Felek ve Nüh Felek Nedir

27.12.2022


Osmanlıca yazılışı felek : فلك

Osmanlıca yazılışı nüh : نه

 

Felek ve Nüh Sözcüklerinin Kökeni

Felek (çoğulu eflâk) kelimesi dilimize Arapçadan girmiştir ama kelimenin kökeni Sümerce’de bala(g) (yuvarlak olmak; kendi etrafında dönmek) kökünden türetilen Akkadca pilakku (kirmen, iğ) kelimesine dayanır. [1] 

Nüh نه sözcüğü Farsça kökenlidir ve nüh sözcüğü farsçada “dokuz” rakamının karşlığı olmaktadır. Dolayısı ile nüh felek فلك نه dokuz felek anlamına gelmektedir.

Felek Sözcüğünün Sözlük Anlamları

Felek sözcüğü Arapçada “kirmen ağırşağı (yün iği başı); kadın göğsü; düz arazi üzerindeki kubbe şeklinde tepe, höyük; mehter takımının çalgı aletlerinden yarım küre şeklindeki zil” gibi pek çok anlam taşıyan bir hale dönüşür. Sözlüklerde felek “ Gök, gök katı, devir. Tâli', baht. Büyük ve dâirevi olan şey. Her gök seyyaresinin gezdiği âlem.Bir zilli âlet. Yuvarlak kütük, kızak. Gök cisminin yörüngesi.

Gökyüzü, Talih, kader.[2] [3]Anlamlarıyla tarif edilir.


Felek-ül-a'zam, felek-ül-eflâk: Astrolojiye göre dokuzuncu kat gök.

Felek-i sâmin: Sekizinci gök, sekizinci felek, Kürsî


Astrolojik Anlamları ile Felek

Fakat terim olarak felek “yıldızların döndüğü yer”, “ yıldızları taşıdığına ve hareket ettirdiğine inanılan şeffaf gök küre; gezegenlerin yörüngesi” anlamlarında kullanılmıştır.

Eskilerin inançlarına göre Dünya kâinatın merkeziydi ve Dünyanın üzerinde dokuz kat gök yani dokuz kat felek vardı. Ve her seyyâreye [gezeğen yıldız] mahsus bir gök tabakası oluyordu.

Dokuz felek Dünya göğünden başlayarak yedi gezegenin olduğu yedi felek, burçların olduğu kürsi adı verilen sekizinci felek ve dokuzuncusu da atlas feleği olmak üzere dokuz taneydi. [4] Yedi gezegenin olduğu yedi felek ise sırasıyla Ay, Utarit, Zühre, Güneş, Mirrih, Müşteri, Zühal, felekleriydi. Sekizinci felekte birer burç halinde sabit yıldızlar toplanmıştı ve adına “kürsî” deniyordu. Sekizinci felekte bulunan bu burçlar on iki taneydi. Atlas en üstte olduğundan felek-i a’zam, felekü’l-eflâk gibi adlarla anılırdı.[5]

FELEK İLE İLGİLİ LİNKLERİMİZ

 KAYNAKÇA 

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar