Mizan Nedir Mahşer Mizanı Terazi Burcu ve Şiirlerde Mizan

27.12.2019
 
 
 
Mizan Nedir
 
 
Zühre ve Terazi Burcu 
 
Osmanlıca Yazlışı : mîzân  ميزان
 
Sözlük Anlamları: Terazi, ölçü âleti, tartı; ölçek anlamlarındadır.
 
Kökeni:  Mizan kelimesi Arapça kökenli isim türünden bir sözcüktür.   
 
Mizân Kelimesinin Terim Anlamları:
 
Mizan kelimesi, terazi, ölçü aleti tartı, ölçek anlamından hareketle edebiyatta ve İslami ilimlerde terim anlam da kazanmıştır.  İslami ilimlerde ve edebiyatta mizan gerçek anlamı dışında ve terim anlamı olarak, ahrette ölenlerin iyilik ve kötülüklerinin ortaya dökülmesinden sonra herkesin amellerinin tartıldığı ilâhî teraziye de mizân denilmiştir.  Bu tartı dünyadaki tartılardan ve terazilerden farklı bir tartıdır ve bu tartı insanların amellerini, iyilik ve kötülüklerini tartabilen bir tartı olmaktadır.  Mahşer gününde kurulacak olan mizânın sonuçlarına göre sevapları ağır olanlar yani cennete gidecekler ( ehl-i yemin) sağa;  günahları ağır olan sol tarafa  (ehl-i yesâr) -cehenneme gidecek olanlar -  ayrılırlar.  

Ahretteki mizan tartısına göre iyilikleri kötülüklerden ağır veya fazla gelenler cennete gidecek,  eğer kötülükleri ağır ve fazla gelirse kötülüklerine karşılık gelen cezalarını çekip bitirdikleri zamana kadar cehennemde kalacaklardır. [1]

“Biz kıyamet günü için adalet terazileri kurarız. Artık kimseye, hiçbir şekilde haksızlık edilmez. (Yapılan iş) bir hardal tanesi kadar dahi olsa, onu (adalet terazisine) getiririz. Hesap gören olarak (herkese) yeteriz." (el-Enbiyâ 21/47)


Mizân  ve Terazi Burcu

Mizan kelimesi terazi manasına gelen anlamından dolayı Terzi Burcunu da ifade etmektedir.Terazi burcu  Sünbüle (Başak) burcunun yanında bulunan yedi gezegenden ( Mu’allakatü’s-seb'a) dır.  Terazi yani mizan burcu 24 Eylül-23 Ekim arasında doğan kişiler üzerinde etkilidir.

Terazi burcu dört yıldız kümesinden oluşan bir burç olarak görülmüş,  bu burcun etkisinde doğanların gülüp eğlenmeyi sevdikleri, eğlenceye meraklı oldukları, adil ve adaletli oldukları, haksızlıklara karşı geldiklerine inanılır. Bu burcun yönetici yıldızı olan Nâhid - Zühre( Afrodit Venüs Zühre Alakası ) veya Venüs, aşkı, eğlenceyi,  dansı ve musikiyi de temsil etmektedir.  Bu burçta doğanların zarif ve çekici olduklarına da inanılır.

 Bu burcun ana gezeğeni Venüs’tür ( Aprodite, Nahit, Zühre, Çobanyıldızı)


DİVAN ŞİİRİNDE MİZÂN

Miz’an kelimesi dini eserlerde ahret, mahşer, amel, amel defterleri vb konular ile ilgili yazılarda ilahi terazi anlamındaki terim anlamları ile karşımıza çıkacaktır.  Divan şiirinde ise mizân, daha ziyade  Terazi burcu ile ilişkilendirilmiş olarak Zühre ve  Zühre’ye ait unsurları öne çıkaran manaları ile kullanılır. Yusuf’un terazide tartılması konusu da telmih olarak belirtilir.

Bu suçlarla beni tartarsa Rahmân
Kırılır arsa-i mahşerde Mîzân          Mesihî

Kul eder mizan hülyasında Kaf dağı dirhem
Gelse elden binde bir dilden gelen söz la-cerem  Everekli Seyrani[2]

Evi Zühre'nin Sevr ü Mîzân imiş
Nitekim Kamer evi Sertân imiş   Devletoğlu Yusuf

Geh burc-ı ‘akrebi gehi mîzânı seyr ider
Hercâyidür diseñ n’ola ol meh-likâmuza    Ravzi 

Terazi mizan imiş
Yar sevmek izan imiş
Ben yari candan sevdim
Yarınki düzen imiş  Şebinkarahisar Türküleri[3]

KONU İLE İLGİLİ LİNKLERİMİZ

 

 KAYNAKÇA



Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar