Sahib-i kıran Burçlar Kırân-ı sa’deyn Kıran’ı Nahseyn Tahayyülleri ve Astral İzahları  

30.05.2022

 Sahib-i kıran Burçlar Kırân-ı sa’deyn Kıran’ı Nahseyn Tahayyülleri ve Astral İzahları 

 

Eskilerin inançlarına göre yeryüzü ( dünya ) merkez olmak üzere dokuz kat gök vardı. Ay’dan başlayarak ilk yedi katta yedi tane felek vardı. Her feleğin ise ana bir gezegeni olurdu. Yedi kat felekten sonra sekizinci katta burçlar katmanı vardı. En üst dokuzuncu katta ise  Atlas bulunuyordu. Atlas, felekler ve burçlara göre tersinden dönerek diğer burçları ve felekleri kendi istikametinde döndürmeye zorlar, felekleri ve burçları belirli süreler içinde bir ev de buluşturdu. (Kürsi Nedir Arş Atlas Ayet-el kursi )

Atlas, felekler ve burçların bu düzenli dönüşleri ile aylar ve mevsimler oluşur, uğurlu, uğursuz, yarı uğurlu ve uğursuz sayılan gezegenlerin bir birlerinden uzaklaşmaları, yaklaşmaları veya buluşmaları ile iyi, kötü, talihli, talihsiz olaylar meydana gelir, bu esnalarda doğan kişilerin şansı, bahtı kaderi bu şekilde tayin edilmiş olurdu.

On iki burcun altısı kuzeyde altısı güneydeydi. Kuzey burçları: Koç, boğa, ikizler, yengeç, Arslan ve başak; Güney burçları: Terazi, akrep, yay, oğlak, kova ve balıktır. Bu burçların dördüne değiştiren, dördüne karıştıran dördüne de sabit diyorlardı. Koç, yengeç, terazi ve oğlak, değiştiren burçlardı. Çünkü güneş onların evindeyken mevsimle değişiyor, kıştan bahara, bahardan yaza, yazdan sonbahara, sonbahardan yaza giriliyordu. ( bkz Burçlar Felek Kıran İnançları Divan Şiiri ve Hayata Etkileri)

Ateş elementi burçlar  : (Burc-ı Âteşî): Hamel  , Esed, Kavs

Toprak elementi burçlar (Burc-ı Hâkî) :  Sevr, Sünbüle , Cedy

Hava elementi burçlar (Burc-ı Bâdî); Cevza, Mizan, Delv

Su elementi burçlar (Burc-ı Âbî); Seretan, Akrep, Hut  (Çakar, 2008: 120) burçlarıdır. 

İlkbahar burçları; Hamel, Sevr, Cevzadır. Yaz burçları; Seretan, Esed, Sünbüle. Güz burçları; Mizan, Akrep, Kavs Kış burçları; Cedy, Delv, Hût burçlarıdır.


Burçlar üç yüz altmış derecelik açılarda durur, burçlar feleği her biri otuzar derecelik on iki parçaya bölünmüş bir şekilde yerleştiği düşünülürdü. Güneş, kendi feleğindeki dönüşü 12 durakta gerçekleşiyor, Güneş’in her bir burca yani durağa girip çıkması yaklaşık 30 gün sürüyordu. [1]


Gezegenler kendi eksenlerindekini dönüşlerini farklı sürelerde tamamlandığından bazı zamanlarda iki farklı gezegen aynı anda bir burç diliminde buluşmuş olabiliyordu. Bu tip buluşmalara ise “kırân” deniliyordu. Uğurlu yıldızlar bir burçta birleşirse “kırân-ı sa’deyn”, uğursuz yıldızlar bir burçta buluşursa “kırân-ı nahseyn” ortaya çıkıyordu. ( BKZ SA'D NAHS KIRAN NEDİR ŞİİRLERDE UĞURLU UĞURSUZ YILDIZ VE BURÇLAR ) İki gezegenin bir burçta 1 derece ve 1 dakika uzaklıkta birbirine yaklaşmasına kırân ve mukārane, bu durumun güneşle ay arasında olmasına ictimâ (kavuşum), güneşle beş gezegenden biri arasında olmasına da ihtirâk denilirdi. ( bkz Kıran Nedir Kırân-ı sa’deyn Kırân-ı nahseyn ( Astroloji)


Eskilerin anlayışlarına göre gezegenler, uğurlu, uğursuz, yarı uğurlu ve uğursuzlar olmak üzere ayrılıyorlardı. İki uğurlu gezegenin veya bir uğurlu yarı uğurlu gezegenlerin bir araya gelmeleri olumlu sayılıyordu.

Bu anlayışa göre Mirrih (Merih Mars )  ve Zühal (Mars ve Satürn) gezegenleri uğursuz gezegenlerdi. Bu uğursuz gezegenlere de nahs deniyordu. ( bkz) Nahs Nedir Nahs- ı Ekber Büyük Uğursuz Mirrih Zühal Tersi olarak iki uğurlu yıldızın buluşmaları da Sa’d demekti. (SA'D NAHS KIRAN NEDİR ŞİİRLERDE UĞURLU UĞURSUZ YILDIZ VE BURÇLAR)

 

Sahib- i kıran tabiri özellikle eşref saatinde doğduğuna inanılan devlet uluları için kullanılan bir ifade olmaktadır. Sahib- i kıran olanların her konuda mükemmel bir talihe, şansa ve baht açıklığına sahip olduğuna inanılırdı. Sahibi kıranlar, dünyanın düzenini değiştirebilecek, dünyanın zenginliklerine erişebilecek kadar talihli, imparatorluklar kırabilecek kadar güçlü, devletler kurup devletler yıkabilecek kadar muktedir hükümdarlar olmaktaydı. Kırân vaktinde dünyaya gelmese bile kıran vaktinde tahta çıkan hükümdarlara da sâhib-kırân denirdi. 

Astroloji İle İgili Linklerimiz 


KAYNAKÇA 

 

[1] https://www.edebiyatvesanatakademisi.com/post/burclar-felek-kiran-inanclari-divan-siiri-ve/80599

 

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar