Albay Chabert Romanı Hakkında Özet inceleme ve Balzac

15.07.2020
Albay Chabert Romanı  Hakkında Özet inceleme ve Balzac


Yazıda  H. De Balzac’ın Albay Chabert,   Le Colonel Chabert,  eseri  hakkında bilgiler, özeti,  konusu, ana fikri,   kahramanları,  olay örgüsü,   yazarı, “romanın şahıs kadrosu  yazarın diğer romanları, H. De Balzac’ın hayatı ve eserden alıntılar yer alır. Eser hakkında yorumlar,  romanın anlatım tekniği, yazarın bakış açısı, romanın tekniği, romanın türü, çevrildiği diller, eserin basım yılı, basım hikâyesi, yazar ve eseri arasındaki, eserle

Albay Chabert Romanı ve Balzac Hakkında Bilgiler

Albay Chabert,  özgün Fransızca adı ile “Le Colonel Chabert” Fransız ve dünya edebiyatının en önemli yazarlarından birisi olan Honoré de Balzac'ın (1799-1850) ilk baskısı 1832 yılında[1] Le Constitutionnel'de [2]yapılmış olan önemli bir romanıdır.

Yazarın bu eseri Goriot Baba, Vadideki Zambak ,Otuzunda Kadın , Eugenie Grandet , Tefeci Gobseck gibi eserleri tüm dünyaya yayılmıştır. Bu olan romanları ile şöhret kazanan Balzac’ın bu romanı da kendisinin insanlık komedyası - La Comédie humaine-  adını verdiği lakin tamamlayamadan öldüğü romanları çerçevesinde yazılmış romanlarından biridir.

Balzac’ın sayısı yüze yaklaşan yapıtları arasında önemli bir yere sahip olan bu romanı Napolyon döneminde yaşamış bir Albay’ın hayatı etrafında Napolyon dönemi Fransa’sına ve devrin sosyal hayatına, diğer bir anlamda insanlığın iç yüzüne ışık tutar.  Fransa’nın 1830-1848 yılları arasındaki Monarşi dönemine ve Fransız toplumuna ışık tutan bu kısa novella,  Balzac’ın en beğenilen romanlarından birisidir. Roman gördüğü alaka sonrasında ikisi sessiz olmak üzere toplamda altı tane filme uyarlanmıştır. [3]

İlgi çekici bir konuya sahip olan romanda Napoleon devrinde savaşlara katılan bir süvari albayının öldü zannedildikten yıllar sonra ülkesine dönmeyi başarması ve sonrasında başına gelen tüyler ürpertici hayatı ve yakınlarına karşı verdiği mücadele ele alınmıştır.  Balzac bu romanında da burjuva sınıfının ahlâki düşüklüğünü ortaya koymaya çalışmış devrin insanların karakter portrelerini acımasızca ortaya koymuştur.

 

Konusu

Albay Chabert, Almanlar ile Fransızlar arasında yapılan bir savaş sonrasında koma halinde bulunmuş, ölü zannedilerek bir çukura atılmıştır.
Albay Chabert, üzerine yığılan cesetler arasından çukurdan çıkar. İyileşmesi ve yurduna dönmesi ise yıllar alır.  Ülkesine döndüğünde karısı yeniden evlenmiş, iki çocuk sahibi olmuş ve Albay’ın servetine de el koymuştur. Albay, kendi kimliğini kanıtlamak ve servetine yeniden kavuşmak için herkesle mücadele etmek zorunda kalmıştır.  

Romanın Özeti [4]


Albay Chabert, önemli bir hata yapmış hiç de saygın olmayan Rose Chapotel adlı bir kadınla evlenmişti. Napolyon Bonapart'ın saygın bir süvari komutanı olmayı başaran Albay Chabert, Almanlar ile yapılan Eylau Muharebesi'nde (1807) ağır bir yara aldı.

Albay, diğer ölüler ile birlikte bir çukura atılmış ve kayıtlara ölmüş olarak geçirilmişti. Fakat Albay, ağır yaralıydı ve üzerine atılan cesetlerin arasından toprağı kaza kaza çıkmayı başarmıştı.  Mezardan çıkmayı başaran Albay, köylüler tarafından bulundu. Fakat hem hafıza kaybına uğramış hem de ağır yaralanmıştı. Köylüler onu tedavi etmiş ama kendine gelmesi uzun sürmüştü. Paris’e gidecek hali ve parası da olmadığından karısına haber göndermek için köyden birisini yollamıştı lakin o haberci Paris’e gidemeden yolda ölmüştü.

İyileşip kendine geldikten sonra Paris’e geldi.  Fakat hiçbir şey umduğu gibi değildi. Karısı, Kont Ferraud ile evlenmiş üstelik de karısı Albay’ın tüm mallarına el koymuştu. Bir gün karısının adresini bulup karısına mektup yazmış ama zaten zengin bir adam ile evli olan veya evli gibi gözüken karısı onu inanmak istememişti. Albay, ser sefil perme perişan hallerde sokaklarda yatıp kalkmaya ve kendi kimliğini ispatlamaya çalıştı.  Hiç kimse Albay’a inanmamış eski karısı ile Kont’da onun bir yalancı olduğunu duyurmaya başlamıştı.

Albay, hiç olmazsa elinden giden servetini kurtarmak,  ölmediğini de ispatlayarak şöhretini ve onurunu kurtarmak zorundaydı.  Fakat hiç kimse onun kahraman bir asker olan Albay Chabert olduğuna inanmamıştı. Üstelik onu yakalayıp akıl hastanesine de kapatmışlardı.

Akıl hastanesinden çıkan Albay’ın iki seçeneği vardı. Ya kendisinin Albay Chabert, olduğunu kanıtlayıp hem onurunu, hem de servetini kurtaracak ya da her şeyini eski karısı ve konta teslim etmek silik bir adam olarak da yaşamak zorunda kalacaktı.

Bunun üzerine Albay, onurunu, adını ve servetini kurtarmak ve kendisini kanıtlamak için avukat Derville’den yardım istedi. Fakat bu avukat,  Albay’ın eski karısı ama Kont Ferraud’un yeni karısı ile de iş birliği içindeydi. İlk önce Chabert’in hikâyesine inanmayan Avukat Mösyö Derville  mesleki kariyeri için ilginç bulduğu bu davayı üstlendi.

Mösyö Derville’in Albay Chabert’e karısıyla uzlaşma yoluna gitmesini önerdi.  Albay öneriyi kabul etse bile önüne konulan şartlar çok ağırdı. Mösyö Derville’in hazırladığı uzlaşma metninde, Albay’ın yaşamı da dâhil her türlü mülkiyet, unvan ve ü haklarından vazgeçmesi istenmişti. Üstelik bu uzlaşmanın kesinlikle gizli kalma şartı ile Albay’a bir miktar maaş bağlanması şartı da vardı. Fakat Albay’ın eski karısı, Kontun yeni karısı verilecek maaşı çok fazla bularak itiraz etmişti.

Albay’ın iki seçeneği vardı.

BALZAC'IN DİĞER ESER ÖZETLERİ 

 Goriot Baba Romanı Özeti İnceleme H. De Balzac

Vadideki Zambak ve Özeti H. D. Balzac

Otuzunda Kadın Hakkında ve Özeti Honore De Balzac

Eugenie Grandet Özeti Ve İnceleme Honore de Balzac

Tefeci Gobseck Konusu ve Özeti Honore De Balzac

Kuzen Bette Hakkında Konu Özet İnceleme Honore De Balzac

Gizli Başyapıt Hakkında Özet Analiz Honore De Balzac

Altın Gözlü Kız Hakkında Özeti Honore De Balzac

Sönmüş Hayaller İki Şair Hakkında ve Özet Honore De Balzac

Sönmüş Hayaller 2 " Taşralı Bir Büyük Adam Paris’te" Hakkında Özet- Balzac

Sönmüş Hayaller 3 "Kibar Fahişeler " Hakkında Özet H. De Balzac

Honoro de Balzac Tılsımlı Deri Romanı Hakkında Konusu Özeti

Albay Chabert Romanı Hakkında Özet inceleme ve Balzac

 

KAYNAKÇA


[1] Sercan GÜRLER, ALBAY CHABERT (Hukuk Felsefesi Açısından Bir İnceleme) http://hfsa-sempozyum.com/wp-content/uploads/2019/01/HFSA26-Gu%CC%88rler.pdf

[2] https://en.wikipedia.org/wiki/Colonel_Chabert_(novel)

[3] https://en.wikipedia.org/wiki/Colonel_Chabert_(novel)

[4] Honore de Balzac, Albay Chabert, (Çevirmen)Yaşar Nabi Nayır , Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar