Altın Gözlü Kız Hakkında Özeti Honore De Balzac

28.07.2019

Altın Gözlü Kız Hakkında Özeti  Honore De Balzac

 

Yazıda  H. De Balzac’ın “Altın Gözlü KızLe Chef-d’oeuvre inconnu eseri  hakkında bilgiler, özeti,  konusu, ana fikri,   kahramanları,  olay örgüsü,   yazarı, “romanın şahıs kadrosu  yazarın diğer romanları, H. De Balzac’ın hayatı ve eserden alıntılar yer alır. Eser hakkında yorumlar,  romanın anlatım tekniği, yazarın bakış açısı, romanın tekniği, romanın türü, çevrildiği diller, eserin basım yılı, basım hikâyesi, yazar ve eseri arasındaki, eserle yazarın biyografisi arasındaki alakalar bulunur.

 

ROMANIN YAZIMI BASIMI KONUSU TÜRÜ VB HAKKINDA

Altın Gözlü Kız ,Özgün Fransızca adları ile  La Fille aux yeux d'or. L'Histoire des treizes, İngilizcesi ile The Girl With The Golden Eyes',  H. De Balzac tarafından yazılan ve ilk kez  1835 yılında yayımlanan bir novellasıdır.

Roman ilk kez Cemil Meriç tarafından çevrilmiş bu novella yazarın sağlığında bir roman olarak ve bağımsız bir eser olarak yayımlanmamıştır.

Romanlarında karakter tahlillerine çok önem veren  H. De Balzac,  iki binden fazla karakterin yer aldığı, İnsanlık Komedyası adlı  romanlar serisi  tasarlamış ancak bunun yarısını gerçekleştirerek ve kafasında bitmemiş olan elliden fazla romanla hayata veda etmişti.

Yazarın kafasındaki İnsanlık Komedyası serisi içinde “On Üçlerin Romanı olarak adlandırılan” üçlemelerinden birisi olan bu roman “ Çakalların Başı Ferragus “Langeais Düşesi” adlı eserlerinden sonraki eseridir.  

Yazar bu romanında Paris'in  varoşlarında veya seçkin zümrelerinde oluşan  sosyal kokuşmuşluğu dile getirmiş,  19. Yy Paris’inin sosyolojik çözümlemesini yapmaya gayret etmiş, toplumun çürümüşlüğü tüm yönleri ile ortaya koymaya çalışmıştır.

 

“Hikâye, Paris yaşamından kesitler sunarak dönemin toplumuna ışık tutarken, bir yandan da kahramanlar arasında ördüğü ilişkiler ağıyla, aşkın sadece bir erkekle bir kadın arasında yaşanması gerekmediğini de gözler önüne serer. (Tanıtım Bülteninden)”

KONUSU

Zengin bir adamın gayri meşru bir oğlu olan Henry yolda bir kadın görmüş ve onun peşine düşmüştür. Sonunda o kadın ile buluşmayı başaran Henry o kadınla birkaç küçük kaçamak yaşamış ama sonu facia ile biten tuhaf bir sonla karşılaşmıştır.

ANAFİKİR

Aşklar sadece kadınlar erkekler arasında yaşanmaz. Kadınlarla kadınlar erkeklerle erkeler arasında yaşanan aşklar da vardır.

ROMANIN KONUSU ÖZETİ VE OLAY ÖRGÜSÜ

Henri de Marsay , Lord Dudley'nin gayri meşru oğludur.  Genç Henri kendisini Adonis zanneden bir sersemdir.  Bir gün Tuileries Bahçeleri'nde yürürken, altın renkli gözleri olan güzel bir genç kadın görür. Kadın da ona ilgi göstermiştir.

"Paris'te her şey tüter, yanar, parlar, kaynar, alev alır, buharlaşır, söner, yeniden tutuşur, kıvılcımlar saçar, çıtırdar ve kül olur."

