Muska Nedir Amaçları Kullanımı Türleri Özellikleri

21.02.2020

 
 
 
Muska Nedir.Muskaların Amaçları  Kullanımı Türleri Özellikleri
 
 Osmanlıca yazılışı :  موسقه  muska
 
 Muska  Kelimesinin Kökeni Anlamı Tanımı:

 

Muska sözcüğü Arapça nüsha sözcüğünün Türkçeleşmiş halidir. [1] Nüsha kelimesi ise Arapça kökenli olup “yazılı şey” manasına gelmektedir. [2] Muska sözcüğü içerisinde ayet hadis veya surelerin yazılı olduğu çevşen veya rukye ile eş anlamlı sayılabilir. “Nazara, cinlerin saldırısına, canavarların tehlikesine, hasedin etkilerine ve benzeri musibetlere karşı korunmak, ya da bunlara maruz kalınmışsa onlardan kurtulmak (rukye) amacıyla, bir kağıda yazılıp muşambaya sarılan birtakım dua ve sözler[3] dir.

Muska Nedir?

Muska,  sihirli bir güce sahip olduğuna inanılan bir nesnedir.  Bu nesne gücünü muskayı yazan veya yapan kişinin yazdığı yazı, rakam veya çiziği, şekil, çizgi, sembol, işaretlerden vb alır diye düşünülmüş ve bu şekilde ona inanılmıştır. Muskayı veren kişi ile elde edilen bu güç boyunda, bilekte veya bir giysinin içinde saklanılarak veya teşhir edilerek bu objeler sayesinde kötülüklerden korunulduğuna veya kısmetin açıldığına inanılan bir nesne veya obje olmaktadır.


Muskaların Özellikleri ve İçerikleri

Fakat muskalar içinde sadece ayet, hadis veya surelerin yazılı olmaması ile çevşen ve rukyeden ayrılır. Çünkü muskaların içinde, bir takım harfleri işaretler, çizgiler, anlamsız sözler, semboller vb de olabilmektedir. Bu nedenle muskalar çevşen ve rukyelerin işlevlerinden de ayrılabilmektedir.

Muska Ne İçin Kullanılır

Muska;  hastalıklardan korunmak, kötülükleri savmak, nazardan kurtulmak veya nazarı engellemek amacıyla yapılan veya taşınan bir nesnedir.   Genellikle, üçgen veya dörtgen şeklinde sarılmış içinde ayet, sure, hadis veya anlamsız sözler, rakamların ve sayıların bulunabildiği,  kolye şeklinde boyna bileklik şeklinde bileğe takılan veya bir giysinin içine gizlenen sarılıp sarmalanmış bir nesne şeklindedir.



Muska ve Müslümanlık


Muskalar  ayet, hadis,  sure, Allah’ın isimlerin yazıldığı bir şekilde oluşursa ve dört köşe sarılırsa hamayıl, hamail  adını alır.  Fakat muskalar “meleklerin, peygamberlerin, hatta efsanevi kişilerin adları ve anlaşılmaz tılsımlı sözler, simgeler, yıldız işaretleri, rakamlar, işaretler, insan ve hayvan resimleri ile garip harf şekilleri “ [4] ile de oluşabilir.  Felak, Nâs, Yasin, Fâtiha süreleri, Âyetü'l-Kürsi (2/256), Âyetü'l-Arş (9/130), diğer çeşitli ayet, hadis ve dualar muskalara ve hamayillere en çok yazılan dualar olmaktadır.


Müslümanlık ile alakalı olmayan,  ayet,  sure, hadis veya Allah’ın isimlerinin yazılı olmadığı muskalar bilezik, kolye, küpe, bileklik, damga-mühür  şekillerinde de olabilmektedir.

İslamiyet’te, sure, ayet veya Allah’ın isimlerinin yazılı olduğu, muska, çevşen veya hamayil takınmak caiz görülmüş, lakin, büyü, sihir hastalıktan ve nazardan korunma amaçlı yazı, şekil ve sembollerden oluşan şeylerin kullanılması yasaklanmıştır.  Buna mukabil muskalara:  “efsanevî kişilerin adları, anlaşılmaz tılsımlı sözler, simgeler, yıldız işaretleri, rakamlar, rumuz ve işaretler, insan ve hayvan resimleri ile garip harf şekilleri de yazılıp çizilmiştir”

Muska Neler İçin Kullanılır

İplikler veya düğümler şeklinde yapılmış büyü ile alakalı muskalar vb de yapılmışlardır. Nitekim Nas ve Felak surelerinde düğümlere atılmış büyüleri ve büyücüleri lanetlenmekte diğer bir ifade ile Müslümanlar bunlardan men edilmektedir.

Muskaların nazardan, büyüden, tılsımdan, koruduğuna inanılmış; bazı muskalar ise muhabbeti artırmak, birisini kendisine aşık ettirmek, kocanın ilgisini ve muhabbetini arttırmak, , ölümden ve hastalıktan korunmak,  hamile kalmak, cinleri def etmek, cinlerden korunmak,  akrep, yılan, böcek vb nin sokmasını engellemek, bereketi arttırmak,  kısmeti açmak, kurşundan ve silahtan korunmak, nazarı def etmek, , kem gözlerden sakınmak, hasetten kurtulmak,  düşmanı çatlatmak,  hatta rakiplere ve düşmanlara zarar vermek vb amaçlı kullanılmıştır.