Kabak Çekmek Nedir Beng Esrar İçmek

03.12.2017

 

 

KABAK ÇEKMEK  BENG -ESRAR-   İÇMEK 

 

Hintçe kenevir anlamındadır. Beng kenevir anlamında olmasından hareketle divan edebiyatında esrar ve afyon ile eş anlamlı kullanılmıştır. ( bkz Esrar ve Gubar ( Divan Şiirinde )

 Esrar ve Afyon bilindiği gibi Hint kenevirinin yapraklarından, yaprakların üzerindeki tüylerin dibinde bulunan bir çeşit sakızdan elde edilen uyuşturucu bir maddedir.  Bu maddeye,  Türkler ve Farslar beng, Araplar benc demişlerdir. Günümüzdeki anlamı ise esrardır. ( Bkz Şiirimizde Afyon içmek Mazmunu)

Mey eydür men cerağ-ı encümenem
Beng eydür reşk-i sebz-i çemenem      Fuzuli

Yeter olduk gubar-ı gamla bengi
Getir saki şarab-ı lale rengi       Hayali

Beng ile esrarın eş anlamlı olduklarını bilmemize rağmen ban otu ile hint kenevirinden çıkarılan bu uyuşturucu madde bu bitkilerin yapraklarından veya tohumlarından çıkarılmakta ortaya çıkan uyuşturucuya beng ve esrar denilmektedir.  (Bkz  Esrar ve Keyfiyet ( Divan Şiirinde ) Esrar ve Gubar ( Divan Şiirinde )

 Beng denilen maddenin yapraktan mı tohumdan mı çıktığı kestirilememiştir. [1] Fakat Ban otu ile Hint kenevirinden çıkarılan maddelerin birisine beng diğerine esrar denilmesi ihtimali de vardır.

Kendinden geçdi belâ güşteleri hande ile
Meğer esrâr-ı gamın anları hayrân etdi     Emrî G 560/3

Esrâr-ı muhabbetün ki hayrânlarıyuz
Gülzâr-ı gamun murg-ı hoş-elhânlarıyuz      Râmî Ru/14

Afyon-ı hâl gerçi ki rûhun gıdasıdur
Elmâs-ı rîze-i müje göz tûtiyâsıdur        Şeyh Gâlib G 78/1 [2]

Arapçada kenevire, kınnep,  benge de esrar denmiş,  esrar ve beng için haşiş, gam, gamze, gonca, kabza gibi sembolik anlamlar da verilmiştir.  Beng Türkçede meyvede, en çok üzümde olgunlaşma belirtisi, bitki tohumu, keyif veren öz suyu, anlamlarına gelen bir kelimedir. Fakat bu kelimenin esrarı kast edecek şekilde de kullanıldığı vakidir.

Esrar kullananlara da eskiler bengi demişlerdir.

Bengi ketmeyelemez esrarını
Şire- keş  talı sanır güftarını      Sünbülzade Vehbi

Esrarkeş esrarını – sırlarını – kötülemez, ondan bahsetmez- saklar, Tatlı yiyen de sözünün tatlı olduğunu zanneder.

Beyitte tatlı ve esrar arasında bir münasebet kurulduğu gibi, sır ile esrar arasında da bir ilgi kurulmuştur. Esrar içenlerin içtikten sonra tatlı yemeye düştükleri, esrarın bal ile mayalanıp elekten geçirilerek de içildiğini,  esrar içenlerin sıcak şerbet içmeyi çok sevdikleri vb de işaret edilmiştir.

Âlemdeki bengiler ola vakıf ı esrar
Hayranına yuf anların esrarına hem yuf     Bağdatlı  Ruhi

Esrar sarhoşlarına eskiler ‘hayran’ demiş olduklarından esrar, afyon ve hayran beyitlerde bir arada kullanılmıştır.  Beng, bade,  cura, curadan, hayran, okka, hokka, kutu, enfiye, habb gibi unsurlar afyon ile birlikte kullanılmıştır.  Huşber, kabak,  habb- ı müzehhep,  gam, gıda,  gubar ise afyonun benzetildiği benzetmeler olarak kullanılmıştır

 

İLGİLİ LİNKLERİMİZ 

 

KAYNAKÇA 

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar

Ümit Ufuk

Ümit Ufuk

7 years ago

bana faydalı olan br paylaşım elinize sağlık faydalı ve güzel olmuş.

Mahmut  YILKAN

Mahmut YILKAN

7 years ago

çok güzel