Nahs Nedir Nahs- ı Ekber Büyük Uğursuz Mirrih Zühal

12.05.2020

 

Nahs Nedir – Nah- Ekber ( Büyük Uğursuzlar Mirrih Zühal

 

Osmanlıca yazılışı: نحس – Nahs


Sözlüklerdeki anlamları:

Uğursuzluk, bahtsızlık vurmak, şekillerindedir. Eski devrin astroljik inançlarında yıldızların konumları ve karakterlerini etkilediğini, uğurlu uğursuz, yarı uğurlu yarı uğursuz oluşlarına, yılın, gün, ay, mevsim ve dönemlerini göre, bir araya gelerek, birbirlerine yaklaşarak veya buluşarak, insanların kaderlerini, şanslarını veya felaketlerini belirlediklerine inanılırdı.

 İnsanların doğum günlerindeki yıldızların, feleklerin, burçların ve yıldızların konumları insanların mizaçlarını da belirleyen unsurlardı. Buna göre uğurlu uğursuz, yarı uğurlu yarı uğursuz yıldızlar vardı ve bu yıldızların bir birlerine yaklaşmaları veya o andaki konumları uğurlu veya uğursuz koşullar oluşturuyordu. Bu anlayışa göre Mirrih ( Merih- Mars )  ve  Zühal   (Mars ve Satürn) gezegenleri uğursuz gezegenlerdi. Bu uğursuz gezegenlere de nahs deniyordu. ( bkz Mirrih-Merih-Mars-nedir-ve-ares-behram-alakasi/65678) Tersi olarak iki uğurlu yıldızın buluşmaları da Sa’d demekti. ( BKZ Sahib-i kıran Burçlar Kırân-ı sa’deyn Kıran’ı Nahseyn Tahayyülleri ve Astral İzahları )

 “Gezegenlerin kendi eksenlerindekini dönüşlerini farklı sürelerde tamamlandığından bazı zamanlarda iki farklı gezegen aynı anda bir burç diliminde buluşmuş olabiliyordu. Bu tip buluşmalara ise “kırân” deniliyordu. Uğurlu yıldızlar bir burçta birleşirse “kırân-ı sa’deyn”, uğursuz yıldızlar bir burçta buluşursa “kırân-ı nahseyn” ortaya çıkıyordu. “[1] ( BKZ Kıran Nedir Kırân-ı sa’deyn Kırân-ı nahseyn ( Astroloji))

O kutb-ı çarh-ı sa’âdet ki döndürür bahtı

Ne yana istese pergâr-ı çarh-ı gerdânı    Nefi

Nahs-i asgar: Merih (Mars) gezegeni, küçük uğursuzlukNahs-i ekber: Astrolojide büyük uğursuzluk Merih ve Zuhal (Satürn) gezegeninin aynı evde buluşmaları veya yakınlaşmaları Nahseyn : ) Uğursuz sayılan Merih ve Zuhal (Mars ve Satürn) gezegenleri. Kırân-ı nahseyn: İki uğursuzun bir burçta buluşması ( BKZ Kıran Nedir Kırân-ı sa’deyn Kırân-ı nahseyn ( Astroloji)

  • İktirân etmiş rakîb-i nahs o nâzik-meşrebe
  • Seyr ederken uğramış hurşîd burc-ı Akreb’e   (Enderunlu Vâsıf)

  • Cerhin ki ne sa'dinde ne nahsiııde beka var
  • Delirin ki ne hasında ne anımda vefa var
  • Aldanma anın sa'dine nahsinden alınma
  • Nahsiııde deme mihnet il sa'd inde safa var  Rûhî

Astroloji İle İgili Linklerimiz 

KAYNAKÇA

[1] https://www.edebiyatvesanatakademisi.com/post/burclar-felek-kiran-inanclari-divan-siiri-ve/80599

 

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar