Oğuz Atay'ın Bir Bilim Adamının Romanı Hakkında ve Konusu

31.03.2015

 

Bir Bilim Adamının Romanı Oğu ile ilgili görsel sonucu
 

Bir Bilim Adamının Romanı, Oğuz Atay’ın İTÜ den hocası olan Prof. Dr. Mustafa İnan’ın hayatı hakkında yazılmış biyografik kurgu türündeki bir romanıdır. Yazıda romanın tanıtımı, konusu, roman hakkında bilgiler verilecek romanın kısa tenkidi ile birlikte kısa özeti verilecektir.

Bir Bilim Adamının Romanı, adını taşıyan bu roman Oğuz Atay'ın İTÜ İnşaat Fakültesi'nden hocası olan Prof. Dr. Mustafa İnan'ın biyografisini roman haline getiren biyografik  bir eserdir. Eserin ilk basımı 1975 yılında yapılmış daha sonra onlarca kez yeni  baskılar  görmüştür. [1] 19 bölümden oluşan eser  bu  eser, biyografik roman  türünde Türk edebiyatında yazılmış  ender sayıdaki  eserlerden biridir.
Yazar bu romanındaki amacı ise  İTÜ den hocası olan Prof. Mustafa İnan'ın  fakir bir  bir halk adamının şanssız bir çocuğu olarak hayata  başlayıp uluslararası üne sahip bir bilim adamı haline gelişini biyografik  bir roman halinde  anlatmak olmuştur.  [2]Roman biyografik özelliklere  uygun olarak yazılmasına rağmen Mustafa İnan’ın dünyaca tanınan bir (araştırmacı) bilim adamı olana kadar  yaşadığı  güçlükler ve bu güçlüklere rağmen başarıya ulaşması, başarıya ulaşırken de  ahlak ve kişiliğinden hiçbir şey kaybet­memiş olması konusunu öne çıkartarak yazılmış olması ile de önemlidir. Eserde Mustafa İnan, zeki ve yardımsever bir kişi olarak tanıtılmış, yaptığı” önemli keşiflere, oluşturduğu ekole rağmen başını sokacak bir evinin  bile”  olmayışına vurgu yapılmış;  yazar hocasının hayatını anlatırken birçok toplumsal eleştiriye de yer vermekten geri durmamıştır.
 Romanda  Prof. Mustafa İnan'ın hayatından kesitler vermiş, romanına Prof. Mustafa İnan'ın   hayatının çeşitli dönmelerini görüntüleyen bir fotoğraf albümü [3]de eklenmiştir.  
Tutunamayanlar  adlı romanı ile özellikle sol çevreler tarafından önemsenen bir yazar olan Oğuz Atay’ın  bu eseri MEB Yüz Temel Eser  listesine alınmış, öğrenci, öğretmen ve okurlara  okunması için tavsiye edilmiştir. [4]
Roman Prof. Dr. Mustafa İnan'ın hayatını iki bölümde ele almıştır. Birinci bölümde doğumundan eğitim hayatı  sonuna kadar; İkinci bölümde ise hocalığından ölümüne kadarki süreç  işlenmiştir. Kimi kaynaklara göre Eser Oğuz Atay’a ısmarlanmış bir konudur. [5]Yazar  bu romanı böyle bir roman yazması yönünde telkin altında kalarak yazmıştır.
Roman Prof. Dr. Mustafa İnan’ın  bir halk çocuğu olarak dünyaya gelmesine rağmen  uluslararası  ün sahibi bir bilim adamı haline gelişini kaleme almaktadır. Eser esasında roman halinde yazılmış bir biyografidir.  Eser, Prof. Dr. Mustafa İnan'ın bilim adamı olmak için yaşadığı  zorlu serüveni , “toplumsal eleştiri kalıplarının da zorlanışını esere ilave edilen  İnan’ın yaşamından kesitler sunan  fotoğraf albümüyle birlikte ortaya koymaktadır. [6] [7]
 
KAYNAKÇA 
 
[1] https://kitaptani.blogcu.com/bir-bilim-adaminin-romani-oguz-atay/553559
[3]  https://www.idefix.com/kitap/bir-bilim-adaminin-romani-oguz-atay/tanim.asp?sid=D1I1K7FPCB1MLTFQ01Z1
[4] https://www.edebiyadvekitap.com/kategori/odullu-listeleri/100-temel-eser/
 
[5] https://eksisozluk.com/bir-bilim-adaminin-romani--301064
[6] https://www.iletisim.com.tr/kitap/bir-bilim-adaminin-romani/6831#.VGw8LjSsV1Y

0

1

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar