniden milletvekili seçilemeyince bu defa da muhalefet olarak i halkın karşısına çıkar.
Aziz Nesin İLE İLGİLİ LİNKLERİMİZ
· Fil Hamdi Nasıl Yakalandı (1956)
· Damda Deli Var (1956)
· Deliler Boşandı (1957)
· Toros Canava (1957)
· Ah Biz Eşekler (1960)
· Kadın Olan Erkek (1955))
· Zübük (1961)
· “Şimdiki Çocuklar Harika(1967)
· Tatlı Betüş (1974)
· Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz (1977)
· Tek Yol (1978)
Bir Çin Hikâyesi
· Memleketin Birinde Sadrazam Eşek
· Toros Canavarı (1963)
Aziz Nesin Tüm Şiirleri: ttps://edebiyatvesanatakademisi.com/category/aziz-nesin-siirleri/413
Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın
Bengisu KUZUCULAR
5 years ago