Henri, arkadaşı Paul de Manerville'e o kadının kim olduğunu sorar. Pavlus onun “Altın Gözlü Kız” olduğunu söyler ama yanındaki kadının ondan daha da güzel olduğunu iddia eder. Bunun üzerine Henry o kadını tanımaya ve oturduğu yeri öğrenmeye karar verir. Bunun için de Laurent'i gönderir.

Bunun üzerine Laurent , o kadının Paquita Valdes olduğunu ve bu kadının çapkın erkeklerden iyi korunan bir ortamda bulunduğunu da gelip  Henri’ye söyler.

"Beyinlerini şişiren zekâyı, arzuları, zehirleri; şekilsiz, acayip yüzlerinin her bir gözeneğinden dışarı verirler; hayır, bunlar yüz değil birer maskedir:zaaf maskeleri, kudret maskeleri, sefalet maskeleri, ikiyüzlülük maskeleri; hepsi de bir gözü doymazlığın izlerini taşır."

Yine de Henri o kadına bir not gönderir ve buluşmak ister. Bunu sağlamak için bir kadının evine bir ulak gönderir.  Ulak da bu notu Paquita Valdes’e iletir.  Fakat Henry,  gerçek adını açıklamaz, aksine bu mektubu Adolphe de Gouges adı ile göndermiştir. Henri, ertesi gece Montmartre Bulvarı’ndaki bir kafede kadını beklemeye başlar.

Paquita ile  Henri i“nemli, kötü kokulu, ışıksız ” garip ve  harap köşede o kadın ile buluşur.  Paquita Valdes yanında türban giyen yaşlı bir kadınla gelmiş ve Henry ile buluşmuştur.  Bu kadın Paquita'nın annesidir ve bu kadın Gürcistan'dan gelmiş eski  bir köledir.

Zaten aşk her şeyden nem kapar. Telâşa düşer ve neş’e duyar, onun için her şey mânidardır. Her şey ya bir felaket habercisidir ya bir saadet müjdesidir.”

Henry bir müddet sonra Paquita ile birlikte olmak istediğini söyler.  Bunun üzerine Paquita  iki gün düşünmek için süre ister ve cevabını iki gün sonra vermek istediğini söyler. İki gün sonra aynı saatte tekrar buluşurlar. Paquita’nın cevabı olumludur. Bunun üzerine Henry ve Paquita sevinçle birbirlerine sarılırlar.  

Gizli kaçamak, tehlikelerle dolu bir kaç buluşmanın ardından sonra Henry’i çok garip ve tam bir sürpriz beklemektedir.

"Nedir onları ezip yok eden ? Tutku. Paris'te de, tutku iki sözcükle çözümlenir : Altın, zevk."Özeti 

BALZAC'IN DİĞER ESER ÖZETLERİ 

 Goriot Baba Romanı Özeti İnceleme H. De Balzac

Vadideki Zambak ve Özeti H. D. Balzac

Otuzunda Kadın Hakkında ve Özeti Honore De Balzac

Eugenie Grandet Özeti Ve İnceleme Honore de Balzac

Tefeci Gobseck Konusu ve Özeti Honore De Balzac

Kuzen Bette Hakkında Konu Özet İnceleme Honore De Balzac

Gizli Başyapıt Hakkında Özet Analiz Honore De Balzac

Altın Gözlü Kız Hakkında Özeti Honore De Balzac

Sönmüş Hayaller İki Şair Hakkında ve Özet Honore De Balzac

Sönmüş Hayaller 2 " Taşralı Bir Büyük Adam Paris’te" Hakkında Özet- Balzac

Sönmüş Hayaller 3 "Kibar Fahişeler " Hakkında Özet H. De Balzac

Honoro de Balzac Tılsımlı Deri Romanı Hakkında Konusu Özeti

Albay Chabert Romanı Hakkında Özet inceleme ve Balzac

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar