Müşteri Bircis Erendiz Hürmüz Zeus ve Jüpiter Alakası

28.04.2020



Kartalı ve şimşeği ile Zeus

Müşteri Zeus ve Jüpiter Alakası


Müşteri Yıldızı: Doğu kültürü ve divan edebiyatı astral inançlarında yedi seyyar yıldızdan ( gezegen ) biridir. Müşteri’nin Doğu kültürü ve divan edebiyatındaki diğer adları Bircis, Erendiz, hatta Hürmüz ( Ahur-a Mazda ) iken Batı mitolojilerindeki karşılığı ise Zeus ve Jüpiter’dir. ( BKZ Müşteri Yıldızı Divan Şiirinde Erendiz Zeus Jüpiter )

Müşteri, Bircis, Erendiz, Hürmüz, hatta Zeus ve Jüpiter, yay ve balık burçları ile de ilişkilendirilen mitoloji ile ilgili unsurlar olmaktadırlar. ( BKZ Zerdüşt Tanrısı Hürmüz ve Ahura Mazda )

Bilindiği gibi Yunan medeniyeti Roma uygarlığından önce oluşmuştur ve Roma medeniyeti de bir anlamda Yunan medeniyetinin ardılı olmaktadır. Bu nedenle Roma medeniyeti ve astral inançları, mitoloji, efsane veya hikâyeleri kahramanlarının tanrılarının tanrıçalarının adlarını değiştirerek Roman mitolojisi haline evirilmiştir. Bu bakımdan mitolojik unsurları da tarihi ve kronolojik sıra ile değerlendirmek gerekir.

Ön Asya ve Batı Mitolojileri temelde, Sümer, Akad, Pers, Asur, Babil ve Fenike kökenlidir. Sümer medeniyeti başlangıç olmuş, Sümerlilerden Asur, Pers ve Fenikeliler kanalı ile Yunan medeniyetinden Roma’ya kadar yayılmış diğer koldan da bir nebze Mısır uygarlığına doğru yönelerek Ön Asya ve Batı mitolojileri ile arsal inançlarını meydana getirmiştir. Bu inançlar, efsaneler ve astrolojik olgular medeniyetten medeniyete geçerken, gelişirken ve ilaveler kazanırken tip ve karakterlerinin isimleri değişmiş ama işlevler ve ana hikâyeler orijinlerin deki özelliklerini büyük ölçüde korumuştur.

Kartal kanatlarıyla Ahura Mazda - Hürmüz


Bu durumu Ön Asya medeniyetlerindeki Müşteri ile Hürmüz; Yunanlıların Zeus’u ve Romalıların Jüpiter ‘i arasında da görürüz.  Yunan mitolojisindeki Zeus ile Roma mitolojilerindeki Jüpiter adları farklı olan ama tüm özellikleri aynı olan iki adlı tek bir tanrıdır. Astral açıdan bakınca da Müşteri ve Hürmüzün de Zeus ve Jüpiter’den hemen hiçbir farkı yoktur. [1]

A.Talat Onay’a göre Müşteri’nin diğer bir adı da Hürmüz’dür. [2] Hürmüz ise Fars mitlerinde ve Zerdüştlük dininde en büyük tanrıdır. Bu tanrıya Ahura Mazda ‘da denir ve Zerdüştlerin kitabı olan Avesta’da Ahur’a Mazda şu şekilde anlatılır. “Başlangıçta her şeyin üstünde yükselmiş olan Ahura Mazda’dır; en yüce bilgiyle, arılıkla (saflık) âlemin nuru içindeydi. Bu nur tacı, Ahura Mazda'nın oturduğu bu yer, ilk nur denilen yerdi. Ahura Mazda'nın eseri olan bu en yüce bilime, bu arılığa Yasa denilir” (Zend Avesta, cilt III, s. 343)[3] (Zerdüşt Tanrısı Hürmüz ve Ahura Mazda) Gökyüzü ordusunun başı, iyiliklerin ve bilge tanrıların en büyüğüdür. “Işıktan ve hakikatten ibaret “ olan Hürmüz, Zerdüşt inanışına kötülük tanrısı Ehrimen’in ( Angra Mainyu) en büyük rakibi ve gökyüzü ve ışıklar ordusunun başı olarak görülmüştür

Kartalı, asası, şimşeği ve kartalıyla Roma Tanrısı Jüpiter 

"Tanrıların ve İnsanların Babası" Zeus ve Jüpiter sonsuz gökyüzünün  ve şimşeklerin tanrısıdır. Zeus ve Jüpiter’in silahı kırbaç ve kement gibi kullandıkları yıldırım olmaktadır. Zeus ve Jüpiter attıkları yıldırımları kartal ile geri toplar. Zeus ve Jüpiter tanrıların tanrısıdır. İki kardeşleri ile dünyayı yönetirler. Zeus ve Jüpiter’in kardeşleri yer altı ve denizler tanrılarıdır. ( Zeus’un kardeşleri Posedion -deniz - , Hades - yer altı ve kötülük- ; Jüpiter’in iki kardeşi ise Neptün – deniz- ve Plüton’dur.) Zeus,

Kronos'un [4] ve karısı Rhea'nın en küçük çocuğu ve oğludur. Zeus, Olimpos’a saldıran Atlas’ı cezalandırmış ve ona dünyayı sırtında taşıma cezası vermiştir.

Jüpiter ise tıpkı Zeus gibi Satürn ile Ops'un en genç çocuğudur. ( Satürn ise Yunan Mitolojisindeki Kronos’un karşılığıdır) ve Atlas’a evreni taşıma görevini o vermiştir.

Müşteri’ nin ( Jüpiter) tesirinde doğanlar; incelik, yumuşaklık, merhamet, yeterli kâmil akıl, bilim, ilim, hikmet, cömertlik, misafirperverlik, hayâ (edep), tevazu, kalp cömertliği, kalp temizliği, yüz güzelliği, vücut temizliği, âlim, hâkim ,[5] güzel ve ferasetli konuşma, şanslı, cesur, zarif vücut hatlarına ve böylesi güzel huylara sahip olarak dünyaya gelir kabul edilmektedir.

İLGİLİ LİNKLER 

KAYNAKÇA

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar